İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye hem Doğu hem de Batı ile yeni bir denge kuruyor

Türkiye hem Doğu hem de Batı ile yeni bir denge kuruyor

21 Kasım 2010 Pazar, 00:30 POLİTİKA
Amerika-Türk Koalisyonu Başkanı McCurdy, “Türkiye, İran ile ilişkilerini geliştirirken Yunanistan, Ermenistan ve Kıbrıs ile de geliştirdi” dedi

ZEYNEP TUĞRUL WASHINGTON

ABD Kongresi’ndeki ara dönem seçimleriyle Türkiye – ABD ilişkilerinde yeni dönem arayışı sürerken, Amerika – Türk Koalisyonu (Turkish Coalition of America -TCA) Başkanı Lincoln McCurdy, Ankara’nın içini rahatlatacak haberler verdi. Kongre düzeyinde yaptıkları lobi çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını anlatan McCurdy, “Bölgesel istikrar için ABD’nin Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’ye istinat etmemenin “aptallık” olacağını söyledi. McCurdy, “Bir yanlış anlaşılma var. Türkiye, İran ile ilişkilerini geliştirirken; Ermenistan, Kıbrıs ve Yunanistan ile de geliştirdi. Bunu gösteriyoruz” dedi. Eşi de Türk olan McCurdy 2007’de kurulan TCA’nın o günden beri hızla büyüdüğünü en güçlü rakibi Ermeni lobisinin ise aynı kaldığını belirtti.

İLİŞKİLERDE İSTİKRARI YENİDEN SAĞLADIK 

Kongre üyeleri ve senatörlerle sürekli beraber olduklarını ve onlara Türkiye’nin perspektifini anlattklarını kaydeden McCurdy, Kongre’de 2007’de Türkiye Dostluk Grubu kurulduğunda sadece 62 üyesi olduğunu şu anda ise bu sayının 124’e ulaştığını dile getirdi. Mavi Marmara olayının iki ülke ilişkilerinde pek çok zorluğun yaşanmasına neden olduğunu belirten McCurdy ABD kamuoyunda İsrail’e yönelik güçlü bir sempatinin bu durumu daha da zorlaştırdığını anlattı. TCA’nın olumlu çalışmaları sayesinde bu olay ekseninde İsrail’e karşı bir tepki oluştuğunu söyleyen McCurdy, “Şu anda, bu durumdan endişe eden çok sayıda Kongre üyesi var. Size şunu söyleyebilirim ki, istikrar sağlandı.

OBAMA, ERMENİLERE VERDİĞİ SÖZÜ TUTAMAZ

Obama’nın Ermenilere verdiği ‘soykırımı tanıma sözü’nü tutamayacağını savunan McCurdy “Sadece Obama değil, hiçbir ABD Bakanı, böyle bir yasa tasarısının geçmesini etkin bir şekilde savunamaz; çünkü bunun bedelini ödeyemez. Obama’nın zaten Avrupa’da, Afganistan’da yeterince sorunu var ve yeni bir baş ağrısına ihtiyacı yok” diye konuştu.

Tartışmanın ‘eksen’i yanlış

Türkiye ile ilgili yapılan ‘eksen kayması’ tartışmalarını da değerlendiren TCA Başkanı McCurdy şunları söyledi: “Birçok kişi, ‘Türkiye yüzünü Doğu’ya döndürüp, Batı’ya sırtını mı çeviriyor mu?’ diye tartışıyor. Bu konuda büyük bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyoruz. Biz Amerika’da Kongre üyelerine ve Amerikalılar şunu diyoruz: ‘Evet, Türkiye Doğu’ya bakıyor ve Doğu’ya bakmakta da çok haklı sebepleri var çünkü Türkiye’nin Doğu’da da komşuları var. Bu, Batı’ya arkasını dönmesi demek değildir. Türkiye halen NATO’ya bağlı bir üye. Evet, Türkiye’nin İran ve Suriye ile ilişkileri gelişti ama aynı zamanda, Ermenistan, Kıbrıs, Yunanistan ile de ilişkilerini çok geliştirdi.’ Bu durumu düzeltiyoruz.

Türkiye’ye yaslanmamak ABD’nin aptallığı olur

McCurdy Türkiye’nin Balkanlar’da ABD ile kilit bir rol oynadığını belirterek “ABD, Türkiye’nin Irak üzerindeki olumlu etkisine güveniyor. Kuzey Irak’taki en büyük yatırımcı Türkiye. Dolayısıyla ABD, bölgede istikrarın korunması için Türkiye’ye ihtiyaç duyuyor. Türkiye ayrıca Afganistan’da ve İsrail-Filistin anlaşmazlığında da kritik önemde bir oyuncu. Gerçek şu ki, Türkiye ile ABD aynı hedeflere sahip. Mesela İran konusunda, yaklaşımlar farklı da olsa, her iki ülke de bölgede nükleer silaha karşı! Türkiye ilişkileri değil kırmak, Türkiye’ye güvenmemek, dayanmamak ABD’nin büyük bir aptallığı olur” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.