İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İşadamlarından ‘sınırları açın’ çağrısı

İşadamlarından ‘sınırları açın’ çağrısı 

19 Eylül 2010 Pazar 11:30Akdamar’da 95 yıl aradan sonra yapılan ilk ayin, gözleri yeniden Türk-Ermeni ilişkilerine çevirdi. !
 
Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilisesi’nde Türkiye Ermenileri İstanbul Patrikliği tarafından 95 yıl aradan sonra ilk kez bir günlük ayin yapılması, Türkiye-Ermenistan ilişkilerini de yeniden gündeme taşıdı. Konuyu değerlendiren işadamları, Türk-Ermeni sınır kapılarının açılmasını istiyorlar.

Van Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, siyasetin ticaretin önüne geçmemesi, sınırların kalkması, serbest bölgelerin önünün açılması gerektiğini söyledi.

Van’ın sanayi ve ticaret potansiyelinin her zaman güçlü olduğunu belirten Kandaşoğlu, 57. Ecevit Hükümeti zamanında hayata geçirilen DAP projesinin özellikle Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın kurulmasıyla ivme kazandığını, bölgesel teşviklerinin artmasıyla ise yerli ve yabancı yatırımın arttığını anlattı.

Van’daki ticari ve sinai işletmelerin büyük çoğunluğunun küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) oluştuğunu bildiren Kandaşoğlu, Van Organize Sanayi Bölgesinde 78 KOBİ’nin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Yatırım talebi var

Kandaşoğlu, dördüncü teşvik bölgesine giren Van’a 7 ayrı yabancı firmadan yatırım talebi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

”Teşvik bölgesi avantajı yatırım yapmak isteyenleri Van’a çekti. Alman bir firma güneş enerjisi ile Van gölünün sodalı suyu kullanarak yat teknelerinin kaplamasını yapacak fabrikayı burada kurmak istiyor. İranlı bir özel şirket İran’dan trenle petrol getirip burada kuracağı tesiste işlemek istiyor. Alman bir başka şirket Van’da su üretim tesisi kurmak istiyor. Van yeniden cazibe merkezi oldu, yabancı yatırımcılar sırada..”

Havayolu yolda

Ermenistan’dan bir firmanın ise Erivan-Van arasından bir havayolu şirketi kurmak için girişimde bulunduğunu anlatan Kandaşoğlu, Türkiye-Ermenistan sınır kapılarının bir an önce açılmasını istediklerini dile getirdi.

Kandaşoğlu, siyasetin ticaretin önüne geçmemesi gerektiğini belirterek, sınırların açılması durumunda 50 bin kişiyi istihdam edeceklerinin sözünü verdi.

Van’nın 1990’lara kadar çok turist çektiğini, o dönemde 80 bin nüfusu olan kente 150 bin turist geldiğini anlatan Kandaşoğlu, sınırların açılmasıyla Van’nın yeniden bir turizm merkezi olacağını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.