İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adalar Belediye Başkan Vekili Raffi Hermon Saf Tutup, Namaz Kılıyor 

Not: Hurriyet Daily News and Economic Review’da yayımlanan yazı bir arkadaşımız tarafından Türkçe’ye çevrildi. Kendisne teşekkür ediyoruz. Yazının orijinali aşağıdaki linkten okunabilir.
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=deputy-mayor-of-princes8217-islands-epitome-of-fusion-of-horizons-2010-12-10
 
ADALAR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ RAFFİ HERMON SAF TUTUP, NAMAZ KILIYOR

SPOT: “Adalar Belediyesi Başkan Vekili Ermeni asıllı Raffi Hermon namaz kılıyor, saf tutuyor, kipa takıyor buna karşılık pazar günleri haç çıkartıp kutsal ekmek alıyor. Hermon ‘namaz kılıp saf tutmam yada kipa takmam inançlarımdan ve kimliğimden vazgeçtiğim anlamına gelmiyor. Halkta pozitif bir algı yarabiliyorsam ne mutlu bana.”

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS

Adalar Belediye Başkan Vekili Ermeni asıllı Raffi Hermon camide namaz kılıp saf tutuyor, havrada kipa takıyor ve kilisede kutsal ekmek alıp haç çıkarTıyor. Hermon’un vekillik göreviyle aynı zamanda bir ilk de yaşanıyor, yirmi beş yıl boyunca Fransa’da yaşamını sürdüren ve Türk vatandaşlığının yanısıra Fransız vatandaşlığına da sahip olan Hermon vekillik görevine yükselen ilk diasporalı Ermeni. Hermon’un bir diğer önemli özelliğiyse Türkiye Ve Ermenistan arasında doksanlı yılların başında ilk diplomasi trafiğini başlatan kişilerden biri olması. Hermon, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chiraq’ın desteğini alarak Jean Claude Kebapciyan ile birlikte 1994 yılında “Ermeni Diasporası Üzerine Araştırmalar Merkezi’ni kurdu. Hurriyet Daily News and Economic Review’a neden namaz kıldığını anlatan Raffi Hermon şunları söyledi: “Tarafıma namaz kılıyorum diye eleştiriler oldu fakat bu inançlarımdan ve kimliğimden vazgeçtiğim anlamına gelmez. Namaz kılarak pozitif bir tutum yaratabiliyorsam ne mutlu bana.”

Hermon tartışmaların hedefinde

Hermon geçtiğimiz kurban bayramında sabahleyin Büyükada’daki Merkez Cammi’nde bayram namazı kıldı. Namazın ardından kurban kesttirdiğini söyleyen Hermon, etleri kavurma, pilav ve ayran eşliğinde tüm adalılara dağıttırdığını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 2009 yılında seçimlere katılarak göreve geldiğini söyleyen Hermon Istanbul Ermeni cemaatinden partiye katıldığı için büyük tepkiler aldığını fakat bu tepkilerin haksız olduğunu söyledi ve ekledi: “Ben 25 yıl boyunca Fransa’da yaşadım, ulusal ve yerel seçimleri birbirinden ayıracak bilince sahibim. Yerel seçimde ulusal seçim kadar ideolojiye yer yoktur. Hem dışardan mücadele edeceğime içerden mücadele etmemde ne sakınca var ki.” Tepkilerin asıl nedeni seçimlerden bir süre önce CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Cumhurbaşkanı Gül hakkında sarf ettiği sözler. Türk entellektüeller tarafından 2008 yılında 1915 yılında yaşanan acı olaylara atfen başlatılan “Özür Diliyoruz” kampanyasını desteklediği için Arıtman, Cumhurbaşkanı Gül hakkında, anne tarafından kökenlerinin Ermeni olduğunu iddia etmiş ve kampanyayı bu yüzden desteklediğini söylemişti. Arıtman’ın bu sözleri Ermeni cemaatinde olduğu kadar Türkiye kamuoyunda da tartışmaların hedefi oldu.

Adalara kardeş Belediye Ermenistan’dan

Kökenlerinin Büyükadaya ait olduğunu anne tarafından İtalyan baba tarafından Ermeni olduğunu söyleyen Hermon, tüm ailesi gibi kendisinin de Büyükadada doğuğunu ve çocukluğunu adada geçirdiğini söyledi. Yirmi beş yıl sonra Türkiye’ye döndüğümde adaların kozmopolit dokusunu hızla yitirdiği dikkatimi çekti bu beni bir adalı olarak son derece üzdü diyen Hermon şunları söyledi: “Istanbul’a kültürel kimliğini yeniden kazandırmak için adalardan başlamamız ve adaların geçmişteki o kozmopolit kültürünü anlatmamız gerekiyor. Herşeyden önce adaların kültürüne sahip çıkmamız gerekiyor. Hermon gelecek haftalarda ayrıntıları netlik kazanacak olacak bir projeyle ilgili de daily news’a ön açıklamada bulundu ve şunları söyledi: “Ermenistan’daki Sevan Gölü Belediyesi ve Adalar Belediyesi’ni kardeş şehir ilan edeceğiz görüşmeler devam ediyor. Bu sayede iki halk arasındaki yakınlaşmayı destekleyeceğiz.”

Yorumlar kapatıldı.