İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akdamar ayininde ‘haç’ da olacak

Akdamar ayininde ‘haç’ da olacak 

13 Eylül 2010 Pazartesi, 00:05 GÜNCEL
Patrik Vekili Aram Ateşyan, 100 yıl sonra Akdamar Kilisesi’nde düzenlenecek ayinde, takılmasına izin verilmeyen haç’ı ortaya çıkaracaklarını söyledi

ERDİNÇ AKKOYUNLU

Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Van Akdamar Adası’ndaki Akdamar Kilisesi’nde 100 yıl aradan sonra 19 Eylül’de gerçekleşecek ayin öncesinde star’a konuştu. Akdamar Kilisesi’ne haç takılmadığı için dünya çapında boykot başlatıldığını belirten Ateşyan “Ayin günü haçı masaya koyup ‘devletin sözüdür haç dikilecek’ diyeceğiz” dedi.

• Ayine ilişkin Ermeni Kiliseleri’nin boykot uygulayacağına dair görüşlere ilişkin neler söylersiniz?

Ayin izni verildi. Bu büyük gelişme. Ermeni toplumu için çok önemli bir makam orası. Haçın konulması ertelendi. Büyüklerimiz ‘haç koyulmayacak’ demiyor. Ayin günü haç çıkartılacak, kilisenin önüne dikilecek ve masaya konulacak. ‘Devletin sözüdür, ayinden sonra tepeye konulacak’ diyeceğiz.

• Ayine katılanlar vatandaşların evlerinde kalacaklar. Bu durum hoşgörü ortamına katkı…

Hoşgörü kelimesini sevmiyorum. Kimse beni hoşgörmesin. Benim bir kabahatim yok kimse hoşgörecek. Gelecek kişiler otellerde, polis evinde yer bulamayınca oradaki vatandaş evini açıyorsa bu jesttir.

• Yurt dışından da çok sayıda kişinin katılması bekleniyordu. Sayı düştü. 5 bin bekliyordum. Birkaç hafta öncesine kadar 2 bin-2 bin 500’e düşmütü. Yine binin üzerinde olacak muhakkak. İlk günlerdeki gibi beklentimiz boykotlardan ötürü. Dünya önderimiz de boykot ediyor. Diasporadan gelmeyecekler var. Ermenistan’dan 100 kişi gelecekse 50 gelecek, Amerika’dan 500 gelecekse 200 kişi gelecek. Haç takılmadı diye gelmiyorlar. Ama İstanbul cemaati gelecek.

• Siz Ermeni açılımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Komşuluk açılımı oldu, Ermeni açılımı olmadı. Baktığımız zaman Suriye olsun, Beyrut olsun, Moskova olsun vize sistemi kalktı, yollar açıldı. Açılım çıkmaza girdi girmedi diyemem. Haç da ona sebep değil. İki ülke arasında diplomatik anlaşma yok. Ve sınırların açılması için önşartsız anlaşma olması lazım.

Çünkü iki toplumun yanyana gelmesi için siyasetçiler sorunları çözeceklerse iki toplum arasında olacak.

Başvuru Mart’ta kabul edilmişti

Akdamar Kilisesi’nin restorasyonu 2006 yılında tamamlandı ve 2 milyon 600 bin TL’ye mal oldu. İbadete açılmasıyla ilgili 20 Aralık 2009’da Van Valiliği’nin Kültür ve Turzim Bakanlığı’na yaptığı başvuru Bakan Günay tarafından 25 Mart 2010’da kabul edildi.

KAPILAR AÇILSIN, VİZE KALKSIN

Binlerce Ermenistanlı burada yaşıyor; bu da bir jesttir. Dünyanın pek çok yanında gayriresmi yaşayanlar var. Daha da rahat etmeler için sınırın açılması ve vizenin kalkması gerekir. Vize kalkmaz, sınır açılmazsa olmaz. Kapılar açılsın, iki halk rahat gidip gelsin. Dostlukta ilk akla gelen budur. Önce halkı yanyana getirin.

Yorumlar kapatıldı.