İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cemaatsiz kiliselerde ayin neyin nesi ?

Cemaatsiz kiliselerde ayin neyin nesi ?

Emperyalist Batılıların Haçlı zihniyetli insanları, Anadolu topraklarında bulunan kilise ve manastırlarda 90-100 yıl sonra topluca ayin yapmaya başladılar.

Emperyalist Batılılara, toprak ve ulusal değerlerin satışında ödün üstüne ödün veren AKP-RTE iktidarının, bu kez de, “kilise açılımı” adı altında, Hıristiyan cemaatinin bulunmadığı Anadolu’daki kilise ve manastırlarda toplu ibadet izni vermesi ister istemez akla çeşitli kuşkular getirmekte.

MONDROS VE SEVR’DE ALAMADIKLARINI PARA İLE AYİNLE ALIYORLAR

Acaba Anadolu topraklarını 90 yıl önce işgal eden emperyalistler, Mondros ve Sevr antlaşmaları ile alamadıklarını, sınırsız paraları ile Anadolu zenginliklerini AKRTE iktidarının, tıpkı Damat Ferit- Vahdettin hükümetinin haince ödünleri gibi ödünler yüzünden işgale mi başladılar? Bu parasal işgallerini, cemaatsiz kiliselerde yaptıkları ibadetlerle bu emperyalist emellerini tazelemek, pekiştirmek, yaymak mı istiyorlar.

ÖNCE TRABZON SÜMELA’DA

Daha önce Rum-Pontus Devleti emelini güttükleri Trabzon’da, Sümela Manastırı ayini yapmışlardı.

Hristiyan âleminde “Meryem Ana´nın göğe yükseliş günü” olarak kabul edilen kutsal günde, 88 yıl sonra düzenlenen ayini 15 Ağustos 2010 günü, Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos yönetmiş; ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan, Bulgaristan, Romen, Ukraynalı, ABD ve Türkiye´de yaşayan 500 kadar Ortodoks Hıristiyan da katılmıştı.

Öte yandan Yunanistan’da, bilindiği üzere, sırtında “Büyük Pontus Devleti” yazılı giysili Rumlar kafileler halinde Trabzon’a geziler düzenlenmekte, peş peşe Rum Pontus cemiyetleri kurulmakta, Pontus soykırım anıtları dikilmekte,

Müslümanların olduğu Atina’da cami açtırmayanlar, Müslümanların yaşadığı İsviçre’de camiye minare yaptırmayanlar, hiç Hıristiyan Cemaatinin kalmadığı Trabzon, Van gibi Anadolu şehirlerindeki ıssız manastır ve kiliselerde ibadet yapmalarını görünce, insanın aklına ister istemez Batılı emperyalistlerin şeytani emelleri gelmekte. Öyle ya bu gizli emellere bu acayip ödünleri vere vere AB ye mi gireceğiz ne, diye düşünüyor olmalı, başımızda çöreklenmiş ödüncü, aymaz yöneticiler…

Biz Batılı emperyalistlere empati (duygudaşlık) ve sempatik görüneduralım, adamlar yüzümüze yapmacık gülümseyerek şeytani planlarını bize uygulayarak yok “ekümenlik”, yok ruhban okulu, yok Anadolu’daki ıssız cemaatsiz kiliselerde ayin, yok Ayasofya’da ibadet diyerek emellerini yutturmaya çalışıyorlar.

Ermenilerin Ermeni soykırım söylemleri yanında, “Batı Ermenistan” diye göz dikip emel besledikleri Doğu Anadolu Bölgemizdeki illerden Van’da 19 Eylül 2010 günü de Akdamar Kilissinde ayinle rollerine devam etmekteler.

Yerel kaynaklardan aldığımız bilgiye göre, yaklaşık 5 bin kişinin katılımı öngörülen ayin için valilik tarafından görevlendirilen ve adada boya, bakım, temizlik gibi çalışmaları yürüten personel, misafirlerin dinleneceği yeni yerler de oluşturdu. Konuklar için Van´daki otel ve misafirhanelerin dolması üzerine 3 bin 500 kişi evini Ermeni konuklar için hazırladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi tarafından kısa süre önce gönderilen ve yetkililerce adaya bırakılan 110 kilo ağırlığındaki, 2 metre yüksekliğindeki haçın ayin günü nereye konulacağı Ermeni din adamları tarafından belirlenecek.

