İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pelosi’den Ermeniler için son dakika hamlesi

Pelosi’den Ermeniler için son dakika hamlesi

ALİ H. ASLAN SERVET YANATMA WASHINGTON, ANKARA – 18.12.2010

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin son dakika golü atarak Ermeni tasarısını genel kurul gündemine getirebileceği yönündeki güçlü işaretler Türk ve Ermeni lobilerini harekete geçirdi.

Cuma günü tasarıyı genel kurul gündemine almayan Kongre salı günü muhtemelen son kez toplanmak üzere tatile girdi. Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi, bu hafta sonu Kongre muhtemelen tatile girmeden önce 1915 olaylarının ”soykırım” olarak tanınmasını isteyen tasarının genel kurulda oylamaya sunulabileceğini belirterek, Ermeni toplumunu acilen lobi yapmaya davet etti. Ankara ve Washington yönetimleri ile Amerika’daki Türk toplumu da karşı yönde girişim başlattı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da mevkidaşı Hillary Clinton’ı telefonla aradı.

Clinton’la görüşmesinde konunun Türkiye açısından önemine dikkat çeken Dışişleri Bakanı Davutoğlu tasarının engellenmesi için Amerikan yönetiminin etkin biçimde devreye girmesi gerektiğini anlattı. Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini vurgulayan Clinton da bu konuda her türlü çabanın gösterileceği sözünü verdi. Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, sosyal paylaşım sitesi Twitter’a yazdığı mesajda Ermeni tasarısına karşı, “Tüm Türk-Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden emin olduğunu” söyledi. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ve Amerikan Kongresi’nden kaynaklar Pelosi’nin Ermeni soykırımı’na ilişkin 252 sayılı tasarının genel kurulda oylamaya sunma ihtimalinin son günlerde yükseldiğini teyit etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, günlük basın toplantısında bir soru üzerine “şiddetle karşı” oldukları tasarının genel kurula gelme ihtimalinden haberdar olduklarını kaydetti. Crowley, iki ülkenin ortak geçmişlerini ele almalarının en iyi yolunun, normalleşme sürecinden geçtiğine inanmaya devam ettiklerini söyledi.

Obama yönetiminin Türkiye’yle ilişkileri bozarak ABD ulusal çıkarlarına zarar vereceği gerekçesiyle karşı çıktığı tasarı, geçen martta nefes kesen bir oylama sonucu Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nden 22’ye karşı 23 oyla geçmişti. Tasarının kabul edilebilmesi için Temsilciler Meclisi Başkanlığı’nca genel kurul gündemine alınması ve oyçokluğuyla geçmesi gerekiyor.

Kasımdaki ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti karşısında ağır bir yenilgiye uğrayarak Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğu kaybeden Demokratlar, ocakta göreve başlayacak yeni Kongre’de Temsilciler Meclisi başkanlığını Cumhuriyetçilere devredecek. Demokratik Parti yönetiminde son günlerini yaşayan 111. Kongre’nin birikmiş işlerini bitirmek için son kez salı günü de toplanması bekleniyor. Bu durumda Ermeni tasarısı tekrar gündeme getirilmezse kadükleşecek. Ermeni lobisi, tasarının, Nancy Pelosi meclis başkanlığı yetkilerini kaybetmeden önce genel kurul gündemine alınması için bastırıyor. Diğer yandan, Kongre kaynakları, tasarının genel kurulda oylanması halinde kabul mü ret mi edileceğini tahmin etmenin güç olduğunu söylüyor. 435 üyeli mecliste Kaliforniya Milletvekili Adam Schiff’in sunduğu Ermeni tasarısına ortak sponsorluk yapan milletvekillerinin sayısı halihazırda 148.

Yorumlar kapatıldı.