İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’den arazi talebinde bulunan Ermeniler tarih şaşkını”

“Türkiye’den arazi talebinde bulunan Ermeniler tarih şaşkını” 

Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, ABD’deki Ermenilerin, 1915 olaylarında mülklerini kaybettikleri iddiasıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Merkez ve Ziraat bankaları aleyhine yeni bir dava açmasına tepki gösterdi.
1926 yılında Medeni Kanun’un kabul edilerek sahibi belli olmayan taşınmaz malların hazineye alındığını ve göçmenlere dağıtıldığını belirten Yurtsever, “Türkiye’den arazi talebinde bulunan Ermeniler tarih şaşkını. Eğer bu dava Ermenilerin lehine sonuçlanırsa Türkiye 21. yüzyılda Ermeni diasporasına karşı stratejik bir yenilgi almış olur.” dedi.

Osmanlı döneminde, İncirlik bölgesinde yaşayan Ermenilere ait arazilerin 1915 olayları sonrası el değiştirmediğini vurgulayan Yurtsever, “Tarihin o dönemine ait olaylar dosyası aralandığında Maraş Zeytun’un 1909 yılında Adana’da, 1920 yılında da Haçin savaşlarının planlayıcıları arasında olan Ermeni asıllı Boyacıyan ve Gökdereliyan’ın sergilediği olaylar sonrası binlerce insan hayatını kaybetti. Bu olayların ardından İncirlik’teki ABD üs bölgesinde arazileri karşılığı tazminat isteğinde bulunanlar tarih şaşkınıdır.” dedi.

Yurtsever, “Çukurova ile ilgili topraklarda tapu hakları konusundaki muhtemel hukuki sorunların olabileceğini gören Mustafa Kemal Paşa, öncelikle Adana’da süren Fransız işgalinin son zamanlarında Kasım 1922 tarihinde Ermenilere çağrıda bulundu. Ermenilere, yeni kurulacak Türkiye Devletinde yurttaş olarak kalmaları ve her türlü haklarının korunacağı çağrısında bulundu. Arkasından da 1923 yılında çıkarılan tapu kanunları çerçevesinde yurt dışına giden Ermenilere 3 yıl içinde geri dönmeleri halinde topraklarının iade edileceği bildirildi. Onların Türkiye yurttaşı olabilecekleri, gelmeleri halinde taşınmaz malların hazineye alınacağı kabul edildi. Ve 1926 yılında da Medeni Kanun kabul edilerek sahibi belli olmayan taşınmaz mallar hazineye alındı. Göçmenlere dağıtıldı.” ifadesini kullandı.

Yurtsever şu açıklamalarda bulundu: “Ermenilerin böyle bir dava açmasına şaşırmadım. Çünkü Ermeniler adına Osmanlı döneminde Çukurova’daki topraklar konusunda araştırmalar yapmak üzere görevlendirilmiş kişilerin ön çalışmalar yaptıklarını biliyordum. Özellikle ABD-Kaliforniya eyaletinde yaşayan ataları Adana’da yaşamış Ermeni ailelerden Mihail’in varislerine ait sınırları Kürkçüler güneyini içine alan 90 dönümlük arazinin kendilerine verilmesi veya bunun karşılığı olarak uluslararası soykırım suçları mağduru olma haklarını ileri sürerek tazminat davası açma isteklerinde bulunacakları bilgisine ulaştım. Osmanlı döneminde Kürkçüler köyü ile Kiremithane (Madama çiftliği) arasında kalan arazilerin tapulu mülkiyete geçişi yaşanan olaylar sonrası el değiştirmeleri hakkında gerek tapu arşivlerinden ve gerekse de Osmanlı Arşivinden araştırmalar yaptım. Çukurova’daki Ermeni tapuları ve el değişimi konusundaki bilgilerin ayrıntılı dosyasını da http://www.tarihhaberleri.com/ sitesinden yayınladım.”

Tarih: 16 Aralık 2010 Perşembe 11:21

Yorumlar kapatıldı.