İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zekeriya’nın dedesi 70 yıl önce Hıristiyan’dı

Zekeriya’nın dedesi 70 yıl önce Hıristiyan’dı

Seyit ERÇİÇEK-Gamze AKKUŞ / İSTANBUL 15 Aralık 2010

Soney’in ağabeyi, iddialara göre “Ya kilise düğünü, ya ölüm” diyerek eniştesi Zekeriya Vural’ı tehdit etmiş, Zekeriya Vural’ın dinini değiştirmemesi üzerine de ikisini de öldürmüştü. Bu cinayet trajik bir olayı da ortaya çıkardı. Dayısının ifadelerine göre Vural ailesi Hıristiyan’dı ve 70 yıl önce Müslümanlığı seçmişti.

ÖLÜM BULUŞMASINDAN BİR DAKİKA ÖNCE / WEB TV

FATİH’te 10 günlük eşi Zekeriya (29) ile birlikte bir otomobilin içinde ağabeyi Gönay Öğmen tarafından başından vurularak öldürülen Soney Vural (26) dün son yolculuğuna duvağıyla uğurlandı. Kızı Soney Vural’ın duvaklı tabutunu gören anne Hatun Öğmen, Ermenice “Eyvah eyvah” diye feryat etti.

Kızlık soyadı yazıldı

Samatya Surp Kevork Klisesi’nde yapılan cenaze törenine Soney Vural’ın babası Nadir, annesi Hatun kız kardeşleri Zaro ve Karonin Öğmen ile Zekeriya Vural’ın dayısı Mehmet Erem ile Öğmen ailesinin yakınları katıldı. Soney Vural’ın kilise duyuru panosuna konulan cenaze ilanında kızlık soyadı Öğmen kullanıldı. Soney Vural’ın cenazesi Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Karma dua yapılırdı

Törenin yapıldığı kilisenin rahibi Yeğişe Uçkunyan kilise kanunlarına göre nikah yapmak isteyen çiftin vaftiz edilmiş Hıristiyan olması gerektiğini ancak son yıllarda karma evliliklerin arttığını belirterek “Karma evliliklerden dolayı Patrik tarafından geliştirilen yeni bir fikirle kısa bir dua töreni düzenlenirdi. Bu çiftimiz için de aynı işlem uygulanırdı” dedi. Uçkunyan çok üzgün olduğunu belirterek şunları anlattı: “Soney’i çocukluğundan beri tanıyordum. İki insan farklı dinlerden de olsalar, farklı milliyetlerden de olsalar birbirlerini sevdiler. Buna söyleyecek bir şeyimiz yok. Genelde bu gibi durumlarda gençler, gizlice evlenir. Çok sert olan aileler evlatlarını dışlar. Ama öncesinde bize gelselerde, görevimiz gereği bazı uyarılarda bulunabilirdik” diye konuştu.

Müslüman oldular

Soney Vural’ın cenaze törenine katılan Zekeriya Vural’ın dayısı Mehmet Erem “Zekeriya’ların dedeleri Hıristiyan’dı ama 70 sene önce Müslüman olmuşlar” dedi. Öğmen ailesinin Zekeriya’nın Hıristiyan olması için baskı yaptığını belirten Erem, iki gencin birbirlerini olduğu gibi kabul ettiğini söyledi. Aileye başsağlığı dilemek için geldiğini belirten Erem, “Hepimiz Adem ile Havva’danız. Zekeriya’nın babası her şeyi kabul etmişti. Bu görüşmeler 10 gün sürdü. Ama kızı vermediler” diye konuştu.

DUVAĞIYLA TOPRAĞA VERİLDİ

Soney Vural Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda duvağıyla uğurlandı. 10 günlük eşi Zekeriya Vural da önceki gün damatlık gömleğiyle Kilyos Ağlamışdede Mezarlığı’nda toprağa verilmişti.

‘Cinayeti işleyen Süryani değil’

İSTANBUL Süryani Kadim Metropolitliği’nden yapılan açıklamada Gönay Öğmen’in, Süryani Cemaati Kütüğü’ne kayıtlı olmadığı belirtildi. Gönay Öğmen’in Mardin Derik nüfusuna kayıtlı ve kimliğinde Hıristiyan yazdığı için böyle bir yanlışlığın yapılmış olabileceğini vurgulandı.

Şahin: Dehşet verici

TBMM’de Milli Saraylar Klasik Türk Süsleme Sanatları Karma Sergisi’ni açan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, çifte cinayete ilişkin, “Dehşete kapıldım. Üzüntü verici” dedi. Şahin, “Hayatını kaybeden yeni evli çifte çok üzüldüm. Bunun sebepleri üzerinde uzmanlar, psikologlar, sosyologlar dururlar ama son derece üzüntü verici bir durum olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.