İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patriklik kavgası  Sefa KAPLAN-Mustafa KÜÇÜK

HYETERT Notu:

EŞ PATRİK SEÇİLMELİDİR

Patrik seçim hakkının elimizden alındığı bir yanıltmadır. Hem içişleri bakanlığı hem de Ruhani Meclis bundan sonra da yapılacak patrik seçimlerinin eskiden olduğu gibi yapılacağını açıklamıştır. Ancak eş patrik seçimine izin verilmemiştir, seçime izin verilmemesi, patrik seçme hakkının elimizden alındığı anlamına gelmez.

Hıristiyan ve tabi Ermeni kilisesinde Patrikler ömür boyu görev yapmak üzere seçilirler. Patriklerin görevi ancak istifa ya da ölümle sona erer. Bunun aksine hiçbir uygulama yoktur. Dünyada sağlık nedeniyle görevden alınmış bir patrik de gösterilemez. Bu nedenle Patrikliğin tek yasal organı olan Ruhani Meclis çok doğru bir kararla Patrik Mesrob II’yi ölene kadar patrik olarak tanıyacağını ve seçim olacaksa ancak eş patrik seçimi olacağına karar vermiştir.
Patriklik, Eş patrik seçimi için başvuruda bulunmuş ve izin verildiği takdirde seçimi yasalara ve geleneklere uygun olarak dürüstçe yönetmekle görevli seçim heyeti yöneticiler ve Ruhani Meclisçe seçilmiştir. Ancak seçimle görevli heyetin, hiçbir hakkı, görevi, yasal ve geleneksel bir dayanağı olmadığı halde, eş patrik yerine yeni patrik seçilmesini ve dolayısıyla Patrik Mesrob II’nin görevden alınmasını isteyen bir ikinci dilekçe vermiştir. Dini bir liderle ilgili dini gelenekleri yorumlamak bu konuda hiçbir birikimi olmayan sivil kişilere düşmeyeceği açıktır.
Bu ikinci dilekçe nedeniyle devlet eş patrik seçimine izin vermek yerine, patrik genel vekili seçilmesi kararı vermiştir. Patriklerin yurt dışında olduğu dönemlerde patriklik yetkilerini kullanan, patrik genel vekilliği makamının olmadığı doğru değildir, ancak bu makama bu güne kadar sadece patrikler atama yapmıştır.
Ruhani Meclisçe patrik genel vekili seçilmesi elbette geleneklere uygun değildir. Hükümetin Ruhani Meclis kararına rağmen Patriği görevden alarak yeni patrik seçmesi din ve vicdan özgürlüğüne çok ciddi bir müdahale olur.Çünkü Patrik her şeyden önce dini bir liderdir.
O halde yapılacak şey bir an önce Ruhani Meclisin eş patrikliği de kapsayan yeni bir Patrik Seçim Yönetmeliğiyle eş patrik seçimi için başvurması ve izin aldıktan sonra yeni bir seçim heyetiyle eş patrik seçmesidir.
Bu gün 93 Yaşında olan Kudüs patriğimiz, yaşlılık nedeniyle sorunlar yaşadığı halde kimse patriği görevden almayı düşünmediği gibi eş patrik seçimi için yönetmelik değişikliğine gitmektedir.
Hyetert

Patriklik kavgası

Sefa KAPLAN-Mustafa KÜÇÜK 2 Aralık 2010

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II’nin hastalığından sonra yaşananlar cemaati böldü.

Patrikhane çevreleri, Aram Ateşyan’ın Patrik Genel Vekili seçilmesinin sürece uygun olduğunu savunuyor. Cemaatin yayın organı olan Agos Gazetesi ve bir grup Ermeni ise bunun “Patrik seçme hakkının gaspı” olduğunu belirterek, “Patriğimizi seçmek istiyoruz” kampanyası başlattı.

TÜRKİYE Ermenileri Patriği Mesrob II’nin hastalığı dolayısıyla görev yapamayacak hale gelmesi, cemaat içinde kimi kamplaşmaları da beraberinde getirdi. Önce Ruhani Kurul ve Patrik Seçimi Müteşebbis Heyeti arasında tartışma çıktı. Arkasından, bir grup, ‘Patriğimizi seçmek istiyoruz” kampanyası başlattı ve kısa sürede 5359 imzaya ulaştı. Bugün gelinen noktada dört ayrı guruptan söz etmek mümkün görünüyor.

