İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Klasik Osmanlı müziğinde Ermeniler

Klasik Osmanlı müziğinde Ermeniler

25.12.2010

Osmanlı müziğinde Ermeni sanatkârların ‘yer’ine dair geç kalmış iki çalışma, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız müzik kitaplığımızdaki yerini aldı.

‘Klasik Osmanlı Müziği ve Ermeniler’ adını taşıyan ilk kitap, müzikolog Aram Kerovpyan ve Altuğ Yılmaz imzalarını taşıyor. ‘Klasik Osmanlı Müziğinde Ermeni Bestekârlar’ isimli ikinci kitap ise Emine Bora tarafından hazırlanmış. Aram Kerovpyan, kitap ile klasik Osmanlı müziği hakkında bilinen yanlışlara dair çözümler yerine sorular sorduklarını söylüyor. Ayrıca var olan birtakım önyargılara dikkat çekmeyi de düşünmüşler: “Onlarca yıl bize bazı bilgiler verildi ve konservatuarlarda halen veriliyor. Ama çok şükür Türkiye’de müzikoloji alanında son 20-30 yıldır çok önemli gelişmeler yaşandı. Basmakalıplaşmış formüller ve yanlışlar düzeltiliyor.”

Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı işbirliğiyle, Arsen Yarman’ın koordinatörlüğünde hazırlanan kitaplardan ilki olan Klasik Osmanlı Müziği ve Ermeniler, ‘Ermenilerin klasik Osmanlı müziğine katkılarını değil, bu alan içindeki ‘yer’ini, sosyokültürel ve siyasî bir arka plandan inceleyerek ele almayı hedefliyor. Emine Bora imzalı ‘Klasik Osmanlı Müziğinde Ermeni Bestekârlar’ ise bir biyografi kitabı. Eserde, Cumhuriyet öncesi eserler vermiş Serkis Efendi’den Bimen Şen’e, Baba Hampartzum’dan Tatyos Efendi’ye 67 Ermeni bestekârın hayat hikâyeleri, eserlerinin listesi ve yapıtlarından örnekler yer alıyor. YAVUZ ULUTÜRK İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.