İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisi tasarıyı ocakta yeniden sunma peşinde

Ermeni lobisi tasarıyı ocakta yeniden sunma peşinde

24.12.2010

1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan tasarıyı ABD Temsilciler Meclisi tatile girmeden önce geçirme hedefi suya düşen Ermeni lobisi, gözünü yeni meclise dikti.

Ermeni tasarısının hazırlayıcılarından Demokrat Parti California Milletvekili Adam Schiff, 5 Ocak’ta işbaşı yapacak yeni Kongre’nin çalışmaları sırasında tasarıyı yeniden sunma niyetini dile getirdi. Temsilciler Meclisi’ndeki Ermeni lobisinin en önemli isimleri arasında yer alan Schiff, Ermeni haber portalı “panarmenian.net” tarafından yayımlanan açıklamasında, gelecek yıl Ermeni tasarısını yeniden sunacağını söyledi. Ancak, Cumhuriyetçilerin kontrolü altında olacak yeni Temsilciler Meclisi’nde işlerin daha zor olacağını da kabul etti. Ermeni lobisinin Temsilciler Meclisi yönetimini Demokratlardan devralacak olan Cumhuriyetçi Parti’yi ikna etme ve tasarıyı geçirme ihtimali daha düşük. Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı olacak Cumhuriyetçi Azınlık Lideri John Boehner, selefi Nancy Pelosi’nin aksine Ermeni tasarılarına karşı tutumuyla biliniyor. Boehner, önceki gün tatile giren mecliste tasarının geçme ihtimaline karşı Cumhuriyetçi vekillerden son dakikaya kadar meclisten ayrılmamalarını istemişti. Meclisin oturumunu kapatıp tatile girmesiyle birlikte tasarı da “kadük” hale gelmişti.

Öte yandan Ermeni lobisi, tasarıyı meclis gündemine getirmeyi başaramayan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye ateş püskürüyor. ABD’nin önde gelen Ermeni lobilerinden Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) Başkanı Ken Haçıkiyan, tüm Ermenileri Pelosi’ye kınama mesajını göndermeye çağırdı. Pelosi’nin tasarıyı, meclisteki her iki partide var olan “desteğe” ve Beyaz Saray’ın oldukça ılımlı muhalefetine rağmen gündeme almadığını kaydeden Haçıkiyan, Pelosi’nin Amerikalı Ermeni seçmenlerin güvenine ihanet” ettiğini kaydetti. Diasporanın gazetelerinden Asbarez de “korkak” olarak nitelediği Pelosi’ye, “Ermeni Amerikalı toplumun sabrı taştı. Çarşamba günkü olayların çok ciddi sonuçları olacak ve bunun etkileri, Kongre üyelerinin yerel büroları ve neticede oy sandıklarında görülecek.” tehdidinde bulundu. Çoğu Ermeni örgütleri, Pelosi’yi ağır bir dille eleştirirken, Amerika Ermeni Asamblesi’nin (AAA), Temsilciler Meclisi Başkanı’na teşekkür etmesi dikkat çekti. dış haberler servisi

Ankara memnun: Sağduyu hakim oldu
Türkiye, Ermeni iddialarına ilişkin tasarının, ABD Temsilciler Meclisi’nin gündemine alınmamasını memnuniyetle karşıladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği basın toplantısında sağduyunun bir kez daha hakim olduğunu söyledi. Gül, “Başta Başkan Obama olmak üzere, Dışişleri Bakanı Bayan Clinton, dolayısıyla yönetim ellerinden gelen gayreti gösterdi. Kendilerini bu bakımdan takdir ediyoruz. Çünkü Türk-Amerikan ilişkilerinin tamamen ilgisiz bir konuyla esir alınmasını önlemiş oldular. Sağduyu hakim oldu.” dedi. Bakan Davutoğlu da “Türkiye-Amerika ilişkilerine ve Türk-Ermeni ilişkilerine, Kafkasya’daki dengelere darbe vurabilecek bir gelişmenin olmamasından memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu. Tarihi olayların, Türkiye’ye dönük bir şantaj aracı gibi kullanılmasının, Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor olmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin Washington Büyükleçisi Namık Tan da, gazetecilerle yaptığı basın toplantısında Ermeni tasarısının 2011’de “pozitif bir gündemle” devam edeceğini öngördüğü Türk-Amerikan ilişkilerinde “gereksiz vakit ve enerji” kaybettirdiğini söyledi. Türk toplumunu “Son zamanlarda görülmemiş şekilde birlikte hareket ettiler.” sözleriyle öven Tan, bu tasarının engellenmesinin yapılacak her şeyin bittiği anlamına gelmediğini vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.