İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rojin de bizim Agop da bizim

Ayağa kalkın isyan edin

Okan KONURALP-Süleyman DEMİRKAN-Hasan TÜFEKÇİ-Volkan YILDIRIM / ANKARA 19 Aralık 2010

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayda partililere, “Korkaklar her gün ölür, yürekliler ise bir gün. Ben buradayım, ayaktayım. İktidar ve sonrası için de ayakta olacağım. Delegeler, CHP’liler, sizler de ayakta mısınız? Yeter artık diyeceğiz. Ezilmeye, sömürülmeye, korku imparatorluğuna yeter! Hazır mısınız?” sözleriyle seslendi.

İŞTE CHP’NİN YENİ PM LİSTESİ

Türkiye’ye, “Ayağa kalkın, isyan edin” çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, 90 dakikalık konuşmasında özetle şunları söyledi:

17 yaşındaydı kıyılır mı Erdal’a

‘12 Eylül darbecilerinden hesap soracağız’ diyenler darbecilerin önünde düğmelerini iliklediler. Oysa birileri bedel ödedi. 17 yaşındaydı asıldığında, kıyılır mı Erdal’a? Hiçbir şey ağrıma gitmiyor da birilerinin çektiği acıyı, birilerinin sömürmesi gidiyor. Birileri gitti postal yaladı, gencecik fidanlar idam edilirken.

Hasan Hüseyin’den ‘Mamak’ şiiri

Metris’te Diyarbakır’da insanlar idam edilirken, sen yeşil kuşak projesini yaşama geçirmek için çaba harcamıyor muydun? Mamak’taki acıları unutacak mıyız? Onlar o acıları sömürürken Mamak’takiler ‘…ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz, bin gider bin geliriz’ diyordu.

Kürt sorununun çözümü Lozan

Terör sorunu çözülmüyorsa, sorumluluk siyaset kurumundadır. Biz, toplumsal uzlaşma ve kardeşçe çözeceğiz, cumhuriyet değerlerine sahip çıkarak çözeceğiz. Çözümün senedi de Lozan’dır. Lozan’la yola çıkacağız, yurttaşlık hukuku ve insan hakları çerçevesinde, barış ve emek ekseninde bu sorunu çözeceğiz. Fırat’ın doğusu da batısı da bizim. Berivan da Hakan da bizim, Rojin de bizim Agop da bizim, Ferhat ile Şirin de bizim, Mem u Zin de bizim. Etnik kimlik ve inanç temelinde siyaset yapmayacağız, ‘Önce insan’ diyeceğiz.

Temiz siyasette yol açın bize

Çözümün parçası olmak istiyorsanız CHP çatısı altına girin. Bu çatı özgürlük çatısı olacaktır. Biz umudun, özgürlüğün, emeğin partisiyiz. Temiz siyaset mi istiyorsunuz, yol açın bize. Kendi yargıçlarını kendi mahkemelerini yarattılar. Tutukluluğu infaza dönüştürdüler, aydınları hapse attılar, korku yarattılar. Kendi çetelerini kurdular. Haklarını arayan üniversite öğrencilerinin üzerine coplarla, biber gazlarıyla gidenler mi özgürlük getirecek?

Genlerimizle oynanmadı

Türkiye’nin binlerce sorunu varsa, CHP’nin de binlerce çözümü vardır. CHP köklü, büyük ve yerli partidir. CHP genleriyle oynanmamış bir partidir. Türkiye ağır ağır faşizme doğru gidiyor, tek parti yönetimine doğru gidiyor. Böyle bir ortamda Başbakan ‘Herşeyi çözdüm bir tek CHP kaldı’ diyor. Bizi çözemezsiniz.

Kadınların mübarek elleri

Gençler ve kadınlar… Umudumuz gençler, hayatı sorgulayan kadınlar. Siyasette yeteri kadar genç ve kadın yok. O zaman yeni CHP, yeni bir anlayışla yola çıkıyoruz. Kadın kardeşlerime sesleniyorum: Sizin ocağınız CHP’dir. Bütün kadınlarımız CHP’ye destek vermeli. Verin ki CHP’yi sizin mübarek ellerinizle iktidara taşıyalım.

Benim adım Kemal Tayyip Erdoğan değil

Benim sözüm işçi, emekli, yurtsever Kemal’in sözüdür. Biz sözümüzde duracağız. Benim adım Recep Tayyip Erdoğan değil, Kemal Kılıçdaroğlu. Ben ‘Parayı bulacağım’ diyorsam bulurum. AKP, halkı aldatanlar ve kandıranlar partisidir. Hükümetin her dediğine ‘Evet’ diyen sendikacılara sesleniyorum: İşçileri satıyorsunuz. Onlardan isteğim emekten yana olmaları.

Parti içi demokrasi kanallarını açıyoruz

‘CHP’ye parti için demokrasiyi getireceğim’ dedik. Tüzük kurultayı gelecek, tüzüğü göreceksiniz. Çok partili demokrasiyi getiren CHP, parti içi demokrasiyi de getirecek. Bütün demokratik kanalları açacağız. Başkanlık Divanı önünde adaylar için imza atma şartını kaldıracağız. Çünkü biz düşünce özgürlüğünü ve demokrasiyi istiyoruz.

