İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kışanak: Dersim’de soykırım uygulandı

Kışanak: Dersim’de soykırım uygulandı 

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Tunceli’de yaptığı konuşmada 1937-38 isyanına değinirken, soykırım uygulandığını ileri sürdü. Kışanak, Dersim isyanının lideri Seyit Rıza’nın mezarına bulunduktan sonra anıt yapacaklarını söyledi
02:26 | 21 Kasım 2010

Yorum yaz Arkadaşına gönderSitene ekleSayfayı yazdırRSSAA+-

Ferit DEMİR TUNCELİ, DHA

Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği’nin (DAKAD) düzenlediği ‘Dersim Katliamı Seyit Rıza ve 1937-38’ paneli, Tunceli’de yapıldı. Panele konuşmacı olarak BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışarak, Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü Cemal Coşkun, araştırmacı yazar Faik Bulut katıldı.

‘Yeni kimlik dayatıldı’
Yazar Faik Bulut, Tunceli’ne yeni bir kimlik dayatıldığını ileri sürerek, “Tırnak içinde Zaza ve Alevilik adı altında Dersim’i sanki bir cemaatmiş gibi gösterme uğraşı var. Bunu da giderek AKP’lileştirmek, Fettullahlaştırarak yapmaya çalışıyorlar” dedi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, 1937 ve 1938 Dersim isyanına değinerek, en büyük tahribatı geride kalanların yaşadığını ileri sürdü. Kışanak, şu iddialarda bulundu: “Diğer hiçbir Kürt isyanında görmediğimiz çok özel bir program Dersim’de uygulanmıştır. Kürdistan’da yatılı bölge okullarının kurulması, bölgenin ileri gelenlerinin batıya sürülmesi, geriye kalan çocukların Batı’daki ailelere besleme ya da evlatlık olarak verilmesi tamamen bir soykırım uygulamasıdır.”

Yorumlar kapatıldı.