İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İSTANBUL SEVDALISI YAZAR YERVANT GOBELYAN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR 

Not: Orjinali İngilizce olarak Hyetert’de de yayımlanan haberi bir arkadaşımız Türkçe’ye tercüme etti. Kendisne teşekkür ediyoruz.

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=final-farewell-to-istanbul-lover-writer-2010-12-21

ISTANBUL SEVDALISI YAZAR YERVANT GOBELYAN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR

SPOT: “Istanbul aşığı Yervan Gobelyan ardında toplam sekiz eser bırakarak 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gobelyan aynı zamanda haftalık olarak yayımlanan Agos Gazetesi yazarıydı.”

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS

Istanbul aşığı bir kalem daha sonsuz yolculuğuna uğurlanıyor. Istanbul Ermeni Edebiyatı’nın usta kalemi öykü yazarı, şair ve Agos Gazetesi yazarı Yervant Gobelyan uzun süredir tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gobelyan Istanbul’un Boğaziçi’ndeki en güzel semtlerinden biri olan Rumelihisar’da hayata gözlerini açtı. Istanbul’a olan aşkı öylesine derindi ki yazdığı eserlerde de aşığı olduğu kenti kaleminden düşürmedi. Gobelyan’da kendi kuşağındaki diğer Istanbullu Ermeni yazarlar gibi Türk Edebiyat çevreleriyle yakın bir etkileşim içerisindeydi. Türk şiirinin ölümsüz ustası Orhan Veli Kanık ve daha pekçok yazar, çizer ve şairle yakın dostluklar kurdu. Taksim’deki eski bir Rum Kahvehanesi olan Eptalafos’sa buluşma yerleriydi.Usta yazarın cenazesi Çarşamba günü saat 13:00’da Galatasaray’daki Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi’nden son yolculuğuna uğurlanacak ve Balıklı’daki Ermeni mezarlığında defnedilecek.

Yazmak tutkusuydu

Zorlu bir hayattı Gobelyan’ınki daha ilk gençlik yıllarından itibaren tüm hayatını yazıya adamak istese de maddi zorluklar buna imkan tanımadı. Istanbul Ermeni Edebiyatı’nın öncü isimlerini yetiştiren Taksim’deki Esayan Okulu’ndan mezun olduktan sonra çalışma hayatına atıldı. Bakkal çıraklığı yaptı, oto tamirciliğiyle uğraştı, marangozluk yaptı tüm zorlu hayat koşullarına karşın yazmaktan asla vazgeçmedi. 1948 yılında ilk şiir kitabını yayımladı, hemen ardından Istanbul’da haftalık olarak yayımlanan “Luys” (Işık) isimli gazetede hayallerini gerçeğe dönüştürdü. Fakat maddi imkansızlıklar nedeniyle gazete kapanınca Gobelyan yeni bir mücadelenin daha içerisine düştü. Fakat gazetecilik aşkı öylesine kuvvetliydi ki yılmadı sırasıyla bütün Istanbul’daki Ermeni cemaati gazetelerinde çalıştı. En son durağıysa Agos Gazetesi oldu.

İçe kapalı edebiyat

Gobelyan Agos Gazetesi kurulur kurulmaz kadroya dahil edilen ilk usta kalemlerden biri oldu. Agos’tan önce Gobelyan, yıllarını verdiği Istanbul Ermeni basını tarafından yalnızlığına terk edilmişti. 19 Ocak 2007 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink gazeteyi hayata geçirir geçirmez kadroya davet ettiği ilk usta isim oldu Gobelyan… Gobelyan seksen yedi yıllık hayatı boyunca hep yazdı, öyküleriyle Istanbul Ermeni Edebiyatı tarihine yön verdi. Biri şiir olmak üzere toplam sekiz kitap kaleme aldı. Istanbul Ermeni Edebiyatı’nın pekçok şairi ve yazarı gibi her ne kadar Türk Edebiyat çevreleriyle yakın temas içerisinde olsa da eserleri Ermenice’yle sınırlı kaldı, Türkçe’ye tercüme edilmedi. Siyasi ve politik açıdan cumhuriyet tarihinde yaşanan zorlu yıllar ve kapalı bir cemaat olmanın verdiği dezavantajla Istanbul Ermeni Edebiyatı Türk okurlar tarafından tanınamadı. Ermeni Edebiyatı’nı Türk okura tanıtmak için doksanlı yıllarda yayın hayatına başlayan Aras Yayıncılık, 1998 yılında ilk kez usta yazarın öykülerini “Memeletini Özleyen Yengeç” kitabında derledi. Kitap yayımlanır yayımlanmaz Türkiyeli okurlar tarfından ilgiyle karşılandı. Istanbul’un toplu bir panoraması niteliğinde olan derleme öykülerde Gobelyan Türk, Rum ve Ermenilerin günlük sıradan yaşamlarını anlatan hikayeler yer alıyor.

Yorumlar kapatıldı.