İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

New York’ta 11 Eylül için hüzünlü anma

New York’ta 11 Eylül için hüzünlü anma

11/09/2010 17:38

ABD’nin New York kentinde, 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için anma töreni düzenleniyor.

NEW YORK – ABD’de 2 bin 975 kişinin canını alan 11 Eylül 2001 saldırıları dün İslam fobisinin gölgesinde anıldı. New York’ta yıkılan İkiz Kuleler’in enkazı (sıfır noktası) yakınına cami içeren İslami kültür merkezi inşaatı projesiyle yükselen gerilime Florida’da Evanjelist bir kilisenin 11 Eylül’de Kuran yakma planını açıklamasıyla tuz biber ekilmişti. Son olarak ABD Başkanı Barack Obama’nın da talep etmesi üzerine Dove World Outreach Center (Dünyaya Yardım İçin Güvercin Merkezi) adlı kilise Kuran eylemini iptal ederken, kilisenin başrahibi Terry Jones da New York’a gitti.

Jones, New York’a giderken, Kuran yakma planından, sıfır noktası yakınına cami projesinin hayata geçirilmemesi şartıyla vazgeçtiğini, projenin yöneticilerinden imam Faysal Abdülrauf ile görüşeceğini söylemişti. Abdülrauf ise caminin yerinin değiştirilmesi yönünde anlaşmaya varıldığını yalanlarken, rahiple görüşeceğini de teyit etmedi. Jones da, New York’ta ayağının tozuyla NBC’ye “Sıfır noktası yakınında cami inşa edilse bile, kilisem kesinlikle Kuran yakmayacak. Kesinlikle Kuran yakmayacağız, hayır. Ne bugün ne de başka bir gün” diye konuşup ekledi: “Kilisemin hedefi İslam’ın çok radikal ve tehlikeli bir unsur olduğunu göstermekti. Bu görevimizi kesinlikle başardık.” Daha önce “Henüz imamdan haber alamadık, ama onunla görüşeceğimizden çok çok umutluyuz ve farklı kanallar üzerinden görüşmenin gerçekleşeceğine dair son derece ikna edildik” demiş olan rahip, bu konuda da çark edip imamla toplantı planlanmadığını kaydetti.

11 Eylül saldırılarında dört yolcu uçağı kaçırılmış, ikisi Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu İkiz Kuleler’e, biri Washington’da Pentagon’a çarptırılmış, biri de Pennsylvania’da araziye düşmüştü. Dün sıfır noktasında Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da katıldığı törenle her yıl olduğu gibi yine İkiz Kuleler’de ölen 2 bin 752 kişinin adları tek tek okundu. Ardından cami taraftarlarıyla karşıtları birer gösteri düzenledi. İtfaiyeci oğlunu yitirmiş Jim Riches önce törene sonra cami karşıtı gösteriye katılırken “Oğlumu Müslümanlar öldürdü, buraya cami dikemezler” görüşünü dile getirdi. Karşıt gösterinin davetlileri arasında İslam karşıtlığıyla tanınan Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders de vardı. İki tarafın karşı karşıya gelmesini önlemek için sıkı önmemler alan polis, bölgede 24 saat devriye gezme kararı alırken, Müslümanlar da bayram namazı için aşağı Manhattan’tan uzak mescitlere yönlendirildi.

Önceki gece sıfır noktası yakınında toplanan, aralarında Müslümanların yanısıra insan hakları savunucuları, Yahudi örgütlerinin üyelerinin de bulunduğu 2 bin kişi cami projesine destek verdi. Ellerinde mumlar taşıyan kalabalık, projeye karşı çıkanları, Müslümanları ötekileştirmek ve ABD’nin temel insan haklarını ihlal etmekle suçladı. Barış İçin Yahudi Sesleri’nin Başkanı Rebecca Vilkomerson “New York’ta bu kadar gürültüyü sıfır noktası için koparmıyorlar, söz konusu olan İslam fobisinin yükselen dalgası. Bu birden hoş karşılanır olan bir ırkçılık türü” derken, Uluslararası Af örgütü Amerikalı Müslümanlara yönelik zulüm uyarısı yapıp ABD yönetimini Müslümanların haklarını korumaya çağırdı.
Dokuzuncu anma törenleri, Obama’nın siyah ve göbek adı Hüseyin olan ilk başkan olduğu ABD’de kasımda yapılacak Kongre seçimleri öncesine denk geldi. Cumhuriyetçiler muhafazakar halk hareketi Tea Party’nin rüzgarını da arkasına alarak Kongre’nin hem alt hem de üst kanadında Demokrat çoğunluğu sona erdirmenin planlarını yapıyor. (afp, ap)

Yorumlar kapatıldı.