İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sakık tartışılan sözlerini açıkladı

Sakık tartışılan sözlerini açıkladı
BDP milletvekili Sırrı Sakık, Meclis’i karıştıran, “Benim varlığım neden Türk varlığına armağan olsun. Ben Türk değilim ki” sözlerine açıklık getirdi. 

Güncelleme: 10:28 TSİ 26 Kasım. 2010 Cuma 

ANKARA – Meclis’te Yurt-Kur kanun tasarısı görüşülürken söz alan ve Milli Eğitim Şurası’nda, andımız ile ilgili alınan karara değinen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık “Benim varlığım neden Türk varlığına armağan olsun. Ben Türk değilim ki” demişti. Bu sözün ardından Meclis’te çıkan tartışmaları Sakık canlı yayında değerlendirdi.

BDP Milletvekili Meclis’te yaptığı konuşmayı şu sözlerle açıkladı; “Milli Eğitim Şurası tarafından her gün sabah okullarda okutulan andımızı kaldırılması kararı var ancak bu hala her sabah çocuklarımıza söyletiyor. Ben de bunu eleştirdim. ‘Ben Türk değilim. Benim varlığım niye Türk varlığına armağan olsun?’ dedim. Çünkü bu ülkede herkes Türk olmak zorunda değil. Varlığımız insanlığa armağan olsun.

Avrupa’nın hiçbir yerinde bu çağ dışı politikalar yok. Her sabah çocuklarımıza bunları aşılayarak bu ülkede barışı sağlayamayız. Okullar kışla değil. Ortadoğuda yaşıyoruz ancak Ortadoğu kültürünü Türkiye’nin her yerine yaymak zorunda değiliz. Çocuklarımız her gün okulu neşeyle terk ediyorlar. Eğer çocuklarımıza özgür bir ülke bırakacaksak özgür bir eğitim vermemiz gerekiyor. 21 yy da 1930’larıh ruh haliyle ülkeyi yönetemeye çalışıyoruz.

Türk halkına karşı bir tepki söz konusu değildir. Ancak hepimiz Türk değiliz. Bütün kimlikleri Türk kimliğine hapsedemezsiniz. İlkokuldan başlayıp ırkçı tekçi söylemleri terk etmeliyiz. İç barışı sağlayamamızın nedeni bir tekli politikalardır. Kürt kimliği ne kadar kutsalda Türk kimliği de o kadar kutsaldır. Ancak bütün kimlikleri tek kimliğe hapsettiğinizde iç barışı sağlayamazsınız.”

Yorumlar kapatıldı.