İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şirince Direniyor, Duyuyor Musunuz?

Şirince Direniyor, Duyuyor Musunuz?
By Cemile Bayraktar on Ara 18, 2010 in Adalet, Devletçilik, vicdan

Bürokrasi bir işleyiş biçimi olarak düzen koyucu ve koruyucuların sistematiği makyajında iş görse dahi, bazı ülkelerin, bazı bölgelerinde din, dil, ırk ve sınıf farkı güder. Mesela belediye ile işini uyduran işadamı yeri geldiğinde sit alanına yeri geldiğinde kamuya açık bir toprağa sahip çıkabilir; deniz manzaranız, yahut ormanlarınızı gasp edebilir. Ancak bu doğal ortamların emekçisi olan köylüleri, 2 ineğine, 3 tavuğuna bir kümes yapması bile yasaklanır. Gün gelir, kümese çivi çaktırmayacak kadar hassas olan belediyeler, bir başka gün devasa bir villaya gün içinde izin çıkarabilir. Bahsi geçen yer, Ege, Akdeniz yahut Karadeniz olabilir. Bürokrasi bazen bir işleyiş biçimi olarak, koruma değil ‘keyfine kollama’ görevi görebilir. Önemli soru, kimi, kimden, hangi gerekçe ile ve neye dayanarak koruduğu, kolladığı ve engellediğidir?

Bu minvalde, ‘ bir Şirince vardı, direnen bir Şirince hala var ‘ sadece görmenizi yahut duymanızı bekliyor!

“ŞİRİNCE HALKI YETER DİYOR!

Şirince halkı sit kanunu yüzünden 27 yıl mağdur edildi.

Damımız aktı, “tamir edemezsin yasak” dediler.

Çocuğumuz evlendi, “oda yapamazsın yasak” dediler.

Evimiz çöktü, “onaramazsın yasak” dediler.

Avlumuza çardak yaptık diye, işitmediğimiz hakaret, yemediğimiz ceza kalmadı.

Canla başla çalışıp bu köyü el birliğiyle Ege’nin turizm incisi haline getirdik. Her yaptığımızın kanuna aykırı, her ettiğimizin yasak olduğunu söylediler. Bütün dünyanın beğendiği tesislerimize yıkım emirleri çıkardılar. Mahkemelerde süründürdüler.

Bugün en sonunda Kaymakam Aziz İnci’nin talimatıyla kurbanlık koyunlar gibi hükümet konağına toplatıldık. Kendi idam fermanımızı imzalamamız bize emredildi.

ARTIK YETER!

Bundan böyle bu eziyete boyun eğmeyi reddediyoruz.

Devlete saygımız vardır, ama biz vatandaşız. Vatandaşlık haklarımıza sahip çıkacağız.

27 yıldır çözülemeyen sit hikâyesinin sonuna geldik. Şirince halkı olarak, ŞİRİNCENİN SİT STATÜSÜNÜ REDDEDİYORUZ. Bundan böyle sit kararlarını tanımayacağımızı bütün dünyaya ilan ediyoruz.

İki yıl önce ilan edilen imar planı köyümüze hayır getirmemiştir. İMAR PLANINI REDDE­DİYORUZ. Bundan böyle imar planını tanımadığımızı herkese açıkça ilan ediyoruz.

Zorbalıkla alınmış olan yıkım kararlarının istisnasız hepsini lanetliyoruz. Uygulamaya kalkacak olanları halk düşmanı ilan ediyoruz. Tüm gücümüzle ve her imkânımızla yıkımlara direneceğimize ant içiyoruz.

Bizi köleler gibi makamına toplayarak aşağılayan kaymakam Aziz İnci’ye teessüf ediyoruz.

Şirince hepimizin ortak mirasıdır. Doğaya uygun, tarihe saygılı bir şekilde yapılanması en büyük dileğimizdir. Resmi görevlilerin 27 yıldır çıkmaza soktuğu bu işi bundan böyle Şirince Köy Konseyimiz aracılığıyla BİZ takip edeceğiz. Engel olmaya kalkanları unutmayacağız.

Allah yardımcımız olsun.”

Yorumlar kapatıldı.