İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karanlıkta el tutulmaz  Okan Konuralp

Karanlıkta el tutulmaz

Akdamar Adası’nda bulunan Surp Haç Kilisesi, 95 yıl aradan sonra ilk kez bir ayine ev sahipliği yaptı.

5 bin kişinin katıldığı ayin “Khorhurt Khorin” (Derin Sır) sözüyle başladı. Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan kilisedeki vaazında, “Kötülük, haset ve nefret duyguları hayatımıza egemen olunca kendimizi karanlığın belirsizliği içinde buluruz. Karanlıkta ne gösterilen iyi niyetin farkında oluruz, ne de uzatılan bir eli tutabiliriz” mesajı verdi.

Ermenilerin adlandırdığı şekliyle “Ahtamar”, değişen ismiyle Akdamar’daki Surp Haç Kilisesi’nde 95 yıl sonra ilk kez düzenlenen ayin, “Khorhurt Khorin” (Derin Sır) sözüyle başladı. Türkiye Ermenileri Patrikliği Genel Patrik Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın deyimiyle, 95 yıl önce din adamlarının adadan ayrılmasıyla başlayan sessizlik böylece sona erdi.

Türkiye’ye müteşekkiriz

Ateşyan, Van’daki Akdamar Adası’nda bulunan Surp Haç Kilisesi’ndeki ayin vaazında, “Bir sanat değeri olan kilise, bir kültür abidesidir ve bu nedenle insanlık onun ortak sahibidir. Bu vesileyle kilise binasını, koruması altına alarak devlet imkanlarıyla restorasyonuna sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetine müteşekkiriz” dedi. Önce Ermenice ardından da Türkçe verdiği vaazında Ateşyan, haçın, ayinin hemen sonrasında yerine konulacağı sözünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan aldıklarını hatırlattı. Ateşyan, “Gönül arzu ederdi ki Kadasetli Patriğimiz II. Mesrop Hazretleri bugün bizimle olsun. Burada kendisi için şifa diliyorum” diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

Gelecek nesil vurgusu

“2005’te restorasyon sonrası ziyarete açılırken, kilisenin ziyaret günü olan Kutsal Haç Yortusu’nda ibadet etme arzusu dile getirilmişti. Bu dileğe sıcak bakan devletimiz, Eylül’ün 2’nci haftasında ayinin düzenlenmesine izin verdi. Bizim için önemli olan müze statüsünde korunan kilise binasının gelecek nesillere aktarılmasıdır.

Dua etmek için geldik

Bugün her türlü dünyevi, siyasi akım ve düşüncelerden uzak, sadece her şeye kadir olan Allah’a dua etmek için toplandık. Siyasi ve dünyevi çekişmelerden uzak bu ayinde patrikliğimizin yalnız kaldığı söylendi. Biz dualarımızla yalnız değiliz. Ahtamar efsanesi, birbirini seven iki insan arasına giren kıskançlığın sevgi ve mutluluğu nasıl trajediye dönüştürdüğünü asırlardır nesilden nesile aktarıyor. Kötülük, haset ve nefret duyguları hayatımıza egemen olunca kendimizi karanlığın belirsizliği içinde buluruz. Karanlıkta ne gösterilen iyi niyetin farkında oluruz, ne de uzatılan bir eli tutabiliriz. Kısır çekişmelerle olumluya ulaşmak mümkün değildir.”

Tarihte altın bir sayfa

Ayine, Şef Adruşan Halacayan yönetimindeki Vartanants Korosu da eşlik etti. Yaklaşık 25 kişiden oluşan koro Ermeni Kilise İlahilerini seslendirdi. Ateşyan, ayinin hemen ardından yaptığı açıklamada, “Bu kadarını beklemiyorduk. Bir mucize oldu, insanlığın mucizesi. Türkiye tarihinde altın bir sayfa açıldı. Ahtamar, Ahtamar olalı böyle bir şey görmemiştir. Demek ki ayin yapılınca hiçbir şey olmuyormuş” dedi.

500 polis, 200 gazeteci

VAN merkeze 45 kilometre uzaklıkta bulunan Akdamar İskelesi’ne konuklar 20 dakikalık tekne yolculuğunun ardından ulaştı. Ayin için gelen konukları adaya 17 tekne taşıdı. Van Emniyet Müdürlüğü adada sivil giyimli 50 polis görevlendirdi. İskele çevresinde ise 500 polis görev yaptı. Özel eğitimli bir polis köpeği adada ve iskelede bomba aradı. Ayini ulusal ve yabancı medya kuruluşlarından yaklaşık 200 basın mensubu izledi.

Kimler katıldı

SURP Haç Kilisesi’ndeki ayine, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Gevaş Kaymakamı Yusuf Güni, Gevaş Belediye Başkanı Nazmi Sezer, Ermeni cemaati üyeleri, Avrupa’nın çeşitli ülkeleri ile ABD’den gelen devlet temsilcileri katıldı.

Yorumlar kapatıldı.