İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nefret suçlarına karşı kampanya

Nefret suçlarına karşı kampanya 

İSTANBUL (16.12.2010)- Sosyal Değişim Derneği ve Dur De Girişimi tarafından düzenlenen, “Nefret Suçlarını Tarihe Gömelim” kampanyası basına tanıtıldı. Kampanyanın tanıtımına Sosyal Değişim Derneği Başkanı Cengiz Algan, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ve sanatçı Zeynep Tanbay katıldı.

İnceoğlu: Nefret söylemi suçlara davetiye çıkarıyor

Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, nefret suçları ve sorunların nasıl çözümleneceğine ilişkin bir konuşma yaptı. İnceoğlu, “Söylem yanına en iyi arkadaşı olan ideolojiyi katarak ne yapıyor ? Çoğu zaman ırkçılık, etnik ön yargı, zenofobi, antisemitizm gibi kavramlar üzerinden ne yazık ki nefreti yeniden üretiyor ya da pompalıyor. Buna biz medyada tanıklık ediyoruz. Bunu ne şekilde yapıyor ? Olumsuz alaycı ifadeler. Küfür hakaret aşağılama kullanılarak ötekileştirdiği grupları kamu güvenliğini tehdit edici öcüler biçiminde sunarak haberleştirme yoluna gitmekte” dedi.

Nefret söyleminin nefret suçlarına davetiye çıkardığını belirten İnceoğlu, medyanın bu konuda neler yapabileceğine değindi. İnceoğlu, kamusal tartışmaya ön ayak olma rolü dışında, medya çalışanlarının eğitim seminerlerine ihtiyacı olduğunu söyledi. “Medyanın nefret söyleminde zararlı etkili bir silah olduğu gerçeğiyle karşı karşıyayız. Özdenetim bakımından kendi iç kontrolünü iyi bir şekilde yapması gerekiyor” diyen İnceoğlu, “ Bugünden itibaren nefret söylemine hayır kampanyasını el birliğiyle başlatalım” şeklinde konuştu.

“Temel hedef yasa çıkarılması”

Kampanya kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Sosyal Değişim Hareketi Başkanı Cengiz Algan ise, kampanyanın 2011 yılı sonuna kadar süreceğini söyledi. Algan, “ Bu çalışmanın temel hedefi nefret suçlarıyla ilgili bir yasa çıkarılması. Mümkün olursa müstakil bir yasa, bağımsız bir yasa çıkarılması. Eğer mümkün değilse, hukukçularımız çalışacak. Ceza yasasında nefret söyleminin mutlaka yer almasını düşünüyoruz” dedi.

Dokuz kişilik bir hukukçular grubunun konuyla ilgili çalışma yaptığını açıklayan Algan, hukukçuların yasa taslağı hazırladığını belirtti. Algan, taslağı genel seçimlerden sonra Meclise götürmeyi düşündüklerini ifade etti. Türkiye çapında yürütülecek imza kampanyası da başlatacaklarını aktaran Algan, toplanan imzaları yasa tasarısı ile birlikte Meclis’e götüreceklerini kaydetti.

Asıl hedeflerinin nefret suçlarıyla ilgili bir mücadele çatısı oluşturmak olduğunu belirten Algan, “Türkiye’de başlangıç için sekiz tane şehir belirledik. Bu şehirleri bir yıldır geziyoruz ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla buluşuyoruz.” dedi. (ETHA)

Yorumlar kapatıldı.