İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Tasarısı yine gündemde

Ermeni Tasarısı yine gündemde 

Amerikan Temsilciler Meclisi’nin 48 saat içinde 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen Ermeni Tasarısı’nı gündeme alıp oylayabileceği belirtiliyor.
AA
Güncelleme: 19:49 TSİ 17 Aralık. 2010 Cuma
WASHINGTON – ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Ermeni tasarısını önümüzdeki 48 saat içinde meclis gündemine getirebileceği öğrenildi.

Tasarı, geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi’ne bağlı Dış İlişkiler Komitesi’nden 22’ye karşı 23 oyla geçmişti.

Pelosi’nin, uzun süredir Temsilciler Meclisi’nde bekleyen tasarıyı, yeni yıldan sonra Cumhuriyetçilerin ağırlık kazanacağı yeni Kongre çalışmasına başlamadan meclis gündemine taşıyabileceği belirtiliyor.

Şu anki meclisin görev süresi, Noel tatiliyle birlikte önümüzdeki günlerde sona erecek. Bu nedenle, Ermenilerin büyük destekçisi olarak bilinen Pelosi’nin de tasarıyı önümüzdeki 48 saat içinde meclise taşımayı düşündüğü ifade ediliyor.

Amerikan-Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) de, Pelosi’nin tasarıyı önümüzdeki 48 saat içinde meclise getirebileceğini ifade etti.

TAN: TÜRK-AMERİKAN TOPLUMUNUN GEREKLİ DUYARLILIĞI GÖSTERECEĞİNDEN EMİNİM
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Temsilciler Meclisi gündemine gelebileceği belirtilen Ermeni tasarısına karşı, “tüm Türk-Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden emin olduğunu” söyledi.

Sosyal paylaşım ağı Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ermeni örgütlerinin 1915 olaylarına ilişkin iddialar içeren tasarının Temsilciler Meclisi’nde bugün-yarın oylanması için kampanya başlatıldığını” belirten Tan, “Tüm Türk Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden eminim” dedi.

‘AMERİKAN YÖNETİMİ DEVREDE’
ABD’deki Türk kuruluşları, Ermeni tasarısının ABD Temsilciler Meclisi’ne gelme ihtimali karşısında harekete geçerek, Amerikan yönetimi ve Kongre üyeleriyle temaslarda bulunuyor.

Amerikan-Türk Konseyi (ATC) Başkanı James Holmes, tasarının Temsilciler Meclisi’nde oylanabileceğine yönelik iddiaların doğruluk payı olabileceğini söyledi.

Tasarıyı meclis gündemine taşıyabileceği belirtilen Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin ofisiyle temasta bulunduklarını belirten Holmes, Pelosi’nin tasarıyı bugün ya da yarın gündeme getirmesinin olası olduğunu gözlemlediklerini kaydetti. Holmes, “Dolayısıyla buna gerçek ve ciddi olarak bakıyoruz” dedi.

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları ve Ulusal Güvenlik Konseyi ile temasa geçtiklerini dile getiren Holmes, “Yönetime, tasarının desteklenmesinin, Türk-Amerikan ilişkilerine ve Amerikan çıkarlarına zarar vereceğini anlamaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Holmes, bir soru üzerine, Mart ayında tasarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde görüşülmesi sırasında tepkisini ortaya koyan ABD yönetiminin, bu kez de konuyla ilgili devrede olduğunu söyledi.

‘ERMENİLERİN SON DAKİKA DENEMESİ’
Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Günay Evinch (Övünç) de bunun Ermeniler tarafından yapılan bir “son dakika” denemesi olduğunu söyledi.

Ermenilerin böyle bir girişimle, Kongre’de kendi konularını gündeme getirmeye çalıştığını belirten Evinch, tasarının Temsilciler Meclisi’ne gelme olasılığını şu ana kadar sadece Ermeni kaynaklardan öğrenebildiklerini, ancak Kongre’den resmi teyit alamadıklarını kaydetti.

Evinch, Cumhuriyetçilerle ve Türkiye’ye yakın Kongre üyeleriyle temasta olduklarını, ancak onların da çıkan haberlerin ciddi olup olmadığını teyit edemediğini ifade etti.

Günay Evinch, “Bizim için, Ermeni lobisinin böyle bir beyanda bulunması, (işin) içinde doğruluk payı olabileceğini gösteriyor. Çünkü, böyle bir beyanda bulunmak çok riskli bir durum. (Yanlış olması halinde) insanları, özellikle Pelosi’yi zor durumda bırakabilecek bir konu” dedi.

Tasarının Temsilciler Meclisi’ne gelme olasılığına karşı hemen harekete geçtiklerini anlatan Evinch, şunları kaydetti:

“Yerel kuruluşlarımız Kongre üyeleriyle hemen temasa geçtiler. İkinci olarak ATAA ve TADF olarak ortak bir açıklama yayımlayacağız. Ayrıca üyelerimize, Kongre üyelerini tasarıyla ilgili aramaları çağrısı yapacağız. Pelosi’nin bunu yapıp yapmayacağını şu anda bilmiyor olsak bile, çıkarlarımızı korumak için tepkimizi ortaya koyuyoruz.”

Evinch, Amerikan yönetiminin konuyla ilgili devreye girip girmediğine yönelik soru üzerine, Dışişleri Bakanlığından yetkililerin “konuyu çok yakından takip ettiklerini söylediklerini” belirterek, bakanlığın tasarının Temsilciler Meclisi’nde oylanma olasılığını düşük bulduğunu söyledi.

Yorumlar kapatıldı.