İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’de yaşayan Ermeni’lerden Türkiye’ye 63 milyon dolarlık arazi davası

ABD’de yaşayan Ermeni’lerden Türkiye’ye 63 milyon dolarlık arazi davası 

AP 16 Aralık 2010

Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkıldığı dönemde arazilerini kaybeden Ermenilerin ABD’de yaşayan torunları, Türk hükümetine ve iki Türk bankasına kaybettikleri arazinin tazmin edilmesi için 63 milyon doları aşan bir dava açtı. ABD’li hukukçular, bu davanın geçtiğimiz hafta Federal Temyiz Mahkemesi’nin 1915 olaylarıyla ilgili aldığı kararın neticesinde açılabildiğini belirtti.

Dünya gündeminin nabzı Planet’te atıyor
ABD kuvvetlerinin kullandığı İncirlik Hava Üssü’nün de söz konusu arazinin içinde olduğu belirtildi.

Associated Press’in haberine göre, Los Angeles’taki bölge mahkemesinde açılan davada, davacılar 1915 olaylarında arazilerine el konduğunu ileri sürdü.
Dava, ailesinin 1915 yılında Türkiye’den kaçmak zorunda bırakıldığını öne süren bir kadının kocası tarafından açıldı. Avukat Vartkes Yeghiayan’ın karısı, ailesinin Türkiye’yi terk ederken çiftliğini, dükkanını ve sigorta şirketini kaybettiğini belirtti. Ayrıca, arazinin kendilerine ait olduğunu gösteren belgelerin bulunduğunu öne sürdü.

Davanın Türkiye saatiyle mesai saatinin bitmesinin ardından açılması nedeniyle, Ankara’dan konu hakkında yorum alınamadı. Los Angeles’taki Türkiye Başkonsolosu Hakan Tekin ve Washington’daki Türk avukatlar, davanın detayı hakkında henüz bilgileri olmadığı için bir yorum yapamayacaklarını ifade etti.
Tekin, “Prensipte, biz bu tür hususların çok önceden çözüldüğünü ve yasal girişimlerin sonuç getirmeyeceğine inanıyoruz” dedi.

Yeghiayan, sözde Ermeni soykırımıyla bağlantılı olarak çok sayıda dava açmış ve iki büyük sigorta şirketine karşı milyon dolarlık yerleşimler kazanmıştı. Yeghiayan bu sefer, özel şirketler yerine Türk hükümeti ve Merkez Bankası ile Ziraat Bankasına dava açtı.

Dava, Adana bölgesinde yaklaşık değeri 63.9 milyon dolar olan 122.5 dönüm araziyi kapsıyor.

Chapman Üniversitesi’nden soykırım hukuku uzmanı Michael Bazyler, davanın, geçtiğimiz hafta alınan ve 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarının tazminat için sigorta şirketlerini dava edebilmesini engelleyen kararın bozmasıyla açılabildiğini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.