İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tamara’nın dramı Van’da canlandı

Tamara’nın dramı Van’da canlandı 

21 Eylül 2010 Salı, 00:30 POLİTİKA
Türkiye Ermenileri Patrikliği’nce, Akdamar Kilisesi’nde 95 yılsonra yapılan ilk ayinin ardından, Türk-Ermeni Dostluk Gecesi düzenlendi.

Merkez Spor Salonunda düzenlenen gece, renkli gösterilere sahne oldu. Gecede, ilk olarak patrikhane tarafından İstanbul’dan getirilen Surp Vartanants Korosu sahne aldı. Şef Adruşan Krikor Hallaçyan yönetimindeki koro, “Sarı Gelin” türküsünü seslendirdi. Yaklaşık bir saat süresince Türkiye ve Ermenistan’daki çeşitli yörelere ait şarkıları davetlilerin beğenisine sunan koronun ardından Van Vakıfbank İlköğretim Okulu halk oyunları ekibi sahneye çıktı. Yöresel kıyafetlerle gösteri yapan minik öğrenciler, davetlilerden büyük alkış aldı. Daha sonra Ermeni asıllı 60 kişiden oluşan Maral Dans Topluluğu’nun sahne aldığı gecede, topluluk üyeleri Türk ve Ermeni ezgileri eşliğinde gösterilerini sundu. Topluluğun, Akdamar Adası’nda geçen ve Gevaşlı genç ile Ermeni kızı Tamara’nın hikayesini anlatan ‘Tamara’ adlı gösterileri, dakikalarca ayakta alkışlandı.

Dünya Basını

Ankara jesti artan hoşgörünün işareti

İngiliz Financial Times: Akdamar Kilisesi’ndeki Ortodoks ayin Türkiye’de artan hoşgörünün işareti. Bu Türkiye’nin yaptığı bir iyi niyet jesti. Aynı zamanda da AK Parti hükümetinin etnik ve dini ayrılıkları giderme çabası.

Los Angeles Times: Diasporanın boykot çağrılarına rağmen yüzlerce Ermeni Akdamar Kilisesi’ndeki ayine katıldı. Başbakan Erdoğan hükümeti geçmişin yaralarını sarmak için uğraş veriyor. Bazıları töreni tarihte yaşanan şiddetten aklanma girişimi, bazıları da hükümetin jesti olarak görüyor.

Wall Street Journal: Tüm dünyadaki Ermeniler için, 1915 yılında terk edilen ve 2007’de 1.5 milyon dolarlık onarımdan sonra müze olarak yeniden açılan Surp Haç Kilisesi, Osmanlı güçlerince gerçekleştirilen sınırdışı edilmeleri ve öldürmeleri sembolü haline geldi. Kilisenin haçına ilişkin tartışma da, komşular arasındaki güvensizliğine vurgu yapıyor

Washington Post: Birçok kişinin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda bir dönüm noktası olacağını umduğu bir etkinlik, Türk otoriteleri, yeni restore edilmiş kiliseye bir haç yerleştiremeyince, tartışma kaynağı oldu.

Yorumlar kapatıldı.