İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yukarı Karabağ’da mucize yok diyalog var

Yukarı Karabağ’da mucize yok diyalog var

AGİT Astana zirvesi sırasında, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının, Yukarı Karabağ meselesini görüşmek üzere bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmeden mucize beklenmiyor ancak iki liderin diyaloğu da önemseniyor.
Kazakistan’da çarşamba günü başlayacak olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Astana zirvesi sırasında, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının, Yukarı Karabağ meselesini görüşmek üzere bir araya gelmesi bekleniyor.

AGİT Güvenlik Misyonu Temsilcisi Herbert Salber, Yukarı Karabağ sorununun bölgenin en önemli sorunlarının başında geldiğini belirterek, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın 1-2 Aralık günlerinde yapılacak AGİT Astana zirvesi sırasında sorunun çözümü için bir araya gelebileceğini söyledi.

”Ben bu çatışmaların bitirilmesi için bir zirve yapılmasını bekliyorum” diyen Salber, sorunun bir anda çözümünün mucize olacağını ifade etti. Sorunun uzun yıllardır sürdüğünü, iyice derinleştiğini ve çözümünün zorlaştığını anlatan Salber, ”Sorunun çözümü konusunda bir mucize beklememek lazım. Ancak, bir diyalog yakalanabilir” diye konuştu.

AGİT Minsk Grubu üyeleri ile 3. ülkelerin sorunun çözümü için yıllardır çaba harcadığını hatırlatan Salber, ”Sonunda sorunu taraf ülkeler kendileri çözmeli, bizler ancak diyalog ortamının sağlanması için yardımcı olabiliriz. Burada sağlanacak diyalog ortamı ile bir çerçeve oluşturulabilir, somut adımlar atılabilir” dedi.

Gürcistan ile Güney Osetya arasındaki çatışmaların da zirve sırasında gündeme gelebileceğini ifade eden Salber, şöyle devam etti:

”Taraflar çatışmaların bitirilmesi için karşılıklı adımlar atmalı, burada AGİT sorunların çözümü için bir diyalog ortamı sağlıyor. Tiflis ile Tshinvali arasındaki görüşmeler daha uzun sürebilir, ama burada sağlanacak ortamı da iyi değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.

Küresel bir güvenlik mimarisinin yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Salber, ”Vladivostok – Vancouver arası güvenlik mimarisinin sağlanması konusunda bir diyalog zeminin sağlanmasının temelleri burada atılabilir.”

AA

Yorumlar kapatıldı.