İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başpiskopos Aram Ateşyan ayin için Van’da

Başpiskopos Aram Ateşyan ayin için Van’da

18 Eylül 2010 Cumartesi – 13:35
Sabah saatlerinde beraberindeki 2 rahip ile Van’a gelen Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, bir süre kaldığı otelde dinledikten sonra İl Müftülüğü’ne geçti. Müftülük hizmet binasının kapısında müftü yardımcıları Cüneyt Kulaz ve Faysal Geylani tarafından karşılanan Ateşyan, daha sonra İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın makamına geçti.

VAN – İHA – Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, yarın Akdamar Adası Anıt Müzesi’nde gerçekleştirilecek olan ayin öncesi geldiği Van’da İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ı makamında ziyaret etti.
Sabah saatlerinde beraberindeki 2 rahip ile Van’a gelen Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan, bir süre kaldığı otelde dinledikten sonra İl Müftülüğü’ne geçti. Müftülük hizmet binasının kapısında müftü yardımcıları Cüneyt Kulaz ve Faysal Geylani tarafından karşılanan Ateşyan, daha sonra İl Müftüsü Nimetullah Arvas’ın makamına geçti. Burada Arvas tarafından bir adet gül verilerek karşılanan Ateşyan, Arsen Yarman’ın, ‘Osmanlı Sağlık Hizmetlerinde Ermeniler’ isimli kitabını müftüye
hediye etti. Arvas ise Ateşyan’a Van’a yöresinde çay kaynatmak için kullanılan bir adet semaver hediye etti.
Burada basın mensuplarına bir açıklama yapan Ateşyan, 95 yıl sonra ilk kez bir ayin gerçekleştirileceklerini hatırlatarak, “Bu bizim açımızdan çok önemlidir. Çünkü Akdamar Adası Patrik Kilisesi hem Ermeni tarihi için çok önemli hem de siyasi anlamda önemlidir. Çünkü orasını yapan Patrik 1. kralımızdır. 921 yılında siyasi anlamda orası hizmet etmiştir. Sonra Gatoğigosluk ve başgatoğigosluk olmuştur, 1915 ‘ten sonra da çan susmuştur. Oradan 95 yıldan sonra hayal olan bir rüya gerçekleşiyor. Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız, sayın valimizi ve tabii ki esasında devletimizin nazik davranışı ve hoşgörüsüyle yarın bu ayin gerçekleşecek. Bu ayinde tüm kardeşlerimizi, sizleri aramızda görmek istiyoruz. Çünkü ibadethaneler sadece bir dine mensup değildir. Tüm tanrıya inananlar için geçerli bir mekandır. Biz tanrıya duamızı ederken Van şehrinin değerli müftüsünün de duasının da bizim dualarımıza katılmasını istiyoruz” dedi.
Ateşyan’a, ”Hoş geldiniz” diyen Müftü Arvas ise Van’da 1915 yılında yıkıldıktan sonra restorasyon çalışması yapılan Van Kalesi’ndeki Süleyman Han Camii’nin açılışının yapıldığını ve dün cuma namazının eda edildiğini dile getirdi. İnsanlar için dinin fıtri ve önemli olduğuna dikkati çeken Arvas, “Dinsiz bir insan tasavvur etmek mümkün değil. İnsanların dini inançlarını, dini duygularını ifade etmeleri önemlidir. Ülkedeki din özgürlüğüne başkanlığımız hassasiyet gösteriyor. Tabii aynı şekilde Avrupa’da ve Batı Trakya’daki kardeşlerimizin de dinlerini özgürce yaşayabilmeleri, ifade edebilmeleri, ibadethane yapabilmeleri önemlidir. Bütün dünyada din özgürlüğü çok önemlidir. Çünkü dinin olmadığı yerde dinsizlik söz konusu. Dinsizliğin olduğu yerde de fesat, fitne olur. Bu bakımdan biz bu konuları önemsiyoruz. Herkesin dinini rahatça yaşayabilmelerinin temini bizim için önemlidir. İnşallah bütün dünyada barış, kardeşlik, huzur olur. Dualarımız bu yöndedir” diye konuştu.
Ateşyan, gazetecilerin Akdamar Adası’ndaki çalışmalarla ilgili sorusu üzerine, ayin için adadaki hazırlıkların devam ettiğini bildirerek, 2-2.5 saat sürecek ayinden sonra akşam İstanbul’dan gelen folklor ekibi ve koronun, yerel halk oyunları ekibi ile spor salonunda gösteri yapacağını belirtti.

“HAÇ BOYKOTU OLDUĞU İÇİN DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ SAYIYI YAKALAYAMAYIZ”
Ayine katılacak kişi sayısının net olarak bilinmediğini vurgulayan Ateşyan, ”Bizde de bu konuda tam bir sayı yok. Bize haber vermeden gelen yüzlerce kişi var. Ancak ilk günlerde düşündüğümüz sayıyı yakalayamayız. Çünkü haç yüzünden bir boykot oldu. Bu nedenle yüzlerce kişi gelişlerini iptal etti. Ancak Türkiye’den ve dışarıdan yüzlerce kişi geldi ve gelmeye devam ediyor. Tahminen binin üzerinde olacak. Ayine en fazla ilgiyi de Türkiye’deki Ermeniler gösteriyor” şeklinde konuştu.

AYİNE KATILIP KATILMAMA DİYALOĞU
Gazetecilerin, ‘Ayine katılacak mısınız?’ şeklindeki sorusuna Müftü Arvas, yarın Ankara’da bir toplantılarının olduğunu ancak müsait olunması durumunda ayin günü Akdamar Adası’nı ziyaret edebileceklerini söyledi. İbadethanelerin, o dine mensup olan kişilerin topluca ibadet ettikleri yerler olduğunu anlatan Arvas, ”Dolayısıyla ziyaret maksadı olabilir ama ibadet ayrıdır. Sayın patrik vekilimizin cuma namazına iştirak etmesini biz teklif edemeyiz. Saygı göstermemiz lazım. Ziyaret edilebilir fakat ayine katılmak dinin etik kurallarına da uygun bir davranış değil” diye konuştu.
Ateşyan ise ziyaret amaçlı ayine katılım olabileceğine ancak dualara katılım olamayacağına işaret ederek, ”İstanbul müftüsü de zaman zaman ayinlere katılıyor. Ama tabii ki benim ayinim esnasında orada size de bir bölüm veremem. Çünkü o sadece bana ait” diye konuştu.
ŞABETTİN AKKUŞ – ŞÜKRÜ AKYÜZ

Yorumlar kapatıldı.