İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ahtisaari`den Ahtamar`a AB fırsatları Cemal Uşşak

Ahtisaari`den Ahtamar`a AB fırsatları

Hatırlanacağı üzere, `Akil Adamlar` 14-18 Eylül tarihleri arasında Türkiye`deydi.

Cemal UŞŞAK

`Akil Adamlar` Projesi, Açık Toplum Vakfı ve British Council işbirliği ile Türkiye-AB ilişkilerinde ilerleme sağlanması için, hükümetler dışı `Bağımsız Türkiye Komisyonu` olarak altı yıl önce kurulmuştu.

Martti Ahtisaari gibi, Güney Afrika`daki apartheid probleminden IRA`ya kadar birçok sancılı konuda başarılı olmuş, bir uzlaştırma ustasının başında olduğu heyette Hollanda, Avusturya ve İspanya`dan saygın siyasi simalar var. Heyet, yeni raporu için Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüşmenin yanı sıra Diyarbakır`a da giderek Osman Baydemir`le ve şehrin önde gelen STK yöneticileri ile de temaslarda bulunmuştu.

İstanbul`da bulunduğu sırada görüştüğü akademisyen, gazeteci ve işadamlarından oluşan grubun içinde bendeniz de bulundum.
Gerek kendisini dinlemem ve gerekse heyette bulunan diğer üyelerle yaptığımız sohbetten sonra `Akil Adamlar`ın hem Türkiye için hem de AB için iyi bir fırsat olduğuna dair kanaatim iyice pekişti.

Heyetin Avrupalı kimliğiyle Türkiye`nin üyeliğinin AB için nasıl bir fırsat olduğunu, Avrupalı mantaliteye göre izah etme imkânına sahip. Heyetin söyleyebileceklerinin on katını bizden birileri veya AB dışından birileri söylese de, kimi ön kabuller dolayısıyla etkili olma şansına sahip değildir. Diğer taraftan, heyetin objektif Türkiye raporunun bazı bölümleri bizi rahatsız etse de, saçımızın ak mı kara mı olduğunu görme ve bize kendimizi `düzeltme` imkanı veriyor.

Eğer hedef, komisyonun 2009 raporunun başlığında ma`kes bulduğu gibi `kısır döngüyü kırmak` ise aklın yolu bu nevi çalışmaları desteklemektir.

Ahtamar jest mi, hakkın teslimi mi?

Hükümetin Sümela Manastırı`ndan sonra, bin bir tereddüt ve engellemeyi aşarak, Ahdamar Kilisesi`nde ayin izni vermesi ve `Kutsal Haç`ın adaya intikalini sağlaması elbette takdire şayandı. Birçok meslektaşımız bunu `Türkiye`nin AB müzakereleri yolunda önemli bir jesti` ve müzakerelerin ilerlemesi için bir fırsat olarak yorumladı.

Elbette doğrudur. Ancak, meseleye bir de inanç ve ibadet özgürlüğü açısından bakacak olursak bu jestten öte bir hakkın teslimidir. Hem de bir hayli gecikmiş olarak. Osmanlı bakiyesi ülkelerdeki harap İslam mabetlerinin asli fonksiyonlarına döndürülmesini beklememiz kadar hak.

Unutulmamalı ki, Ahtamar (Türkçeleştirdiğimiz adıyla Akdamar), Ermeni geleneğinde üç önemli inanç merkezinden birisidir.

2010-09-26 Bugün http://www.bugun.com.tr

Yorumlar kapatıldı.