İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan: Benzeri suçların tekrarını engellemek için Ermeni Soykırımı meselesini yüksek sesle ifade etmeye devam edeceğiz

Serj Sarkisyan: Benzeri suçların tekrarını engellemek için Ermeni Soykırımı meselesini yüksek sesle ifade etmeye devam edeceğiz

Aralık 14, 2010 | 11:56

14 Aralık’ta Erivan’da “Soykırım suçu, engellenmesi, kınanması ve sonuçları” başlıklı uluslararası konferans çalışmalarına başladı. Konferansta özellikle Osmanlı İmparatorluğunda işenen Ermeni Soykırımı mercek altına alınmakta. Konferansa Avrupa’dan, Türkiye’den ve İsrail’den uzman ve bilim adamları katılmakta.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan şunları ifade etti: “Bugün her zaman olduğundan fazla soykırımların engellenmesi yolunda işlevsel araçların geliştirilmesine ihtiyaç var. Bunlara yönelik uluslararası mekanizmaların olmaması, farklı yönetimler tarafından soykırımların tekzibi, cezalandırılmama ve kayıtsızlık benzeri suçların tekrarlanması tehlikesi sonucunu getirmekte.”

Cumhurbaşkanı Sakisyan, sıklıkla siyasi konjonktür ve menfaatlerin soykırımın tanınmasına yönelik haklı çabada daha ağırlıklı olmaya başladığı yönünde kanaatini ifade etti. Sarkisyan, bugün uluslararası toplumun soykırımların tanınması ve kınanması yönünde irade göstermek durumunda olduğunu belirterek “Ancak bugün tahrif edilmiş tarihin yaratılması gibi bir manzara karşımıza dikilmekte. Burada farklı yönetimler güya kendi halklarıyla soykırım meydana geldiğini kanıtlamaya çalışmaktalar. Onlar, kendi uydurduları tarihi uluslararası topluma sarmalayabileceklerini zannediyorlar. Ancak benzeri davranışlar yurtseverlik değil. Kendi suçunu gizleme çabası yeni bir suçtur” dedi.

Serj Sarkisyan, soykırımların bazı rejimler tarafından siyasi hoşgörüsüzlük doğurduğunu belirtti ve benzeri konferansların soykırımların engellenmesi konusunda siyasi çözümler bulunmasına yardım edeceği yönünde kanaatini ifade etti.

Sarkisyan’a göre; bu etkinlikler soykırımın hukuki sonuçlarna yönelik konseptlerin geliştirilmesi için önemli.

Sarkisya sözlerinde “Benzeri suçların tekrarını engellemek için Ermeni Soykırımı meselesini yüksek sesle ifade etmeye devam edeceğiz” dedi.

Erivan’da devam eden “Soykırım suçu, engellenmesi, kınanması ve sonuçları” başlıklı uluslararası konferans yarın da çalışmalarını sürdürecek.

Konferansa aralarında Yves Ternon, Leandro Despui, Israel Charny, William Shabas, Taner Akçam, Tessa Hoffman, Frank Chok gibi soykırım alanında uluslararas tanınmış uzmanlar dahil olmak üzere 20 ülkeden bilim adamları katılmakta.

Yorumlar kapatıldı.