İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD, Ermeni-Türk Sürecinden Vazgeçebilir

ABD, Ermeni-Türk Sürecinden Vazgeçebilir 

Tuesday, 07 December 2010 19:10

Bugün Erivan’da düzenlenen bir basın toplantısı sırasında konuşan Türkolog Artak Şakaryan, “ABD’deki Ermeni ve Türk lobileri karşılaştırıldığında, bizim lobimizin o kadar da güçlü olmadığı görülür.” dedi.

Şakaryan’a göre, ABD’deki Ermeni lobisi Kongre’ye ve California Eyaleti’ndeki Ermeni seçmenlerine vurgu yapıyor, buna karşılık Türk lobisinin kapsamı daha geniş ve siyasi faktörler kadar ekonomik faktörleri de içeriyor.

Türkolog özellikle şunları vurguladı: “Ermeni tarafı için endişelere sebep olan başka bir husus da şudur ki Türkiye’nin ve Güney Kafkasya Bölgesinin sorunlarını ele alan analitik merkezlerin yüzde 90’ı Türk kaynaklarından sağlanan finansman sayesinde çalışmalarını yürütüyor. Mesele şu ki bu örgütlerde çalışan uzmanların ABD’nin dış politikası üzerinde etkileri söz konusu. Bunun dışında, böyle merkezlerde gelecekteki idarenin personeli hazırlanıyor.” Şakaryan, yukarıda sıralanan faktörler dikkate alındığında, stratejik açıdan Türk lobisinin daha avantajlı bir konumda olduğunu söyledi.

Ermeni-Türk yakınlaşması konusuna değinen Şakaryan, “Zürih sürecinin başarısızlığı” nedeniyle ABD’nin Türkiye konusunda hayal kırıklığına uğradığını kaydetti. Uzmanın belirttiğine göre, bu bağlamda ABD’nin siyasi ve analitik çevrelerinde ABD’nin, tıpkı Karabağ konusunda Key West’te yapılan görüşmenin başarısızlığının ardından yaptığı gibi Ermeni-Türk sürecine katılmaktan da vazgeçebileceği şeklindeki bir görüş yaygın.

HaberX

Yorumlar kapatıldı.