İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk diplomatlara saldırıda önemli belge

Türk diplomatlara saldırıda önemli belge 

1980’li yıllarda Avrupa ve ABD’de onlarca Türk diplomatı şehit eden Ermeni teröristlerin Kıbrıslı Rumların liderlerinden olan Vassos Lyssarides’in koruması altında oldukları iddia edildi.

(Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra) — İngiltere’nin Bonn Büyükelçiliği’nden Londra’ya gönderilen bir kriptoda Ermenilerin Türklere karşı saldırıları konu alınıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından bu kripto üzerine düşülen bir notta Rum politikacı Lyssarides hakkında kapsamlı bir dosya hazırlanması gerektiği vurgulanıyor.

CNN Türk Londra Temsilcisi Metin Güneş’in ele geçirdiği kriptoda, İngiliz diplomat Alman bir politikacıya Ermenilere kimin yardım ettiği konusunda bir bilgisi olup olmadığını soruyor.

Dr Bensch adlı Alman politikacı ise Almanların ellerinde bu konuyla ilgili bazı bilgiler bulunduğunu, bu bilgilerin pek güvenilir kaynaklardan gelmiş olmamasına karşın, son saldırılardan sorumlu Ermeni grupların Dr Lyssarides tarafından korunduklarını söylüyor.

Burada adı geçen Dr Lyssarides’in Kıbrıs Rum kesimindeki Sosyalist Partisi’nin kurucusu olan Vassos Lyssarides olduğu anlaşılıyor.

Kriptoda Lyssarides’in Ermeniler ve “diğer Üçüncü Dünya grupları” arasında aracılık yaptığı belirtiliyor.

Lyssarides’in hararetli bir Türk karşıtı olduğunun da vurgulandığı kriptoda, Rum politikacının sırf bu nedenle Ermenilere yardım ediyor olabileceği belirtiliyor.

İngiliz elçi, Lyssarides’i “Ermeni katliamlarını dünyaya hatırlatmanın yararlı olacağını düşünebilecek kadar zeki bir adam” sözleriyle tarif ediyor.

Alman politikacı Bensch’in Lyssarides’in daha önce de bu tür faaliyetlerde bulunduğunu hatırlatıyor ve Rum politikacının 1972 yılında Yunanistan’daki diktatörlüğe karşı kullanılmak üzere patlayıcı madde satarken Almanya’da gözaltına alıdığı, suç ortağı cezaya çarptırılırken zamanın Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’un müdahelesiyle Lyssarides’in serbest bırakıldığı belirtiliyor.

Daha sonra ise Lyssarides’in Lübnan’daki çatışmalarda her iki taraf için silah kaçırıp sattığı kaydediliyor.

Bu bilgiler üzerine İngiltere Dışişleri Bakanlığı kripto üzerine düşülen bir notta Lyssarides hakkında özel bir dosya hazırlanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yorumlar kapatıldı.