ŞİMDİLİK AYASOFYA DA AYİNE İZİN YOK

“Uluslararası Ayasofya Koalisyonu”nun Ayasofya’da ayin girişimine Kültür ve Turizm Bakanı Günay’dan ret yanıtı geldi: Toplu gösteriye izin verirsek, başka dinlerin benzer taleplerini karşılamamız gerekir. Washington’da “Uluslararası Ayasofya Koalisyonu” adlı sivil toplum örgütü kuran Chris Spirou adlı Yunan asıllı Amerikalı’nın Ayasofya’da ayin için yola çıkmasına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tepki gösterdi. Bakan Günay, “Ayine izin yok” dedi.
Günay, Demre’de yaptığı değerlendirmede, telefon trafiği ile sorunun aşılması için

Ayasofya’da ayine izin vermeyeceklerini bildiren Ertuğrul Günay, şöyle devam etti:
“Elbette bu özel mabette insanlar hangi dinden olursa olsunlar, hangi inançtan olursa olsunlar kendi kişisel ibadetlerini içlerinden bir dua okuyarak yapabilirler ama toplu gösteriye orada izin verirsek, başka imkân verirsek başka dinlerin, başka toplulukların da benzer taleplerini aynı şekilde karşılamamız gerekir.

Bu zaten Yunan asıllı olduğu söylenen Amerikalı grubun Türkiye’de olup bitenlerden, Türkiye’deki yönetimden haberi yok. Diyanet İşleri Başkanımıza mektup yazmışlar. Halbuki Türkiye’deki müzelerin yönetim ve denetimi Bakanlığımıza bağlıdır. Biz esas itibariyle müzelerde bu tür imkanlar vermiyoruz. Akdamar’da bu hafta sonu, geçen ay Sümela’da böyle kısa süreli ayin yapıldı.”

Bu gelime üzerine, Ayasofya Hac ziyaretçileri gelmekten vaz geçtiler.

AKDAMAR (SURP HAÇ KİLİSESİ)

Ermenilerin paralarında bile resmi basılı olan Ağrı Dağı ve Akdamar kilisesi onlar için çok kutsaldır. Van Gölü´nde bulunan Akdamar Adası´ndaki Ermeni Kilisesi´nde, 95 yıl aradan sonra, 19 Eylül 2010 pazar günü ilk kez ayin yapılacak.

Ermeni Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel´e inşa ettirilen haç planlı Akdamar Kilisesi´nde, Van Valiliğinin teklifi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay´ın onayıyla yılda bir kez ayin yapılması kararlaştırıldı.

İyi de Van’da kaç Hıristiyan var ki de ibadete açıyorsunuz? Böylesine masraf edip restore edildiğine göre, kilise olarak değil de, 1914-1918 yıllarında, Birinci Dünya savaşında bölgede geçen çok hazin olayları, Ermeni Soykırımını çürüten belgeleri de içine alan güzel bir müze olarak açılamaz mıydı? Akdamar kilisesi gerçekten mimari yönden muhteşem bir yapıt.

Ermeniler tarafından Surp Haç Kilisesi olarak adlandırılan Akdamar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2007 yılında 2 milyon 600 bin TL harcanarak restorasyon yaptırılmıştı.

Tarihte bir süre saray kilisesi olarak kullanılan ve Vaspurakan Krallığı´nın yıkılması sonrası manastır kilisesine dönüştürüldüğü belirtilen yapının, kutsal haç adına yaptırılmış olması ve din adamlarının yetiştirilmesi açısından da önem taşıdığı biliniyor.

1915 yılına kadar din adamı yetiştirilip aynı zamanda ayin de yapıldığı bildirilen Akdamar Kilisesi´nin, kaynaklara göre Rus işgalinin ardından işlevini yitirdiği belirtiliyor.

Yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken ve özellikle Ermeni halkı açısından büyük önem taşıyan kiliseyi gezen Ermeniler, burayı ziyaret etmeyi dini vecibe olarak görüyor.
Adı geçen bu kilise, 1915 olaylarında kilise yanında Ermenilerin silah deposu olarak kullanılmış, Ermeniler tarafından çevresinde dayanılması, anlatılması zor dehşetli katliamlar yaşanmış, binlerce Türk burada katliama uğramıştır.

VAN VALİSİ

Törenler konusunda Van Valisi Münir Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, eksiklikleri yerinde tespit etmek amacıyla adada bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

´´Yaptığım inceleme sonunda herhangi bir eksiğimiz kalmadığını ve pazar günkü ayine hazır olduğumuzu gördüm. Hem sağlık ekiplerimiz burada hem de basın mensupları için hazırladığımız çadır hazır hale getirildi. Enerji yönünden de bir sıkıntımız yok. Enerjiyi sağlayacak 400 kilowatlık jeneratörü tekne ile adaya getirttik. Kilisenin içerisinde yapılacak ayinin, barkovizyon sistemi ile dışarıya aktarılması için de çalışmalar devam ediyor. Şu an herhangi bir eksiğimiz yok. Biz hazırız ve tek eksiğimiz 19 Eylülde burada ayin yapacak misafirlerimiz. Onlar da kentimize dün itibarıyla gelmeye başladı ve büyük bir kısmı yarın gelecek. Umarım buraya gelen misafirlerimiz, memnun bir şekilde ilimizden ayrılır.´´ 

BAŞRAHİP ANUŞYAN

19 Eylüldeki ayin öncesinde Van´a gelerek, adadaki hazırlıkları inceleyen Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Başkanı Başrahıp Tatula Anuşyan da çalışmaların yoğun bir tempoda devam ettiğini dile getirdi.

Anuşyan, kilisenin 42 metrekare genişliğinde olduğunu ve ayine katılacak herkesin içeriye girmesinin mümkün olamayacağını bildirerek, içerideki ayinin, kilisenin bahçesine kurulacak dev ekranlardan izlenebileceğini anlattı.

Pazar günkü ayinin mükemmel olması için çalıştıklarının altını çizen Anuşyan, şöyle devam etti:

´´Buraya dua etmek için gelenlere güzel bir ortam sağlamak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ufak tefek aksaklıklar, hatalar, unutmalar olabilir. Bunlar istisnadır. İnsanların beraber olmayı öğrenebilmesi, karşısındakini tanıması ve diyalog kurması çok önemli. Bunun için tek yapmamız gereken dua ederek, yaradana sığınmak ve tanrının önderliğini talep etmek. Bu bölgede yaşayan, imanı çok kuvvetli insanlar var. Bu insanlarla beraber, birliktelik içerisinde 100 sene aradan sonra tarihi bir günü yaşayacağız.

Gazetecilerin, ´´Ermeni diasporasının haçın takılmamasına tepkili olduğu´´ yönündeki sorusuna Anuşyan, ´´Diaspora dediğimiz zaman tek bir kesim yok. Ermenistan ve diasporada her türlü düşünen insan var. Türkiye´de de farklı düşünce gurupları var. Birinin isteğini yerine getirirseniz, diğerinin isteğini yerine getirememiş olabiliyorsunuz. Ancak burada ortak payda olmak çok önemli´´ yanıtını verdi. Haçla ilgili sorunun abartıldığını kaydeden Anuşyan, şunları söyledi:
´´Şu anda iyi niyeti gösterebilmek üzere kilisenin önüne kurulan bir platform üzerinde daha önceden hazırlanmış olan haç, devletimizin isteğiyle ve bizim de kabul etmemiz doğrultusunda sergileniyor. Teknik sebeplerle geciken bir çalışma, bu da ayinden sonra hızla tamamlanacak. Haçla ilgili sorun yaratan insanlar, devletimizin büyüklüğü karşısında ilerde nasıl bir tepki gösterecek, haç yerine konulduktan sonra acaba ne tür şeyler bulacak, merak ediyorum. Sabırlı olduğumuz takdirde bütün sorunlarımızın, tüm taleplerimizin cevabını alıyoruz.´´[i] 

DIŞARIDAKİ ERMENİLERDEN AYİNE TEPKİ

Akdamar Kilisesinde düzenlenecek ayin için, Ermeni Ortodoks Kilisesi’nin İstanbul dışındaki ruhani merkezleri olan Ermenistan, Kudüs ve Lübnan’daki Katoliskosluklarına yaptığı davete art arda “ret” cevapları geliyor.