İŞTE CHE KEMAL (Büyütmek için fotoğrafa tıklayın)

Korkaklar her gün ölür, yürekliler 1 gün

İş adamı, sanayici, esnafa sesleniyorum: Kapalı kapılar arkasında hükümetin sizi nasıl tehdit ettiğini, cezalar yağdırdığını biliyorum ama artık ayağa kalkın, korkmayın, beraber yürüyelim. Memurlara sesleniyorum: Siz devletin işini yapacaksınız, siyasi partinin değil. Çekinmeyin, yürekli olun, siz de ayağa kalkın. Çiftçi kardeşlere sesleniyorum: Sen de ayağa kalk, CHP saflarına gel, sen de yürekli ol. Mehmet Haberal içeride. Ona rapor veren 4 üniversite hocası, başınızı kaldırın, özgürsünüz, vicdanınız özgür sizin. Üniversite hocaları siz de ayağa kalkın, üniversiteleri ayağa kaldırın. Adalet değil siyaset dağıtması istenen yargıçlar, sizler de itiraz edin, isyan edin. Medya, halkın iktidarında özgür olacaksınız, siz de kalkın ayağa. Korkaklar her gün ölür, yürekliler ise bir gün.

CHP’nin iktidar vaatleri

HAK ve özgürlükleri genişleten ve güvence altına alan bir Anayasa hayata geçirilecek.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılacak.
DGM’lerin yerine getirilen özel yetkili mahkemeler kaldırılacak.
Özel yaşamın gizliliği sağlanacak, telefon dinleyenlerden, korku imparatorluğu yaratanlardan hesap sorulacak.
Faili meçhul cinayetler aydınlatılarak, devletin içindeki çeteler ortaya çıkarılacak.
YÖK kaldırılacak.

Baraj inecek

Temsilde adalet ilkesini yok eden yüzde 10 seçim barajı kaldırılacak.
Seçim yasaları değiştirilerek, liderlerin değil, milletin kendi milletvekilini seçebilmesi sağlanacak.
Siyasi Partiler Yasası demokratikleşecek, lider sultasına son verilecek.
Milletvekili dokunulmazlıkları, kürsü dokunulmazlığıyla sınırlandırılacak.

Kürt sorunu

GAP tamamlanacak, GAP’a ayrılmış kaynaklar amaçları dışında kullanılmayacak.
Güneydoğu’daki mayınlı araziler mayınlardan arındırılarak, topraksız köylülere verilecek.
Doğu ve Güneydoğu’da işsizlik sorunu doğrudan yapılacak devlet yatırımlarıyla çözümlenecek.

İktidar özlemimiz bitecek

KURULTAYDA eşini yalnız bırakmayan Sevim Kılıçdaroğlu, dün evinden çıkarken gazetecilere, “Her şeyin çok daha güzel olacağına inandığını” söyledi. Sevim Kılıçdaroğlu, önceki gece Kemal Kılıçdaroğlu’nun PM listesine son şeklini vermeye çalıştığı saatlerde ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “İnşallah bu iktidar özlemi bitecek, Kemal de Başbakan olacaktır” diyerek, şunları söyledi:
“Beklentimiz ve dileğimiz seçimlerden CHP’nin güçlenerek çıkması. Artık bu özlem bitsin, bu hülyamız gerçek olsun istiyoruz. Bunun için de CHP’nin birliğini, bütünlüğünü güçlendirerek, iyi bir kadroyla iktidar için çalışması gerekiyor. Tabii sadece Genel Başkanı ve yönetimiyle iş bitmiyor, başta CHP’liler ve sosyal demokratlar olmak üzere, sempati duyan herkesin de çalışması, görev ve sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Kemal’in bunu başaracağından eminim. Bu noktada beklentisi olanlar, aradığını bulamayanlar anlayış ve hoşgörü göstermeli.”

Gelirken anons edilmedi

CHP’nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, kurultay salonuna gelişinde anons edilmedi. Baykal, kurultay salonunda Antalya delegeleri ile birlikte oturdu. Baykal’ın yanında kızı Aslı Baykal da yer aldı. Divan Başkanlığı’na seçilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılış konuşmasında CHP’nin eski genel başkanları Atatürk, İnönü ve Ecevit’i andı. Salonda bulunan Baykal’dan bahsetmedi. Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından sonra Baykal’la birlikte Hikmet Çetin ve Altan Öymen’in ismini anons etti. Baykal, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının hemen ardından salondan ayrıldı. Baykal, Kılıçdaroğlu’nun ‘Ben ayaktayım, siz de ayakta mısınız?’ sorusu sonrasında ayağa kalkan CHP’liler arasında yer almadı.

Konuklar

OLAĞANÜSTÜ kurultayda, Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve tiyatro sanatçısı Levent Kırca da konuklar arasındaydı.

Kırgınlığım yok

CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav, Manisa Milletvekili Şahin Mengü ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’le birlikte oturdu. Sav, gazetecilerin sorusu üzerine, “Hiçbir kırgınlığım yok. Kırgın olmak için neden yoktur. Önemli olan CHP’nin başarısıdır. Kişilerin başarısı gelip geçicidir. Kalıcı olan CHP’dir” dedi. PM listesini Kılıçdaroğlu’nun tek başına hazırladığının hatırlatılması üzerine Sav, 22 Mayıs’ta yapılan kurultayda da listenin Genel Başkan tarafından hazırlandığını vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.