İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayin, artan hoşgörünün işareti 

Ayin, artan hoşgörünün işareti
İngiliz ve Amerikan gazeteleri, kilisedeki ayinin sembolik önemine vurgu yaparken, haç yerleştirilmemesinin yarattığı tepkileri de aktardı
ANKA

Akdamar Kilisesi’nde düzenlenen ve 5 bin kişinin katıldığı ayin tüm dünyada yankılandı.
İngiliz Financial Times gazetesi, Akdamar’daki ayini “artan hoşgörü bir işareti” olarak değerlendirdiği haberinde, şu ifadeleri kullandı:
“Bir yüzyıla yakın bir sürede ilk defa Türkiye’nin doğusundaki bir Ermeni kilisesinde, etnik ve dini azınlıklar ile ilgili sorunlu tarihinin üstesinden gelmeye yönelik Türk çabalarının bir simgesi olarak çanlar çaldı ve ayin yankılandı.”

WSJ: SEMBOL OLDU
ABD’li Wall Street Journal’da yayımlanan haberde “Türkiye, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden bu yana ilk defa pazar günü Ermenilere, sembolik ancak siyasi olarak hassas bir kilisede dua etmeye izin verdi” denildi. Haberde “Tüm dünyadaki Ermeniler için, 1915 yılında terk edilen ve 2007’de 1.5 milyon dolarlık onarımdan sonra müze olarak yeniden açılan Surp Haç Kilisesi, Osmanlı güçlerince gerçekleştirilen sınırdışı edilmelerin ve öldürmelerin sembolü haline geldi. Kilisenin haçına ilişkin tartışma da, komşular arasındaki güvensizliğine vurgu yapıyor” yorumu yapıldı.

LA TİMES: ENGELE VURGU
Ermenilerin yoğun olduğu Kaliforniya’nın büyük tirajlı gazetesi Los Angeles Times da, “Ayin, hem Türkler ile Ermeniler arasındaki barışma arzusu hem de Ermenilerin şiddetli bir biçimde katledilmesinden yüzyıla yakın bir süreden sonra kalan engelleri vurguluyor” görüşünü dile getirdi.

W. POST: HAÇ AKSİLİĞİ
“Ayinde haçın olmaması, Türk-Ermeni ilişkileri için aksilik” başlığını kullanan Washington Post ise, “Birçok kişinin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda bir dönüm noktası olacağını umduğu bir etkinlik, Türk otoriteleri, yeni restore edilmiş kiliseye, dört gözle beklenen bir ayine yetişecek biçimde bir haç yerleştiremeyince, tartışma kaynağı oldu.

EL PAİS ‘HAÇ’I YAZDI
İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, “Türk hükümetinin kilise çatısına bir haçın yerleştirilmesini yasaklaması, birçok müminin tepkisine yol açtı” diye yazdı.

ERMENİLER VAN’DAN MUTLU AYRILDI
VAN Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Surp Haç Kilisesi’nde 95 yıl aradan sonra yapılan ayin, Ermenileri mutlu etti. Çok olumlu duygularla Van’dan ayrıldıklarını belirten Ermeniler, Vanlıların kendilerine çok sıcak davrandığını söyledi. Ermenistan’dan gelen gazeteci Dzovinar Lokmagozyan, Ermenistan’daki Sevan Gölü’nden doldurup getirdiği bir şişe suyu, Van Gölü’ne döktüğünü belirterek, bu iki gölü evlendirdiğini söyledi. İran’dan gelen Ermeni Dr. Vahik Ratevostan da, “Bunu çok iyi anladık ki, buradaki insanlar bize düşman değil” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.