İlk boykot kararı, geçen hafta Lübnan’daki Kilikya Katolikosluğu’ndan geldi. Katolikosluk, “Türkiye’nin bu ayinle soykırım inkârcısı tutumunu örtmeye çalıştığı” gerekçesiyle törene katılmayacağını bildirdi. Önceki gün Ermenistan’daki Eçmiyadzin Kilisesi, Türk yetkililerce yapılan “kilisenin yeni haçı teknik nedenlerle ayine yetişmeyecek” açıklamasını gerekçe göstererek boykot kararını açıkladı. Kudüs Kilisesi de aynı gerekçeyle ayine gelemeyeceğini bildirdi. Son boykot kararıyla ayine yurtdışından katılacak ruhani temsilci kalmadı. 

‘Sadece hep birlikte dua etmek istedik’

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Biz sadece ruhani
bağımız olan bu kiliselerle birlikte dua etmek istedik. Devlet haçı koymayacağız demiyor, teknik nedenlerle takılması ayine yetişemez diyor. Çünkü Ankara’dan konuyla ilgili son onay geçen hafta geldi ve bu kadar kısa süre içinde oraya iskele kurulması, vinç gitmesi mümkün değil. Ayinden sonra da takılması süreci başlayacak. Bu iyi niyete karşı kötü niyet sergilemek nasıl bir tavır anlamış değiliz. Bundan önce burada ibadet edilmiyor deniliyordu. Şimdi ibadet ediliyor, şimdi de neden haçı yok deniliyor. Maksat üzüm yemek mi, bağcıyı dövmek mi?”[ii]

ÇİFTE STANDART

Başka yerdeki kilisede ibadet derken, hemen aklıma buna ilişkin bir anımı anlatmak istiyorum.
Geçmiş yıllarda Kıbrıs Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli astsubay oğlumu ve Kıbrıs’ı ziyarete gitmiştim. Oturduğu Güzelyurt Karpaşa Köyünde bir Rum Kilisesi vardı. Güney Kıbrıs’tan bu kilisede ibadet yapmak için Rumlar gruplar halinde geliyorlar; ama Türklerin Güney Rum bölgesinde kalan camilerde ibadet yapmak için Türklerin gitmesine izin vermiyorlardı. Bu çifte standardı siz yorumlayın.

KİLİSEYE DAHA HAÇ TAKILMADAN FETULLAH CEMAATİ AFİŞTE HAÇ TAKTI

Eşi türbanlı Van valisinin de katıldığı cemaat töreninde Akdamar Kilisesine daha haç takılmadan, müze konumunda ikan, Fethullah Gülen Cemaati Mayıs ayında Amerika’da Los Angeles’da düzenlediği Anadolu kültür ve yemek festivalinde, Akdamar Müzesi’ni Kilise olarak gösteriyor ve tepesine kocaman haçı takıyor..!Haç takılmış Akdamar Kilisesi resmi ile afiş hazırlayıp gösteri yapıyorlar.

AKP, İstanbul’da gözünün önünde müze olarak duran Ayasofya’yı cami yapamıyor ama Van’daki ruhban okulunu kısa sürede onarıp kiliseye çeviriyor… Üstelik haçı takıp ayine de izin veriyor…[iii]

KAYNAKLAR 

[i] AAhttp://www.bugun.com.tr/haber-detay/118534-vali-den-akdamar-da-ayin-aciklamasi-haberi.aspx

[ii] http://www.haberturk.com/yasam/haber/549923-akdamardaki-ayine-orta-dogudan-tepki

[iii] http://www.haberturk.com/yasam/haber/549923-akdamardaki-ayine-orta-dogudan-tepki

Yorumlar kapatıldı.