İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya Akdamar ayinini konuşuyor

Dünya Akdamar ayinini konuşuyor

Yabancı gazeteler, kilisedeki ayinin sembolik önemine vurgu yaparken, haç yerleştirilmemesinin yarattığı tepkileri de aktardılar. Haber ve yorumlarda “Ayin artan hoşgörünün işareti”, “Kilise tüm dünya Ermenileri için sembol haline geldi”, “Hem barışma arzusu, hem de devam eden engellere vurgu”, “Dönüm noktası yerine tartışma kaynağı oldu”, “Haç yasağı tepki yarattı” görüşleri dile getirildi. 20.09.2010 11:23
——————————————————————————–
LONDRA/NEW YORK/LOS ANGELES/WASHİNGTON/MADRİD (ANKA) – Akdamar Kilisesi’nde düzenlenen ayin tüm dünyada yankılandı. Yabancı gazeteler, kilisedeki ayinin sembolik önemine vurgu yaparken kilise çatısına haçın yerleştirilmemesinin yarattığı tepkileri de aktardılar. Haber ve yorumlarda “Ayin artan hoşgörünün işareti”, “Kilise tüm dünya Ermenileri için sembol haline geldi”, “Hem barışma arzusu hem de devam eden engellere vurgu”, “Dönüm noktası yerine tartışma kaynağı oldu”, “Haç yasağı tepki yarattı” ifadeleri kullanıldı.

-FT: “AYİN ARTAN HOŞGÖRÜNÜN BİR İŞARETİ”-

İngiliz Financial Times gazetesi, Akdamar’daki ayini “artan hoşgörü bir işareti” olarak değerlendirdiği haberinde bir yüzyıla yakın bir sürede ilk defa Türkiye’nin doğusundaki bir Ermeni kilisesinde, etnik ve dini azınlıklar ile ilgili sorunlu tarihinin üstesinden gelmeye yönelik Türk çabalarının bir simgesi olarak çanlar çaldı ve ayin yankılandı” ifadelerini kullandı.

-WSJ: “KİLİSE TÜM DÜNYA ERMENİLERİ İÇİN SEMBOL HALİNE GELDİ”-

ABD’li Wall Street Journal’da yayımlanan haberde “Türkiye, Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünden bu yana ilk defa Pazar günü Ermenilere, sembolik ancak siyasi olarak hassas bir kilisede dua etmeye izin verdi” denilirken “Tüm dünyadaki Ermeniler için, 1915 yılında terk edilen ve 2007’de 1.5 milyon dolarlık onarımdan sonra müze olarak yeniden açılan Surp Haç Kilisesi, Osmanlı güçlerince gerçekleştirilen sınır dışı edilmeleri ve öldürmeleri sembolü haline geldi. Kilisenin haçına ilişkin tartışma da, komşular arasındaki güvensizliğine vurgu yapıyor” yorumu yapıldı.

-LA TİMES: “HEM BARIŞMA ARZUSU HEM DE KALAN ENGELLERİ VURGULUYOR”-

Ermenilerin yoğun olduğu Kaliforniya’nın büyük tirajlı gazetesi Los Angeles Times da, “Türkiye’nin doğusundaki tarihi kilisedeki ayin, hem Türkler ile Ermeniler arasındaki barışma arzusu hem de Ermenilerin şiddetli bir biçimde katledilmesinden yüzyıla yakın bir süreden sonra kalan engelleri vurguluyor” görüşünü dile getirdi.

-W.POST: “DÖNÜM NOKTASI YERİNE TARTIŞMA KAYNAĞI OLDU”-

“Ayinde haçın olmaması, Türk-Ermeni ilişkileri için aksilik” başlığını kullanan Washington Post ise, “Birçok kişinin, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yolunda bir dönüm noktası olacağını umduğu bir etkinlik, Türk otoriteleri, yeni restore edilmiş kiliseye, dört gözle beklenen bir ayine yetişecek biçimde bir haç yerleştiremeyince, tartışma kaynağı oldu.

-EL PAİS: “HAÇ YASAĞI TEPKİ YARATTI”-

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais de, Akdamar Kilisesi’ndeki “tarihi” ayine, beklenen 5 bin kişinin yerine ancak bin kadar insanın katıldığına dikkat çekerken, “Türk hükümetinin kilise çatısına bir haçın yerleştirilmesini yasaklaması, birçok müminin tepkisine yol açtı ve etkinliğe boykot kararını aldılar” diye yazdı.(ANKA)
(CN/ÖMR)

Yorumlar kapatıldı.