İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hatay’daki Ermeniler soykırım iddialarının tekrar gündeme getirilmesine tepkili

Hatay’daki Ermeniler soykırım iddialarının tekrar gündeme getirilmesine tepkili

HATAY (CİHAN)- Hatay’ın Samandağ ilçesinde Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı’da yaşayan Ermeniler, Ermeni Soykırım Yasa Tasarısı’nın her yıl yeniden gündeme getirilmesinden rahatsız. Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, “Bu siyasi oyunları her sene duymaktan sıkıldık.” dedi.

Türkiye ve Ermenistan’ın bir an önce bir araya gelerek diasporaya konuşma hakkı vermemesi gerektiğini kaydeden Kartun, gündeme getirilen yasa tasarısını kınadıklarını söyledi. Amerika’nın her zamanki gibi Türkiye ve Ermenistan’ı karşı karşıya getirmek istediğini aktaran Kartun, “Bu siyasi oyunları artık her sene duymaktan sıkıldık. Amerika her zamanki gibi Türkiye ve Ermenileri karşı karşıya getirmek için elinden geleni yapıyor. Hoş bir şey değil. Kınıyoruz. Her sene siyasi olduğunu düşündüğümüz Ermeni tasarısı sıktı bizi. Türkiye ve Ermenistan’ın diasparodaki Ermenilere konuşma hakkı vermemeleri gerektiğini düşünüyorum. Zaten hep iki devletin uzak kalmasından dolayı meydan Ermeni diyasparosuna kaldı. Seslerini çıkarabilmek için Amerika’daki Ermeni yanlılarını kullanıp siyasi amaçlarını gerçekleştirmek istiyorlar. Bilmiyorum bu amaçlardan ne kazanacaklar, kime faydası olacak ben de anlamıyorum.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün girişimleri ile kısa süre önce iyi bir adım atıldığını ancak arkasının gelmediğini aktaran Kartun, “Aslında Cumhurbaşkanımız iyi bir adım attı. Dostluk elini uzattı. İyi kötü karşılık verildi. Ama tabi her devletin bir siyasi yönü vardır. Siyasi yönden Türkiye ve Ermenistan hiçbir zaman bir araya gelip de, tarihçilerle, hukukçularla oturup da artık bu yüzyıllık meseleyi kapatamıyorlar. Bu işlerine mi geliyor bilmiyorum. Ama olan halklara oluyor. Biz hakikaten artık sıkıldık bu olaylardan.” diye ifade ediyor.

Halklar arasında bir sorun olduğuna hiçbir zaman inanmadığını kaydeden Kartun, “Türkiye ve Ermenistan’ın bir an önce işbirliği yapıp elçilikler kurup karşılıklı bir araya gelip sınır kapılarını açıp bu işleri düzeltmeliler. Benim bildiğim halkla çözülecek bir iştir bu artık. Siyasi rantla olacak bir iş değildir. Onlar hep kendi siyasi düşüncelerini ortaya çıkarıyorlar. Ama bu kapıların açılmasıyla bence halklar kendi arasında zaten barışı sağlayacaklar. Ve halklar arasında bir sorun olduğuna inanmıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“ÜÇÜNCÜ DEVLETLER ARADAN ÇEKİLMELİ”

Ermenistan ve Türkiye arasında yeniden bir köprü kurulmasını istediklerinin altını çizen Kartun, Türkiye-Suriye ilişkilerini örnek gösterdi.

Hatay’ın Samandağ ilçesinde Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye ile düne kadar düşmandık. Ne oldu şimdi en iyi komşumuz ve hatta müttefikimiz oldu. Vizeler kalktı, sınır açıldı. Daha öncelerinde Suriye’deki Ermeniler buraya gelmeye korkarlardı. Şimdi her hafta sonu öğle ve akşam yemeklerini burada yiyorlar. Buradaki farklılığı gördüler. İnsanlar buraya gelip bizleri gördükten sonra Türkiye’nin kıymetini anladılar. İlk geldiklerinde ‘Siz bu kadar rahat mısınız? Bizden daha iyisiniz’ diyorlardı. Bize göre en önce sınır kapıları açılmalı. Elçilikler kurulmalı. Artık üçüncü devletlerin aradan kalkması lazım. Öncelikle Ermenistan’la bu barışı sağlayıp diasparodaki Ermenilerin bu hırçın davranışlarını biran önce kırmak lazım.”

Kaynak: http://www.stargundem.com/guncel/1113685-hataydaki-ermeniler-soykirim-iddialarinin-tekrar-gundeme-getirilmesine-tepkili.html#ixzz18e5Ezeci

Yorumlar kapatıldı.