İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mezarlık ayıbına Datça’dan hoşgörü mesajı

Mezarlık ayıbına Datça’dan hoşgörü mesajı 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşanan mezarlık ayıbına, Datça’dan anlamlı bir yanıt geldi. Datça Belediye mezarlığında yıllardır Hıristiyan ve Müslüman mezarlarının bir arada bulunmasının en iyi hoşgörü mesajı olduğu ifade edildi.

Datçalı emlakçı Mehmet Öztürker, “Yaşarken birlikteyiz öldükten sonra da aynı mezarlıkta olmayı yeğliyoruz” dedi.

Bodrum’da iki ay önce ölen Alman asıllı Kanada vatandaşı emekli diplomat Hans Himelbach´ın (65) cenazesinin, vasiyeti uyarınca gömüldüğü yerden şikayet üzerine çıkarılarak bir başka yere nakledilmesine en güzel yanıt Datça´dan geldi.

Datça´daki belediye mezarlığı Hıristiyan, Müslüman, Musevi, her dinden insana yıllardır ev sahipliği yapıyor.

Bodrum´da yaşanan mezarlık ayıbından sonra gözlerin çevrildiği Datça Mezarlığı, bünyesindeki yüzlerce Müslüman ve Hıristiyan kabri nedeniyle hoşgörü mezarlığı adı ile anılır oldu.

Alman, İngiliz, İtalyan onlarca Hıristiyan’ın öldükten sonra gömüldükleri ve yüzlerce Türk Müslüman ile aynı yeri paylaştığı Datça Mezarlığı bu yönü ile örnek olarak gösteriliyor. Ünlü şair Can Yücel’in kabri de bu mezarlıkta bulunuyor.

Bodrum´da yaşanan mezarlık ayıbından rahatsız olan Datçalı emlakçı 58 yaşındaki Mehmet Öztürker, Müslüman ve Hıristiyan mezarlarının bulunduğu Datça Mezarlığı’nda yaptığı açıklamada, herkesi hoşgörülü olmaya davet etti.

1982 yılından bu yana Datça´da yaşadığını belirten Öztürker, “Datça´da yerlisi, yabancısı, Avrupa´dan geleni, Datça´yı sevip de buraya yerleşeni hepimiz iç içe yaşıyoruz. Öldükten sonra da iç içeyiz. Burada, 2003-2004´te ölen Hıristiyanların bile mezarları var. Datça´da herkesin tanıyıp sevdiği Peter´in mezarı var. Buraya gelip onlar için de dua ediyoruz. Allah katında kabul görür görmez bilinmez ayrı, ama yan yana yatmalarında bir sorun yok. Artık globalleşen dünyada mezarların ayrılmasını biz hiç hoş karşılamıyoruz. Biz Datça´da, yerlisi yabancısı, Avrupalısı, Datçalısı, Egelisi, Doğulusu ile iç içe yaşıyoruz. Bundan da çok memnunuz. Bu bizim Türkiye´mizin zengin mozaiğinin en güzel örneğidir. Bundan rahatsız değiliz, aksine memnunuz” diye konuştu.

Bodrum gibi bir yerde bu ayrımın kabul edilebilir olmadığını ifade eden Öztürker, “Bodrum´da yaşanan bu olayı biz Datçalılar olarak yadırgıyoruz. Datça´dan tüm dünyaya nasıl hoşgörülü olunacağının en güzel örneğini gösteriyoruz. Avrupa´daki mezarlara Türklerin nasıl gömülmesini istiyorsak, buradaki insanların da ayrım gözetilmeksizin aynı mezarlara gömülmesi kimseyi rahatsız etmemelidir” dedi.

Datça´nın sabit kış nüfusunun 8- 10 bin civarında olduğuna da değinen Öztürker, “Datça´ya yerleşen Alman, İngiliz 500´e yakın yabancı var. Birlikte uyum içinde yaşıyoruz. Onların bizlere bizim onlara faydamız oluyor. Ayrımız gayrımız olmaz. Dünyada yaşarken iç içeyiz de, öldükten sonra niçin aynı mezarlığa gömülmeyelim? Burada Can Yücel´in de mezarı bulunuyor. Biz ayrımdan yana değiliz. Birlikte yaşıyorsak, öldükten sonra da birlikte aynı mezarlarda olmayı yeğ görüyoruz” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.