İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Müslüman’a kız vermek istemeyiz ama evleneni de öldürmeyiz!’

‘Müslüman’a kız vermek istemeyiz ama evleneni de öldürmeyiz!’ 

Ermeni cemaati cinayete büyük tepki gösterdi. Patrik Vekili Ateşyan, “Bazı toplumlar tarafından karma evlilik hoş karşılanmasa da cinayet hiçbir dine yakışmaz, kınıyoruz” dedi
Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, çok üzüntülü olduklarını belirterek şunları söyledi: Böylesi kötü bir olay ilk örnektir. Her ne akdar bazı toplumlar tarafından karma evlilikler hoş görülmesede bu Müslüman toplumunda da böyle, hiçbir dine yakışmaz, biz patrikhane olarak kınıyoruz. Karma evlilikten dolayı ilk defa böyle cinayet işleniyor. Karma evliliklerde cemaatin görüşü dışında ailelerin görüşü çok belirleyicidir. Her ailenin düşünce tarzı değişiktir, bazıları hoş karşılarlar, mutlu olurlar, bazıları ise karşı çıkarlar. Sonuçta kendi kimliklerini korumak niyetindeler, ben her ikisini de haklı görüyorum, kimseyi kınamıyorum fakat bu iş cinayet işlenecek mertebeye ulaşmamalıydı. Biz patrikhane olarak kınıyoruz. Aile Mardinli, kızın annesi Süryani. Vural Ailesi aslen Ermeni kökenli Hristiyandır, sonradan İslamiyeti benimsemişlerdir.

‘Maalesef Ermeniymiş’

Bedros Şirinoğlu – Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı: 21. yüzyılda böylesine bir cinayet vahşettir. Ne din uğruna, ne de namus uğruna insan öldürmek olacak, kabul edilecek şey değil. Ölen kız Soney maalesef Ermeniymiş. Ben Ermeni cemaatinden din nedenli cinayetin işlendiği bugüne kadar duymadım. Ermeni cemaatinde Hristiyanlık dışında başka bir dinle yapılacak evliliklere geçmişte karşı çıkan büyüklerimiz olurdu ama bu sadece lafta kalırdı, hatta “doğacak çocuklarınız sıkıntı çekmesin” diye uyaranlar olurdu. Ama asla cinayete varan bir sıkıntı olmamıştır. İki genç birbirini sevdikten sonra dinin, ırkın, kökenin ne önemi var ki? Aileler evlenmeden önce mani olamamışlar bundan sonra neden karışırlar? En fazla konuşmazsın, çocuğuna küs olarak hayatını sürdürürsün ama gidip öldürmek çok vahşice. Bu cinayeti kınıyorum.”

‘Sonradan Müslüman oldular’

Krikor Ağabaloğlu – Gedikpaşa Ermeni Kilisesi Pastörü: Olay çok acı, birbirini sevmiş ve kabul etmiş iki genç nasıl öldürülür? Bu hiçbir dine, mezhebe sığmaz. Keşke kızın ailesi bu cinayeti işlemeseydi ama kızlarıyla da ömürboyu konuşmasaydı, bu evliliği şiddete başvurmadan reddetseydi. 1915 sonrası Anadolu’da binlerce Ermeni hayatta kalabilmek için müslümanlaşmıştır. Vural Ailesi de bilinen büyük bir ailedir, onlar da Batman’da İslamı benimsemişler. Bu normaldir, o dönemin şartları bunu gerektiriyordu.

‘Karma evliliğe kapımız kapalı’

Yuhanna Aktaş – Mardin Süryani Kültür Derneği Başkanı: Bizde dinlerarası evlilikler yoktur. Hristiyanlar asla müslümanlara kız vermezler, kız almazlar. Bu evliliklere kapımız kapalıdır. Bu topraklarda yaşayan Hristiyanlarda töre cinayetleri yoktur, olmamıştır da. Süryani genç kızlarımız müslüman gençler tarafından kaçırılıyor ama kendileri kaçmaz. Şu ana kadar müslüman bir gence kaçtığı için öldürülen kimse yoktur. Ama o kız bizim için bitmiştir. Reddederiz, görüşülmez, kendi kaderiyle tek başına yaşar, dışlanır. Ailesinden de toplumdan da dışlanır. Zaten bu gençler hep bu bilinçle büyüyorlar. Beyinleri bir müslümanı sevmelerine izin vermez çünkü sonuçlarını bilirler.” dedi.

Yorumlar kapatıldı.