İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akdamar Kilise’sinde ayin zamanı. Çanlar sessizce çınlayacak!»

Akdamar Kilise’sinde ayin zamanı. Çanlar sessizce çınlayacak!» 

18.09.2010
Akdamar’da ayin için son hazırlıklar da tamamlandı. Ayini yönetmek için Van’a gelen Başpiskopos Ateşyan, “Kilisede çan sesi duyulmayacak. Ama çan sesi kulaklarımızda devamlı çınlayacak” dedi 

Ferit ASLAN- Gülay ÖZEK- Murat ÇAĞLAR- Bayram BULUT

VAN – Akdamar Adası’nda bulunan Akdamar Kilesesi’nde 95 yıl aradan sonra yapılacak olan ilk ayinin hazırlıkları son aşamaya gelirken, yarınki ayini yönetecek olan Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan bugün Van’a geldi. Ateşyan ilk olarak, Van Müftüsü Nurullah Arvas’ı ziyaret etti. Ateşyan, özellikle Türkiye’deki Ermeniler’in bu ayine ilgi göstereceğini belirterek, “Biz ilk düşünüğümüz rakama yakalayamayız. Çünkü Haç için bir boykot oldu. Ve birçok Ermeni gelişlerini iptal etti” dedi.

Akdamar Kilisesi’nde (Surp Haç Kilisesi) yarın yapılacak olan ayine katılmak üzere bugün uçakla Van’a gelen Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan ilk ziyaretini Van Müftülüğü’ne yaptı. Van Müftüsü Nurullah Arvas’ı ziyaret eden Ateşyan, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yapılacak olan ayine özellikle Türkiye’deki Ermenilerin ilgi gösterdiğini belirten Ateşyan, kiliseye Haç takılması konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok Ermeni’nin gelişlerini iptal ettiğini söyledi. Ateşyan, Akdamar Kilisesi’nin kendileri için çok önemli olduğunu, 1915 yılında bu kilisede çanın sustuğunu ve yarın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hoşgörüsüyle bu ayinin gerçekleşeceğini ifade etti. Ateşyan şöyle konuştu:

VAN MÜFTÜSÜNE DAVET
“Bu ayinde bütün kardeşlerimizi ve sizleri de aramızda görmek istiyoruz. Çünkü ibadethaneler sadece bir dine mensup değildir. Tanrıya inanlar için bir mekandır. Siz de Van Müftüsü olarak sizleri de orada görmek istiyoruz. Bize haber vermeden gelecek çok kişi var. İlk düşündüğümüz sayıyı yakalayamayız. Çünkü Haç yönünde bir boykot oldu. Ve yüzlerce kişi gelişlerini iptal etti. Fakat özelikle Türkiye’deki Ermenilerden gelecek yüzlerce kişi olacak.”

Kendisini ayine davet eden Ateşyan’a Van Müftüsü Arvas da, o gün Ankara’da toplantılarının olduğunu, eğer uygun olurlarsa gelebileceklerini söyledi. Arvas, herkesin dinin rahatça yaşayabilmelerinin kendileri için önemli olduğunu da belirterek, “Herhalde biz onlara bir Cuma Namazını teklif edemeyiz. Ziyaret edebiliriz. Fakat ayin törenine katılmak dini etik kurallarına da uygun olmaz” dedi.

Ateşyan ise İstanbul Müftüsü’nü örnek göstererek, Van Müftüsü Arvas’a “Ayine katılabilirsiniz. Ayinin dualarına katılmayabilirsiniz. Kendi içimizde dualarımızla birleşebilirsiniz. Çünkü İstanbul Müftüsü ’de bizimle birlikte ayine geliyor. Tabi ayin sırasında sizlere de ayrı bir bölüm veremem çünkü o sadece bana aittir” diye karşılık verdi.
Ateşyan kendisini güllerle karşılayan Van Müftüsü Arvas’a ‘Osmanlı Sağlık Hizmetlerinde Ermeniler’ adlı bir kitap, Arvas ise Ateşyan’a Van’ın kültürüne uygun semaver hediye etti.

