İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mutabakatlar hayata geçiriliyor: 3 Ermeni üniversitsi diplomalarının eşdeğerliliği İran’da tanınacak

Mutabakatlar hayata geçiriliyor: 3 Ermeni üniversitsi diplomalarının eşdeğerliliği İran’da tanınacak

Aralık 29, 2010 | 20:01

28-30 Aralık’ta Ermenistan’a çalışma amaçlı ziyarette bulunan İran Yüseköğrenim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Heyetiyle, bazı Ermeni üniversitelerin,i İran’da eşdeğerliğinin tanınması yönünde müzakereler gerçekleştirilmekte.

İranlı heyeti bugün kabul eden Ermenistan Eğitim ve bilim bakanı Armen Aşotyan, ziyaret esnasında oldukça yoğun bir programın öngörüldüğünü ve bunların tamamıyla hayata geçirilmesi yönünde umudunu ifade ederek “Bir yıl zarfında muazzam sonuçlar kaydettik, ancak her iki tarafın da beklentileri daha fazla. Ben bu ziyaretin de katkıda bulunacağı, yeni düşünce ve programların hayata geçirilmesi için iyi bir zemin oluşturacağından umutluyum” dedi.

İran Yüseköğrenim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Öğrenci Meseleleri Dairesi başkan vekili Mahmud Mollabaş başkanlığındaki Heyet, İran’da doktora eğitimi kabul ve eğitim prosedürüne ilişkin açıklamada bulundu. Heyet üyeleri Erivan Devlet Mimarlık ve İnşaat Üniv. ve Erivan Komitas Devlet Konservatuvarı İranlı mezunlarının mesleki bilgi ve kabiliyetini oldukça takdir ettiler.

Aşotyan, Ermenistan’da yüksek öğrenim gören yabancı öğrencilerle ilgili olarak, bunların eğitim sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve sayılarının artması arzusunda olduklarını belirtti.

Bakan Aşotyan açıklamasında özel üniversitelerdeki eğitim kalitesine yönelik kalite denetimlerinin sıkılaştırıldığını, son 3 yılda 25 civarı üniversitenin lisans işleminin durdurulduğunu belirtti. Aşotya doktora eğitiminde yabancı dile hakimiytine ilişkin talebin sıkılaştırıldığını, doktorada kredi sisteminin de uygulamaya sokulduğunu kaydetti. Bakan doktora tez savunması ve bilim kurullarının oluşturulması kıtaslarının sıkılaştırıldığını kaydetti.

Bakan Aşotyan Ermenistan’daki bir dizi yüksek öğrenim kurumu diplomalarının İran’da eşdeğerliliklerinin tanınmasına ilişkin olarak, bu anılan üniversitelerin Erivan Devlet, Erivan M. Heratsi Devlet Tıp ve Ermenistan Devlet Mühendislik üniversiteleri olduğunu kaydetti. Aşotyan sorunun çözümü amacıyla son bir yıl içinde muazzam çalışma yapıldığını ve sorunun yıl sonuna dek çözüleceği yönünde umudunu ifade etti.

Buluşmada her iki ülke ana üniversitelerinde (Alma mater) karşılıklı olarak İslam Araştırmaları ve Ermeni Araştırmaları merkezlerinin çaılması konusu da gündemde yer aldı.

Buluşma sonunda taraflar varolan sorunları değerlendirme ve iki ülke hükümetlerine öneriler sunması amacıya bir çalışma grubu oluşturulması yönünde mutabakat kaydetti.

İranlı heyet aynı gün Erivan Devlet Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi’ne bir ziyaret düzenleyecek. Heyetin daha sonra Erivan Devlet Tıp ve V. Bryusov Dilbilim yanısıra Ermenistan Devlet Tarım üniversitelerini ziyareti öngörülmekte.

Heyetin 30 Aralık’ta Ermenistan Devlet Mühendislik, Erivan Deblet Mimarlık ve İnşaat, Ermeni-Rus Slavon üniversiteleri, Avrupa Bölgesel Eğitim Akademisi yanısıra Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisini ziyareti planlanmakta. Heyetin Ermenistan eğitim kurumlarında eğitim gören İran’lı öğrencilerle buluşması da öngörülmekte.

Yorumlar kapatıldı.