İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hem kilise satılık hem cami

Hem kilise satılık hem cami 

Bir yanda satılık kilise, bir yanda satılık cami. Bursa Mudanya’da dünyanın en eski üçüncü Ortodoks Kilisesi, sahibinden 400 bin TL’ye satışa çıkartıldı. Kahramanmaraş’ta ise hayırsever bir işadamı tarafından yaptırılan Uncular Camii, icra yoluyla satılacak.

(CNNTURK.COM) — Bursa’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Kumyaka Köyü’nde bulunan dünyanın en eski üçüncü Ortodoks Kilisesi, sahibinden 400 bin TL’ye satışa çıkartıldı. 10 yıldır satılmayı beklenen kiliseye köylüler talip oldu.

Köy Muhtarı Ramiz Batmaz, köy tüzel kişiliği adına kiliseyi satın almak istediklerini belirterek, “Tarihi kiliseyi restore ederek, turizme açmak istiyoruz” dedi.

Mudanya İlçesi’ne bağlı bin 200 nüfuslu Kumyaka Köyü, Hıristiyanlık alemi için büyük önem taşıyan bir tarihi esere ev sahipliği yapıyor.

Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde 780-797 yılları arasında yapılan kilise, dünyanın en eski üçüncü Ortodoks kilisesi olarak, yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Baş Melek Kilisesi ve Taksiyarhon Kilisesi olarak da bilinen kiliseyi 10 yıl önce satın alan İstanbullu iş adamı Mete Yalçın, tarihi eseri restore etmek istedi. Ancak Anıtlar Kurulu izin vermeyince bu projeden vazgeçerek, kiliseyi satma kararı aldı.

Yaklaşık 10 yıldır satılmayı beklenen kiliseyi almak için Kumyaka tüzel kişiliği harekete geçti. Köy Muhtarı Razim Batmaz, kilisenin 400 bin TL’ye satışa sunulduğunu ancak bu rakamın çok yüksek olduğunu belirterek, 200 bin TL’ye satıldığı taktirde kiliseyi satın almak istediklerini kaydetti.

Her yıl yüzlerce yabancı turistin kiliseyi görmek için Kumyaka’ya geldiğini ifade eden Batmaz, “Ancak kilise harabe durumunda. Yabancı turistler geldiğinde bu mezbelelikten utanıyoruz. Kilisenin restorasyonu için Fener Rum Patrikhanesi’ne yardım için başvurduk ama olumlu bir sonuç alamadık. Ancak kiliseyi biz satın aldığımız taktirde bu tarihi eseri biz onarıp kültür merkezi haline getirerek, turizme açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Cami ise icradan satılık

Kahramanmaraş’ta hayırsever bir işadamı tarafından yaptırılan Uncular Camii, icra yoluyla satılacak.

Yenişehir mahallesinde bulunan ve 1990 yılında Uncular A.Ş.’nin sahibi Mehmet Uncu tarafından yaptırılan Uncular Camii’nin, Kahramanmaraş 1. İcra ve İflas Müdürlüğü tarafından açık artırma ile satılması kararlaştırıldı.

5 dönüm alan üzerine kurulan caminin tamamlandıktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığına devrinin yapılmadığı ve arsasının hala şirketin üzerinde gözüktüğü, iş adamının iflas etmesi üzerine alacaklıları tarafından icraya verildiği öğrenildi.

Cami, 10 Aralık tarihinde 153 bin 288 TL bedelle satışa çıkarılacak. İbadete açık olan caminin yanında bulunan lojman ile altındaki iş yeri de satılacak.

Bu arada, camiye gelen vatandaşlar caminin satışından haberlerinin olmadığını, caminin satılacağını düşünmediklerini belirttiler.

Yorumlar kapatıldı.