İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

FP listesinde Ermeni asıllı ekonomist Daron Acemoğlu da yer aldı

FP listesinde Ermeni asıllı ekonomist Daron Acemoğlu da yer aldı
13:41 • 27.11.10

Ünlü ABD’li Foreign Policy (FP) dergisinin “En İyi 100 Küresel Entelektüel” listesinde bir Ermeni yer aldı.

Sabah’ın haberine göre, listede Ermeni asıllı ABD’li ekonomist Prof. Daron Acemoğlu’nun bulunduğu bildirildi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde görevli Acemoğlu, ekonomik kalkınma alanında uzman sayılıyor.

Daha önce ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekonomi profesörü ve görüşlerinden en çok alıntı yapılan ekonomistler listesinde 8. sırada yer alan Daron Acemoğlu, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından Türkiye’ye davet edildiğini, yakında dönmeyi umduğunu söylemişti.

Ermeni asıllı Acemoğlu’na Davutoğlu’nun getirdiği teklifin yalnızca akademik çalışmalarını Türkiye’de sürdürmesi için yapılmadığı, geleceğin Nobel ödülü adayları arasında adı geçen profesörün Türkiye’de ekonomi yönetiminde bir rol üstlenmesinin istendiği belirtildi.

Konuyla ilgili Milliyet’in sorularını yanıtlayan Acemoğlu, “Davutoğlu ile şahsen görüşme şansım olmadı ancak telefonda konuştuk. Kendisiyle yakında görüşebilmeyi ve çok yakında Türkiye’ye dönmeyi umuyorum” demişti.

Daron Acemoğlu kimdir?

1967 yılında İstanbul’da doğan Acemoğlu, 1986’da Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. İngiltere’deki York Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra London School of Economics’ten yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. 1992-1993 döneminde burada ders veren Acemoğlu, 1993’ten bu yana dünyanın en prestijli üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyen kadrosunda olan Acemoğlu, 2000 yılında profesörlüğe yükseldi. O dönemden bu yana üniversitenin Charles P.Kindleberger Uygulamalı Ekonomi Bölümü’nde görevli. Özellikle gelir ve ücret eşitsizliği çalışmalarıyla ABD’de adını duyuran Acemoğlu’nun ilgilendiği konular arasında siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme de yer alıyor. Her iki yılda bir ekonomi bilimine en büyük katkıyı yapan 40 yaş altındaki bilim adamlarına Amerikan Ekonomi Derneği tarafından verilen John Bates Clark ödülü sahibi. Acemoğlu ayrıca London School of Economics ödülü Robert McKenzie’ye de layık görülmüştü. Acemoğlu, 57 ülkede yüzden fazla gönüllüsü bulunan IDEAS/RePec isimli ekonomik araştırma kurumuna göre Daron Acemoğlu, dünyada referans gösterilen ilk 20 ekonomist arasında yer alıyor. Acemoğlu’nun sekizinci sırada yer aldığı listede Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Profesör Paul Krugman 13’üncü sırada.

Yorumlar kapatıldı.