Valilik ‘uygun’ bulmuştu

Mesrob II’nin görev yapamayacak hale gelmesi üzerine Ruhani Kurul ‘patrik vekili,’ Patrik Seçimi Müteşebbis Heyeti ise ‘patrik’ seçimi için İstanbul Valiliği’ne başvurdu. İstanbul Valiliği aylar sonra ‘Patriklik Genel Vekili’ seçilmesini uygun gördüğünü bildirdi. Bunun üzerine seçim yapıldı ve Mesrob II’nin yardımcılığını da yürüten Başepiskopos Aram Ateşyan, ‘Patrik Genel Vekili’ seçildi. Ancak, Patrik Seçimi Müteşebbis Heyeti, seçimin iptali için dava açtı. Bunlar yaşanırken Patrikhane’nin Mali Kurul’u toptan istifa etti. Mali Kurul’un istifasının ardından imza yetkisine sahip Melkon Karaköse de ‘Patrik seçimine gitmeliydik’ diyerek ayrıldı.

Bağış: Mesrob II’nin dostu

Hükümet, süreci farklılaştırarak seçime doğrudan müdahale etti. Son hadise ise AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen ‘Türkiye’de Din Özgürlüğü’ konferansının ardından sorulara cevap verirken yaşandı. Bakan Bağış, Türk hükümetinin Ermenilerin kendi patriklerini seçmelerine neden müdahale ettiğine ilişkin bir soruyu cevaplandırırken, bu soruyu, ‘adaletsiz’ bir soru olarak nitelendirdi. Bağış, Ateşyan’ın Mesrob II’nin sağlığında en çok güvendiği ‘dostu’ olduğunu vurguladı ve bu görev için de en uygun isim olduğunu söyledi. Bu sözler, ‘Patrikhane üzerinde vesayet’ tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Patriğimizi seçmek istiyoruz

Patriklik seçim süreci yaşanırken de, seçim yapıldıktan sonra da olup bitene en fazla karşı çıkan Agos Gazetesi ve gazeteyle aynı doğrultuda hareket eden bir grup oldu. Agos’ta bilhassa Rober Koptaş yaşanan sürece karşı çıktı ve cemaatin kendi patriğini kendisinin seçmesi gerektiğini yazdı. Arkasından “Patriğimi seçmek istiyorum” başlığıyla bir imza kampanyası düzenlendi ve kısa sürede beş bin imza geçildi. Aram Ateşyan’ın durumu, Radikal Gazetesi’nden Dilek Kurban ve Taraf’tan Markar Eseyan tarafından da tartışmaya açıldı. Eseyan’a göre, Ermeni toplumunun patriğini aslında hükümet seçmişti.

Ortada kalanlar

Bir grup Ermeni ise yaşanan tartışmaların dışında kalmayı ve meseleye dışarıdan bakmayı tercih etti. Bu isimler genel olarak İstanbul Ermenilerinden haberler aktaran Hye-Ert sitesinde dile getirdiler görüşlerini. Bunlar arasında yer alan Murat Bebiroğlu, Kirkor Döşemeciyan ve Nadya Uygun gibi isimler, bugün patriklik seçimiyle ilgilenenlerin, aslında Patrikhane’ye ve temsil ettiği düşünceye karşı olduklarını ama birdenbire patrik seçme arzusuna kapıldıklarını iddia ettiler. İddialara göre, asıl amaç Patrikhane’yi gözden düşürmekten başka bir şey değildi.

Yeni patriği yine cemaat seçecek

BAZI çevrelerce ileri sürülen, “Türkiye Ermenileri Patriği’ni artık cemaatin seçmeyeceği” yolundaki iddia, kesinlikle doğru olmayıp taraflı ve yanlış bir yönlendirmedir. Ruhani Meclis’in, Patrik Mesrob II Hazretleri’nin vefatı durumunda yapılacak Patrik Seçimi’nin Kilisemizin kadim gelenekleri doğrultusunda gerçekleşmesi için başvuruda bulunacağı muhakkaktır. Benzeri bir endişeye gerek de yoktur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye Ermenileri Patriği’nin Türkiye Ermeni Cemaati örf ve adetleri doğrultusunda seçileceğini ifade ediyoruz. Ruhani Meclisimiz, gelecekte de aynen geçmişte olduğu gibi Patriğin yine Türkiye Ermenileri tarafından seçme hakkını korumaya kararlıdır.

Yorumlar kapatıldı.