İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Keldaniler Türkiye’ye sığındı

Keldaniler Türkiye’ye sığındı 

Nurdeniz ERKEN / HABER MERKEZİ26.11.2010

Kiliseleri basılıp öldürülen Iraklı Hıristiyanlar ülkeyi terk ediyor. Türkiye’ye sığınan Fareda, “ülkemde soykırım var” diyor

Sabah Aysif 58 yaşında, Iraklı bir baba. Önce, 5 çocuğunu ve eşini yanına alıp, Bağdat’tan bir otobüse binerek Kuzey Irak’a kaçtı. Ardından Silopi’ye geçip İstanbul’a geldi. Beyoğlu’nda bir apartmanın ikinci katındaki küçük bir kiliseye sığındı. Çünkü o ve ailesi; Irak’ta, Hıristiyan olduğu için şiddet gören azınlıktandı. Şimdi, Avustralya’ya iltica etmek için uğraşıyorlar. Ve onlar gibi Türkiye’ye sığınmış birçok Iraklı Hıristiyan var. Aysif’in eşi Fareda Kamel, yaşananları tek bir cümleyle özetliyor: “Memleketimde soykırım yaşanıyor.” Irak’ta 1991’deki Körfez Savaşı’na kadar 1 milyon civarında Iraklı Hıristiyan yaşıyordu. 2003’teki işgal başladığında bu sayı 800 bine inmişti. Ancak ABD güçleriyle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle radikal İslamcılar’ın hedef tahtası haline gelen Hıristiyanlar’ın 300 bini, son 7 yılda ülkeyi terk etti. Fakat, maruz kaldıkları şiddet bitmedi, tersine arttı. El Kaide militanları, son olarak 31 Ekim’de, başkent Bağdat’taki kiliseyi basıp, pazar ayinini gerçekleştiren 52 kişiyi öldürdü. Iraklı Hıristiyan aileler de, her şeylerini geride bırakıp Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek için yollara düştü.

FABRİKASINI BIRAKTI
Aysif ailesi de bu ailelerden biri. Baba Sabah Aysif, “Maskeli 3 adam, ben işteyken evime girip iki kızımı ve eşimi dövdü. Ardından da burayı terk etmezsek bizi öldüreceklerini söylediler” diye anlatmaya başlıyor başlarına gelenleri. Yaşadıklarından öyle ürkmüş ki, ailesinin fotoğrafının çekilmesini ve deşifre olmasını istemiyor. “Bağdat’taki yemek fabrikamı, evimi, her şeyimi bırakıp, biriktirdiğim parayla yollara düştüm. Arkadaşların tavsiyesi ile Türkiye’ye gelip Keldani- Asuri Yardımlaşma Derneği’ne başvurdum” diyor. Kilise baskınında ölen 52 kişinin arasında dostlarının da olduğunu anlatan Aysif ve ailesi şimdi Kurtuluş’ta kiraladıkları tek bir odada yaşam mücadelesi veriyor. Biriktirdikleri paranın onları bir süre idare etmesini uman Aysif, Avustralya’da yaşayan erkek kardeşinin yanına yerleşmek istiyor. Saddam döneminde bile huzur ve barış içinde yaşadıklarını, hiçbir zaman tehdit edilmediklerini anlatan Sabah Aysif, “Şimdi ülkemi tam bir şeriat ülkesi haline getirmek istiyorlar. Sadece Müslümanlar’ın var olmasını istiyorlar” diye konuşuyor.

“SOYKIRIM YAŞANIYOR”
Aysif’in 21 yaşındaki kızı Sandra, “Okulumu özlüyorum. Avustralya’ya yerleşirsek üniversiteye gitmek istiyorum” diyor. 18 yaşındaki Sally de üniversite hayali kuruyor. 15 yaşındaki erkek kardeşi Salivan, “Hedefim futbolcu olmak” diye konuşuyor. 11 yaşındaki küçük kız kardeş Silvana ise, anne ve babasına sürekli “Biz şimdi ne olacağız?” diye soruyor. Anne Fareda Kamel, “Mahallemi, komşularımı çok özledim ama memleketim artık benim bildiğim, sevdiğim yer değil. Ölüm korkusuyla yaşıyor, her gün bir yakınımızın öldüğünü öğreniyorduk. Memleketimde soykırım yaşanıyor” diyor.

Yorumlar kapatıldı.