İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İran, Karabağ için devreye giriyor

İran, Karabağ için devreye giriyor

Uğur ERGAN / ANKARA 12 Eylül 2010

İran, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yardımcı olmak için devreye girmeye hazır olduğu mesajını verdi.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, Ermenistan’ın Panarmenian sitesine yaptığı açıklamada, ülkesinin Dağlık Karabağ meselesinin çözümü için katkı vermeye hazır olduğunu açıkladı.
İran’ın resmi pozisyonunun Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesi olduğunu vurgulayan Muttaki, “Biz bölgemizde uluslararası hukuk kurallarına uygun şekilde barış ve huzurun olmasını arzuluyoruz. Eğer her iki taraf bu konuda bizden bir şey isterse, bizim payımıza düşen bir şey varsa, biz bu sürece katkı vermeye hazırız” dedi.
Ermenistan’ın yeri özel
Ermenistan’ın İran’ın dış politikasında özel bir yeri olduğunu belirten Muttaki, Türkiye ile Ermenistan arasında Zürih’te imzalanan, sınırların açılması ve diplomatik ilişkinin kurulmasını öngören protokollerin hayata geçirilmesini önemli bulduklarını ifade etti. Muttaki, “Eğer protokoller hayata geçerse, iki ülke arasındaki tarihten kaynaklanan sorunların çözüm yoluna gireceğine inanıyoruz” dedi. Muttaki, İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili uluslararası toplumda başgösteren sıkıntının giderilmesi için Türkiye ve Brezilya’nın açık bir politika izlediklerini ancak Batı dünyasının buna rağmen İran’a karşı çifte standart uygulamaktan vazgeçmediğini savundu.
Ermenistan’ın Tahran Büyükelçisi Grigor Arakelyan da, Ermenistan Başbakanı Tigran Sarkisyan’ın iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmek için Ekim sonunda İran’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Yorumlar kapatıldı.