İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyarbakır’ın farklı inançları İstanbul’da buluştu

Diyarbakır’ın farklı inançları İstanbul’da buluştu 

ANF11:22 / 24 Kasım 2010 AMED – 
Diyarbakır bahçesinin farklı çiçeklerinin bir arada yaşama projesini anlatmak için Sur Belediyesi’nce oluşturulan heyet, İstanbul’da bulunan Türkiye’deki farklı din adamlarıyla görüştü.

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Zahit Çiftkuran (Din Adamları Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı), Ergün Ayık (Surp Gragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı), Can Şakarer (Meryem Ana Süryani Kilisesi Vakfı Başkanı), Muhammed Akar (Dinler Arası Diyalog Platformu Temsilcisi), Yılmaz Demiray (Yezidi İnanç Temsilcisi), Nakşi Sayar(Sur Belediyesi Meclis Üyesi- Kanaat Önderi ) ve M. Remzi Akgül (Sur Belediyesi Özel kalem Müdürü)’den oluşan heyet İstanbul’da bir dizi görüşmelerde bulundu.

Giden heyet üyeleri İstanbul’da Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Türkiye Keldani Cemaati Ruhani Reis Vekili François Yakan, Türkiye Süryani Katolik Patrik vekili Yusuf Sag, Türkiye Süryani Ortadoks Patrik vekili Metropolit Yusuf ÇETİN, İstanbul Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevi Hahambaşı Rav İsak Haleva, Ermeni Patrik Vekili Aram Ateşyan, Musevi Cemaati 500. Yıl Vakfı Başkanı Naim Güleryüz ve Av. Kezban Hatemi ile Türkiye Seyahat Acenteleri Başkanı Başaran Ulusoy ile bir dizi görüşmelerde bulundu.

Gezileri hakkında bilgi veren Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır’da hayata geçirilecek Kültürler Sokağı’nda bulunan tarihi mekanların çok önemli olduğunu ve Diyarbakır bahçesinin farklı çiçeklerinin bir arada yaşama projesini anlatmak için İstanbul’a gittiklerini söyledi. Bu projenin aynı zamanda barış ve demokrasi projesi olduğunu kaydeden Demirbaş, İstanbul’da Rum, Musevi, Ermeni ve Süryani temsilcileri, kanaat önderleri, dini liderler ve sivil toplum örgüt temsilcileriyle görüştüklerini ve görüşmelerinin çok olumlu geçtiğini belirtti.

Demirbaş, Büyükşehir Belediyesi ile ortak yapılan Kültürler Sokağı projesi kapsamında şu ana kadar 2 milyon Euro harcandığını belirterek, proje kapsamında Keldani ve Surp Gragos Kilisesi’nin tadilatının devam ettiğini, Yeni Kapı semtinde de bulunan Havra kalıntılarının ortaya çıkarılıp restorasyonunun yapılacağını söyledi.

Alevi ve Yezidi İnanç Kültür Merkezi’nin yapılması için de belediye olarak arsa tahsisi yapacaklarını kaydeden Demirtaş, Diyarbakır’ın zengin tarihi geçmişiyle aslında hem kültürlerin hem dinlerin buluştuğu bir nokta olduğunu ve geçmişte Şemsiler, Sabiler, Müslümanlar, Yahudiler ve Hıristiyanların bir arada yaşadıklarını ifade etti.

Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte hem kültür hem de inanç turizminin gelişeceğini kaydeden Demirtaş şunları dile getirdi:

“Dünyada dinler ve medeniyetler arası çatışmalar yoğunlaşmış. Ama biz 3 ayrı medeniyetle farklı inançların buluştuğu sokakta aslında toplumsal barışın gerçekleşmesi gerektiğine dair bir mesaj veriyoruz. Burada İslamiyet, Hıristiyanlık ve Yahudilik var. Ermeni, Keldani, Kürt, Türk halkları var. Diyarbakır gibi barış kentinden dünyaya bir mesaj veriyoruz. Dinler ve halklar aynı sokakta barış içindeymişler. Yani bir yerde Cami hemen aşağısında 2 Kilise, biraz ötesinde de bir Havra var. Bu güzelliği ortaya çıkarmak ve bu güzelliği insanların gelip görmesini istiyoruz. 1.5 kilometre uzunluğundaki sokaktaki yapıların dış cepheleri dokuya uygun yapıldı. Tahmin ediyorum Türkiye’de aynı sokak üzerinde 3 ayrı dinin ibadethanesi yok. Diyarbakır’ın sahip olduğu medeniyetleri bir arada yaşayabilme kültürünü anlatmak istiyoruz.”

Demirbaş, 110 bin nüfuslu Sur ilçesinde halen ayakta olan 162 eski ev, 16 Kilise, 28 Cami, 32 çeşme, birçok han ve hamamın bulunduğunu belirterek, Sur ilçesini açık hava müzesi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

ANF NEWS AGENCY

Yorumlar kapatıldı.