İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

 ‘ Millet Katli’  film gösterildi

Not: Okuyucularımızdan gelen haklı itiraz nedeniyle Katil Millet sözünü Millet Katli olarak değiştirdik. İki okuyucumuza da gösterdikleri ilgi ve hassasiyet nedeniyle teşekkür ederiz. Biz doğal olarak haberleri kaynaklardan aldığımız şekilde yayımlıyoruz.Ancak yanlışı da elbette düzeltiriz.
HYETERT 

‘ Millet Katli’  film gösterildi 

14 Aralık 2010 13:30

Türkleri, Ermenileri barbarca genç, ihtiyar, çocuk demeden mallarını yağmalamak için öldüren bir millet olarak gösteren, Alman ve Ermeni arşivlerinden yola çıkılarak yapılan film ABD’de yayınlandı.
M. Esat GÖK / Boston

2010 insan hakları günü etkinlikleri kapsamında Harvard Üniversitesi Politika Enstitüsünde alman direktör Eric Friedler’in dokümantasyon filmi “Aghet: Nation Murder (Ağıt: Millet katli)” çoğunluğu Ermenilerin oluşturduğu 500 kişilinin katıldığı bir salonda gösterildi.

Film, Ermeni soykırımının varlığını ispatlamak için Alman ve Ermeni arşivlerinden alınan görüntülerle ve 1910-1930 yıllarında o bölgelerde görev yapan yabancı diplomat, sağlık personeli ve olayları bizzat yaşadığını iddaa eden kişilerin hatıratları ve notlarından faydalanılarak 2 senede tamamlanmış.

Türkleri, Ermenileri barbarca genç, ihtiyar, çocuk demeden mallarını yağmalamak için öldüren bir millet olarak gösteren film bazı izleyiciler tarafından tenkit aldı. Filmde Talat Paşa, ve Enver Paşa’nın yaptığı zulümleri nazilerin bile yapmadığı ağır bir şekilde dile getirilmiş. Rusların Türkleri yenen kahraman bir ordu olduğu, Almanların ise Türklerle birlikte şeytan üçgenini oluşturduğu savunan filmin son bölümünde ise Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin politik çıkarlar yüzünden sözde Ermeni meselesini kabul etmediği ve mevcut Türkiye hükümetininde Ermeni meselesini gözardı ettiği anlatılmış.

Film sonrasında yapılan soru cevap şeklindeki forumun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nunda konuşma yaptıkları aynı salonda olması dikkatleri çekti ve ‘Amerikan kamuoyu yeni bir strateji hazırlığı içerisinde mi’ diye yorumlandı.

Soru ve cevap kısmında Boston Türk öğrenciler dernekleri adına söz alan Harvard üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Esat Gök’ün ‘bu filmin ve içeriğindeki suçlamaların sonucunda istediğiniz hedef ve varmak istediğiniz sonuç nedir? sorusuna direktör Friedler: hedefimiz Türklerin gerçek yüzünü ve ermenilerin tamamen suçsuz olduğunu bütün dünyaya gösterip, Türk hükümetinin biran evvel Ermenilerden kamuoyu önünde özür dileyip soykırım iddaalarını kabul etmesidir’ şeklinde cevap verdi.

Türk Amerikan Ticari Isbirligini Geliştirme Derneği kurucu başkanı Dr. Zafer Şahinoğlu’nun “Filminiz sadece Ermenilerin katlinden bahsediyor. Ermeni milislerince öldürülen yaklaşık 150 bin sivil Türkten neden bahsetmiyor. Alman arşivinizde katledilen Türklere dair kayıtlara hiç mi rastlamadınız? Bütün bu olanlar tek taraflıydı derseniz inandirici olmazsiniz. Her iki taraftanda insanlar hayatini kaybetti” sorusuna “Kayıtlarımız ölen Türklerden bahsetmiyor. Tabi ki sadece Ermeniler değil, Türkler de öldü. Fakat Türklerin yaptığı organizeydi ve o dönemin Türkiye toprakları içinde kasıtlı olarak yapılmış bir soykırımdır.” dedi.

“Bu filmi Turkiye’de göstermeyi planliyormusunuz?” seklinde takip eden soruya ise ‘Bu filmi Türkiye’de gösterime sokmayı çok isterim ama buna T.C. hükümeti ve Türk ordusu asla izin vermez’ dedi.

“TÜRKLER BELGELERİ PAYLAŞMALI”

Ermeni Amerikalılar toplumunun saygın işadamı Ermeni vatandaşı Alfred Demirjian milletlerin tarih boyunca karıştığını, Türklerin Ermenilerden çok farklı bir ırk olmadığını, kardeş ırklar olduğunu ve iki milletin aslında birbirlerine sanıldığından daha yakın olduğunu belirtti. Ermenilerin bir bütün olmadığını, Ermenilerin diaspora Ermenileri ve Ermenistan Ermenileri olarak iki farklı grupta değerlenlendirilmesi gerektiğini savunan Demirjian ‘ortak yanlarımızı ön plana çıkarıp tarihimizi tartışarak vakit kaybetmeyeliyiz. O dönemde kıtlık var, savaşlar var, salgınlar vardi. Birçok Ermeni vatandaş ve yaklaşık 170 bin Türk ölmüştür. Tarih tekerrürden ibarettir. Eğer bugün diaspora Ermenileri varsa bunu Türklere borçludur. Türkler Ermeni meselesini konuşmaktan kaçmamalı, belgeleri, kanıtları dünya kamuoyunda bizlerle paylaşmalıdır” dedi.

Boston’daki güçlü Ermeni lobisinden seçkin kişilerle ve filmin yapımcısı Eric Friedler ile program sonrasında Haber 7 için özel bir görüşme yapan Esat Gök “tarihimizle her zaman gurur duyacağız ama bu ancak tarihimizi öğrenip sahip çıkmakla mümkündür. Kendi içimizdeki anlaşmazlıkları bırakarak dünyaya Türk kültürünü öğretmek ve sevdirmek bizim en önemli gayretimizdir” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.