İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerikan «Parade» dergisi yılın en şaşılası keşifleri listesine 5500 yaşındaki ayakkabıyı da kattı

Amerikan «Parade» dergisi yılın en şaşılası keşifleri listesine Ermenistan’daki 5500 yaşındaki ayakkabıyı da kattı

Aralık 08, 2010 | 02:25

Amerikan «Parade» dergisi yılın en şaşılası keşifleri listesine Ermenistan’da Areni mağarasında ören yerinde bulunan 5500 yaşındaki ayakkabıyı da kattı.

Anılan listede, aralarında Hindistan’da sadece 800 kişinin konuştuğu Koro dili, yeni maymun türü, otizm tanı testi gibi farklı alanlara ilişkin buluş ve keşiflerin yer almakta.

NEWS.am konuya ilişkin önceki haberinde 5500 yıllık en eski deri ayakkabının bulunduğu Areni ören kompleksi daha 1970’li yıllarda ortaya çıkarıldığını bildirmişti. Bu alanda 9 ülkeden 12 Arkeoloji kurumu 2007’den bu yana araştırmalarda bulunmakta.

Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi (EUBA) Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü Md. Pavel Avetyan; Areni mağaralarında son dönemde bulunan ve oldukça gürültü çıkaran eski ayakkabı dışında, bakır taş çağından kalma mükemmel derecede korunmuş tahta, örgü, hasır ve deri olmak üzere organik diğer örnekler de bulunduğunu belirterek ‘Bu eski örnekler Areni mağaralarında burada varolan oldukça sabit ısı ve kuru hava sayesinde korunmuşlar. Bu nesnelerin korunmasına, Areni’de bulunan tüm örneklerin sert bir kabukla kaplı oluşu da büyük ölçüde katkıda bulundu ve bu anılan örnekleri yokolmaktan kurtardı’ dedi.

EUBA Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü Md. Pavel Avetyan, en eski deri ayakkabının bulunduğu aynı mağarada kazılar sonucu insana ait en eski beyin ve şarap damıtma ve muhafazasına yarayan en eski kuyuların da bulunduğunu ifade ederek ‘Bulunan üzüm kalıntıları ve kuyuların fizik-kimyasal araştırmaları, dünyanın en eski şarap salonunda bulunduğumuzu teyid edecektir’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.