İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AHMEDİNEJAD VE MUTTAKİ’NİN ARASI SOYKIRIM İDDİALARI YÜZÜNDEN AÇILDI

AHMEDİNEJAD VE MUTTAKİ’NİN ARASI SOYKIRIM İDDİALARI YÜZÜNDEN AÇILDI
Milliyet

15 Eylül 2010

Ermenistan’da yayın yapan news.am haber sitesi, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecat ile Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki’nin arasının Ermeni soykırımı iddiaları yüzünden açıldığını öne sürdü.

News.am’in Rus MIGnews.com’a dayandırdığı iddiaya göre, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat’ın Dışişleri’ne danışmadan yaptığı çıkışlar yüzünden bakan Muttaki ile arası bir süredir gerginleşmeye başladı.

Gerginliğin tırmanmasına neden olaylardan biri de, Ahmedinecat’ın Muttaki’ye danışmadan 4 dış temsilci ataması oldu.

Bu gelişme üzerine olayı kişisel hakaret olarak değerlendiren Muttaki istifa etmek istedi. Muttaki’nin istifası bazı dini liderlerin araya girmesiyle engellendi. Dini liderler aynı zamanda Ahmedinecat’ı uyararak, dış politikada kendi başına adımlar atmaması uyarısında bulundu.

Ancak iddiaya göre, iki lider arasındaki ipler, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Baghai’nin yaptığı Ermeni soykırımı açıklamasıyla tamamen koptu.

Baghai, Tahran’da düzenlenen bir konferansta, “Osmanlı İmparatorluğu, yaklaşık 100 yıl önce 1915’te belli sayıda Ermeni’ye karşı soykırım gerçekleştirdiö demişti.

Baghai’nin sözlerinin medyada yankı uyandırmasının ardından İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nden acil bir açıklama yapılmış ve İran’ın 1915 olaylarıyla ilgili tutumunda değişiklik meydana gelmediği belirtilmişti.

Ancak bu açıklama Ankara’yı tatmin etmemişti. İranlı muhatabı Muttaki’yi arayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tahran’dan izahat istemişti. Davutoğlu, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Ben izahat istediğimi söyledim kendisine, kendisi de ‘Bu sözler bu anlam ifade edecek şekilde belirtilmemiştir, gerekli izahatı yapacağız’ dedi.” ifadelerini kullanmıştı.

News.am sitesi, Muttaki’nin bu olaydan sonra yaptığı bir açıklamayla Baghai’yi kastederek, İran’daki bu tür çıkışları sert bir şekilde kınadığını bildirdi.

www.avim.org.tr

Yorumlar kapatıldı.