ATEŞYAN: ÇAN SESİ KULAKLARIMIZDA ÇINLAYACAK
Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan Van Müftüsü Nurullah Arvas’ı ziyaretinin ardından Van Valisi Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret etti. Yaklaşık bir asır sonra yapılacak olan ayinin iki millete de barış getireceğini söyleyen Başpiskopos Ateşyan “Kilisede çan sesi duyulmayacak. Ama çan sesi bizim kulaklarımızda devamlı çınlayacak. Biliyorum son günlerde sıkıntılar yaşandı. Haç sorunu çıktı. Ancak biz izah etmeye çalıştık ki, bu acemice yapılacak bir iş değildir. Haçın daha doğrusu usta ellerle yerine koyulması lazım. Ve basın önünde söylüyorum ki, herkese söyledim, Ermenistan’a söyledim, Diaspora’ya söyledim. Haç ayinden sonra hemen yerine konulacak. Bu hem bakanımızın sözüdür, hem de valimizin sözüdür. Kentte gereken bütün tedbirleri almışsınız. Teşekkür ediyorum patrikhane adına. Cemaatim adına. Ve inşallah huzur içerisinde geçer. Herhangi bir provokasyon olayı olmaz. Ve biz eskiden olduğu gibi iki toplumun kardeşçe yaşadığı bu şehirde tekrar eski günleri anarız” dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu da yarınki ayinin tarihi bir gün olduğunu söyledi. Vali Karaloğlu, “Türkiye için de, Van için de tarihi bir gün. Biz yarın ki ayinin huzur içinde herhangi bir provokasyona açık olmadan, güvenli bir şekilde geçmesini arzuluyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Van Valisi Münir Karaloğlu Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan’a Akdamar Adası’nın fotoğrafını hediye etti. Ateşyan ise Vali Karaloğlu’na Ermeni tarihi ve mimarisini anlatan bir kitap hediye etti.

AYİN 3 SAAT SÜRECEK
95 yıl aradan sonra Akdamar’daki ilk ayin 11.00- 14.00 saatleri arasında yapılacak. Bunun için yapılan hazırlıklar büyük bir titizlikle sürdürülürken, Van Valiliği görevlileri tarafından da bugün ada ve adaya ulaşım sağlayacak olan iskelede temizlik çalışması yapıldı. Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise adaya bir sağlık çadırı kurdu.

AYİN DEV EKRANLARDA İZLENEBİLECEK
Yarinki ayin için Akdamar Kilisesi’nin yan tarafına da iki dev ekran kuruldu. Kilisenin içerisine sadece 55 kişinin ayin için alınacağı belirtilirken, aynin kilise dışında bulunan misafirlerin izlemesi için bu ekranların kurulduğu belirtildi. Ekranların ses ve ışık düzenleri de hazır hale getirildi.

RUHANİ BAŞKAN İNCELEME YAPTI
Ayinden bir gün önce yüzlerce Ermeni bugünden itibaren kiliseyi ziyaret ederken, Türkiye Ermeni Patrikleri Ruhani Başkanı Başrahip Tatula Anuşyan da bugün kilisedeki hazırlıkları yerinde inceledi. Ve cemaatin bazı üyeleri ile yarinki ayinin provasını yaptı.

AYİNİ ATEŞYAN YÖNETECEK
Yarın sadece 55 kişinin alınacağı kilise içerisindeki ayini, Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başpiskopos Aram Ateşyan yönetecek. Ayrıca ayin, dev ekranda kilise çanının çalınması ile başlayacak. Bu arada kilisenin dar olması nedeniyle de çekim yapması için sadece TRT içeri alınacak. Ayin, kilisede ayine katılanların dışarı çıkarak dünyanın 4 ayrı yönüne dönerek dua etmeleri ile sona erecek.

VAN ESNAFI ERMENİCE ÖĞRENİYOR
Yarın yapılacak ilk ayinin hazırlıkları tamamlanırken, Van esnafı da gelecek olan konukları için hazırlık yapıyor. Esnaf, satışa sunacağı malzemeleri fiyatlarını Ermenice olarak yazdığı dikkat çekerken, esnaf da kendisine yetebilecek kadar Ermenice ‘Hoş geldiniz’ ve fiyat listeleri gibi kelimeleri ezberldi. Yapılacak ayin için Ermenilerin Van’a gelmesini de esnaf, kültürel etkileşim olarak değerlendiriyor. (dha)

Yorumlar kapatıldı.