İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hepsi de uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı

Hepsi de uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı

Kasım 29, 2010 | 17:41

Son yıllarda Ermenistan’da Türkiye ve Azerbaycan gizli servisleriyle işbirliğinde bulunan 9 kişi ortaya çıkarıldı. Anılan kişilerin hepsi de uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı.

Ermenistan cumhuriyet başsavcılığı basın servisinden NEWS.am’e verilen bilgiye göre; sadece devlet sırrı içeren belgelerin toplanması ve yabancı ülke istihbarat servislerine tahsisi değil, aynı zamanda devlet sırrı içermeyen diğer bilgilerin toplanması ve nakledilmesi de devlete ihanet veya casusluk suçuna konu olmakta. Yasama organı ve yargı pratiğinde; ekonomik, bilimsel, siyasi, askeri, devlet savunma sistemine ilişkin her tür bilgi, bunlar devlet veya askeri sır içermemekle beraber, Ermenistan Cumhuriyeti aleyhine kullanılabileceklerinden, diğer bilgiler içinde yer almakta. Devlete ihanet suçunun süjesi sadece Ermenistan Cumhuriyeti yurttaşı olurken, yabancı ülke yurttaşları veya vatansızlar için casusluk suçu söz konusu.

Ermenistan yargı organlarında son yıllarda 9 kişiyi içeren 5 ceza davası incelenmiştir. Bunlardan Murad Bocolyan, Andrey Maziyev, Nina Shilina, Iveta Filkova, Edgar Filkov ve Alexander Gasbaryan, Gevorg Hayrapetyan devlete ihanetten (Ermenistan Cumhuriyeti Ceza Kanunu m.299), Rusya Federasyonu vatandaşı Rustem Valiakhmedov ve İran İslam Cumhuriyeti vatandaşı Behnam Bagheri casusluktan (Ermenistan Cumhuriyeti Ceza Kanunu m. 302) hüküm giydiler. Anılan tüm davalarda adli tüm makamlar isnat edilen suçları sabit gördüler. Bunlardan sadece G. Hayrapetyan ve B. Bagheri’ye ilişkin ceza davasında I. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını vermiş olmakla beraber davanın henüz üst mahkemedeki incelemesi başlamış değil.

Yorumlar kapatıldı.