İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Dili bölümüne ithal hoca!

Ermeni Dili bölümüne ithal hoca! 
12 Aralık 2010 12:07

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, üniversite bünyesinde kurulan Fen Edebiyat Fakültesine Ermeni dili ve edebiyatı bölümü açmayı düşündüklerini ve bu bölüm için de hocaları Ermenistan’dan getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye’nin Ermenistan sınırındaki illerinden biri olan ve iki ülke arasındaki geçiş noktası Alican Sınır Kapısı’nı barındıran Iğdır’da, 2008 yılında açılan üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Yılmaz, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Üniversite bünyesinde kurulan ve gelecek yıldan itibaren öğrenci almaya başlayacak Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde yabancı diller bölümü düşündüklerini bildiren Rektör Yılmaz, bölüm içinde Fars dili ve edebiyatı, Rus dili ve edebiyatı, Ermeni dili ve edebiyatı ile Türki Cumhuriyetlerin dilleri konusunda programlar düşündüklerini söyledi.

”Neden Ermenice?” sorusunu yanıtlayan Yılmaz, ”Türkiye’de Ermeni dili ve edebiyatına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Ermeni dili ve edebiyatıyla ilgili çok fazla bölüm yok üniversitelerde. Biz burada Ermenistan’a sınırız. Hoca da bulabiliriz, onlardan da yararlanabiliriz. Türkiye’nin bu ihtiyacını karşılamış oluruz” diye konuştu.

AA muhabirinin ”Ermeni hocalar mı getireceksiniz?” sorusuna ise Yılmaz, ”Dil öğrenmek amacıyla geçici süre sözleşmeli Ermenice bilen hocalardan yararlanabiliriz. Bu Nahçıvan’dan da olabilir, Ermenistan’dan da olabilir. Yeter ki dili bilsin ve öğretsin, o dili biliyor ve öğretebiliyorsa her yerden getirebiliriz” ifadelerini kullandı.

-”ALİCAN KAPISININ AÇIK OLMASINI İSTERİZ”

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollere ve iki ülke arasındaki Alican Sınır Kapısı’nın son durumuna da değinen Prof. Dr. Yılmaz, üniversite olarak kendilerinin iki ülke arasındaki tek kara geçişi olan Alican Sınır Kapısı’nın açık olmasını istediklerini kaydetti.

Konunun Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili olduğunu ve Karabağ sorununun Türkiye açısından da önem arz ettiğinin altını çizen Yılmaz, Türkiye’nin Azerbaycan’a ulaşmak için İran’dan dolaşmak zorunda kaldığını belirtti. Yılmaz, Karabağ sorunu nedeniyle sınır kapısının açılmasının ”beklemeye alındığını” kaydetti.

-”TÜRKİYE’NİN İLK CAFERİLİK DERSİNİ BİZ KOYDUK”-

Üniversite bünyesindeki İlahiyat Fakültesine Azerbaycan’dan Caferi bir hoca getirdiklerini söyleyen Rektör Yılmaz, ”Bu hocamızın gelmesiyle birlikte fakültemizde Caferilikle ilgili dersler koyduk. Caferi olan bir öğrenci İlahiyat Fakültemize geldiğinde kendi mezhebiyle ilgili dersleri yine Caferi olan bir hocadan alabilecek. Bu ilahiyat fakülteleri için bir ilktir. Bu Türkiye’de bir ilktir, diğer ilahiyat fakültelerinde yok böyle bir uygulama, sadece Caferilik mezhebiyle ilgili bir ders olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, üniversitede ayrıca Caferilik Araştırma Merkezi de kurduklarını söyledi.

”Buraya İlahiyat Fakültesinin kurulmasının amacı kesinlikle buradaki Caferileri Sunnileştirmek değil” diyen Yılmaz, amaçlarının daha iyi dini bir eğitim vermek olduğunu kaydetti.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN REKTÖRLERLE TOPLANTISI-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile rektörler arasında son iki haftadır yapılan toplantılarla ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Rektör Yılmaz, üniversitelerin özgür olması gerektiğini, insanların özgürlüğünün kısıtlanması durumunda, bilimsel faaliyetlerin de sekteye uğrayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Yılmaz, Iğdır Üniversitesi bünyesinde kılık kıyafet konusunda bir kısıtlamanın bulunmadığını, tanınabilirliği sağladığı sürece öğrencilerin istedikleri kıyafetle okula gelebildiklerini söyledi.

Rektör Yılmaz, başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasıyla, başörtüsünün liselere ve ilköğretime de yayılacağı yönündeki endişelere katılmadığını belirterek, ”Bence çok abartılı bir yorum. Türkiye’de öyle bir talep olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

Yılmaz, Başbakan ile yapılan toplantıda ayrıca yeni YÖK yasasının da gündeme geldiğini, yeni anayasayla birlikte YÖK’ün yetkilerinin azaltılarak, daha demokratik ve özerk bir üniversite amaçlandığını bildirdi.

Yılmaz, şu anda tüm rektörlerin mevcut durumdan şikayetçi olduğunu ve bütçe sıkıntısı yaşadığını ifade etti.

AA

Yorumlar kapatıldı.