İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bartholomeos: Ayasofya’da izin alınmadan yapılacak ayin arkamızdan yapılan harekettir

Bartholomeos:Ayasofya’da izin alınmadan yapılacak ayin arkamızdan yapılan harekettir

Fener Rum Patriği Bartholomeos,Ayasofya’da izin alınmadan yapılacak ayin arkamızdan yapılan harekettir açıklamasında bulundu. Yunan Apoyevmatini gazetesinin konuyla ilgili haberi şöyle:

Patrik Bartholomeos “Dünya Ayasofya” cemaati üyeleri tarafından 17 Eylül’de İstanbul’da Ayasofya’da ayin yapılması planından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.

Feneri ziyaret eden Karditsalıları kabul eden Bartholomeos Ortodokslukta uyulması gereken kanunlar olduğunu savundu. Kilise haberlerinin yayımlandığı “amen.gr” ajansının haberine göre Ekümenik Patrik, “Dünya Ayasofya Cemaatinin” faaliyetini “arkasından girişilen hareket” olarak nitelendirdi çünkü ayin için ne Türk makamları izin verdi ne de yetkili kilise makamı, yani Ekümenik Patrikhane bu girişimi onayladı. Patrik, ziyaretçilerin bağlı olduğu Thesaliotis metropolünü örnek alarak söz konusu metropolün izni olmadan kimsenin ayin yapamayacağını vurguladı: “Aynı durum, Konstantinopolis Başpiskoposluğunun yetkisi altında olan bizim şehir için de geçerlidir.” dedi.

Müteakiben Bartholomeos Sümela Manastırında yapılan tarihî ayinle ilgili duygularını ziyaretçilerle paylaştı ve Sümela’daki ayini “yaşattığı duyguları hiçbir zaman unutamayacağı bir ayin” olarak nitelendirdi. Mela Dağı’nda yapılan ayin için ABD eski Başkanı Bill Clinton Ekümenik Patrike tebrik mektubu göndermişti. Clinton mektubunda Bartholomeos’u “hoşgörünün, ılımlılığın ve barışın mükemmel savunucusu ve sağ duyunun sesi” olarak nitelendirdi.

ABHaber, 26-09-2010 16.04 (TSİ)

Yorumlar kapatıldı.