İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni gençlerinden Erdoğan’a bir mektup

Ermeni gençlerinden Erdoğan’a bir mektup 

20:00 • 15.09.10

Ekselans Recep Tayyip Erdoğan
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı

Sayın Başbakan,

Biz Küçük Asya tarihi’ni araştıran Ermenistan ve Avrupadan bir grup gençleriz.

Bu yılın Ağustos ayında biz Doğu Anadolu bölgesine geziye gittik. Orada maalesef yıkılmış durumda olan birçok Ermeni anıt ve manastırı gördük. Şu bölgede sağlam kalan tek anıt Van gölü Akdamar adasında bulunan 10. yüzyılı Ermeni mimarlığı ve sanati şaheseri olan Surb Haç (Kutsal Haç) kilisesidir.

Akdamara vardığımız zaman Türk polisleri’nin kaba ve sert davranışı ile karşılaştık. Dünya’nın çeşitli bölgelerinden gelen turistlerin gözleri önünde polisler bizim yüksek sesle dua okumamızdan korkarak bizi kiliseden dışarı çıkarttılar. Ermeni Apostolik kilisesi düzenine göre mum yakmamıza bile izin vermediler. Bu olay 19 Eylülde Sizin hükümetiniz tarafından bütün dünya için Ermeni ayin düzenlenmesinden bir hafta önce oldu.

Sayın Başbakan,

Gazetelere göre Siz ruhani değerleri vaaz eden, inançlı bir insansınız. Hatta eskiden dini bir şiir okumak için Sizin tutuk altında olduğunuzu gazetelerden öğrendik.

Biz, benzer bir kişinin yönetimi altında bulunan bir ülkede, polislerin Hıristiyan çocukları’nın dualarını engellemesine, onlara sinirlenmesine ve üzerimizde güç kullanmasına anlam veremedik.

Ruhani değerleri dile getiren hükümetinizin kilise’nin kubbesine haç takılmasına izin verilmemesi’nin nedenini öğrenmek istiyoruz. Böylece zaten bu yıl 19 Eylül’de Ermeni Katedralinde dini bir ayin düzenlenmesine verildiğiniz izin’in samimiyeti şüphe altına sokuluyor.

Duamız veya kubbesindeki haç ülkenizi tehdit ediyor mu? Neden 21. yüzyılda Avrupa Konseyine üye olan ve Avrupa Birliğine girme niyetinde bulunan ülkede böyle bir olay yaşanıyor?

Biz şahsen ülkenizde adı geçen anlaşılmaz düzenlerine ve şiddet eylemlerine tanık olduk. Sizin polislerinizin davranışı yaşadığımız çağdaş dünyaya uygun değil. Dünyada kaba kuvvet ve şiddet olayları geçmiş tarihlerde kaldı. Günümüzde dünya’nın insanları ve çocuklar’ın haklarını savunan kanunları var. Dünyanın herhangi bir yerinde ruhani şarkı söyleme veya dua yapma hakkımız yasalarla korumakta.

Diana Amirkhanyan

Armine Aleksanyan

Narek Aleksanyan

Şota Ghazaryan

Anjela Khaçatıryan

Tehmine Makoyan

Tovmas Avetisyan

Arsen Harutyunyan

Aren Petunts

Arman Madatyan (Belçika vatandaşı).

Yorumlar kapatıldı.