İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarısı gündeme gelmedi

Ermeni tasarısı gündeme gelmedi
23.12.2010

Temsilciler Meclisi’nde Ermeni tasarısı gündeme alınmadı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den de ABD yönetimine uyarı geldi.

1915 olaylarının ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanınmasına ilişkin tasarı Temsilciler Meclisi’nde Genel Kurul gündemine dün de alınmazken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den ABD’ye uyarı geldi.

ABD Başkanı Barack Obama’ya diplomatik kanallardan Ermeni Tasarısını Temsilciler Meclisi gündemine getirme girişimlerini Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği açısından ‘endişeyle izlendiği’ mesajını gönderen Gül ayrıca “konunun Türkiye-ABD ilişkilerini rehin almasına izin verilmemesini beklendiğini” vurguladı.

Obama’nın iki ülke ilişkilerinin önemini ‘en iyi bilen lider’ olduğuna dikkat çeken Gül’ün mesajı Türkiye’nin gündeme her an gelebilecek tasarıyı Beyaz Saray’ı araya sokarak engelleme çabasında yeni bir aşama oldu.

Türkiye’den tam saha pres
ABD Başkanı Barack Obama’nın 2009’da aldığı Nobel Barış Ödülü’ne atıf yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Bize hep Nobel’i barış sevgi diye anlattılar. Barış ve sevgiye inananların da arkasında duracağına inanıyorum” diye konuşmuştu. Daha öncesinde ise Erdoğan Türkiye’nin rahatsızlığını ileten bir mektubu Obama’ya yollamıştı.

Yeni vekillerin ocakta görev başı yapması öncesi tasarı ‘topal ördek’ Meclis’in gündemine alınmadı. Meclis Başkan Nancy Pelosi kendine yakın vekilleri tatile gitmeyip kurula katılmaları için ararken, Cumhuriyetçi Parti de üyelerine aynı çağrıyı yaptı ama çabaları sonuçsuz kaldı.

Washington’da Türk ve Ermeni lobiler arasında mücadale devam ederken Ermeni diasporasının gazetesi Asbarez, ‘Beyaz Saray soykırım tasarısına şimdiye kadarki tüm Amerikan yönetimleri içinde en kayıtsızı’ değerlendirmesinde bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs Başkan Obama’nın “soykırımı tasarısı” konusunda Kongre liderleriyle konuşmadığına inandığını belirtmişti.

Yorumlar kapatıldı.