İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkozy meğer Türkiye dostuymuş!

Sarkozy meğer Türkiye dostuymuş! 

Avrupa Birliği yolunda Türkiye’nin önünü tıkayan adam, Fransa’da Ermeni tasarısını engelliyor olabilir mi? Wikileaks’in sızdırdığı Amerikan belgelerinde, Sarkozy yönetimindeki isimlerin açıklamaları bu yönde. Paris çıkışlı bir belgeye göre, Sarkozy’nin danışmanı, Ankara’da, “soykırım iddialarının inkarı” tasarısının Sarkozy tarafından engelleneceği sözünü verdi.

Nicolas Sarkozy, Fransa Cumhurbaşkanlığına seçilmesinden bu yana, Ankara ile yıldızı pek de barışmayan bir dünya lideri.

Türkiye onu, “Avrupa’nın sınırları Türkiye’yi kapsamaz” açıklamalarıyla, göçmenlere yönelik sert politikalarıyla biliyor.

Ama anlaşılan o ki, Ermeni tasarıları gibi hassas bir konuda, Ankara’ya bir jest yapmış.

O jest, Wikileaks’in yayınladığı Amerikan belgelerinden sızdı. İddialara göre Sarkozy’nin danışmanı Ankara’da bir söz vermiş: “Cumhurbaşkanı Sarkozy, soykırım iddialarının inkarı tasarısının senatodan geçmemesini sağlayacak.”

Amerika’nın Paris Büyükelçiliği’nden gönderilen o belgeye göre, o danışman, Elize’nin diplomasi danışmanı Jean David Levitt.

O sözü verdiği Ankara ziyareti 29 Mayıs 2007’ye tarihleniyor. Yani Sarkozy’nin, cumhurbaşkanı olarak görevi devralmasının hemen ertesine.

Fransa’daki Ermeniler, o belgenin ortaya çıkmasıyla işte bu yüzden küplere bindi.

Fransız ermenileri, “Sarkozy 24 Nisan 2007’de, cumhurbaşkanı adayıyken, bize tasarıyı senatodan geçireceği sözünü verdi. Onun üzerinden bir ay ancak geçmişken Ankara’ya tam tersi yönde mesaj gönderdi” diyor.

1915 olaylarının “soykırım” olmadığı görüşünü, “soykırım inkarı” olarak tanımlayan, “inkar suçtur” diyen tasarı, 12 Ekim 2006’da, Fransız parlamentosunun alt kanadı mecliste kabul edilmişti.

Tasarı, senatoya gönderildi, ancak yıllar boyunca gündeme alınmadı.

4 yılın ardından, bu ylı temmuz ayında senatonun alt komisyonunun gündemine alınması kabul edildi.

Tasarı, “soykırım yoktur” diyene, 5 sene hapis cezası ile 45 bin euro para cezası öngörüyor.

Yorumlar kapatıldı.