İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsrail, ABD ile ilişkilerimize ambargo koymaya çalışıyor

İsrail, ABD ile ilişkilerimize ambargo koymaya çalışıyor

İran’a yeni yaptırımlara Türkiye’nin ‘hayır’ demesi ve İsrail’le yaşanan son kriz sonrası ABD’ye gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ABD Temsilciler Meclisi’nde Ermeni iddialarının gündeme getirilme çabalarına tepki gösterdi. Çelik, “Dostlar şantaj yapmaz.” dedi. Ömer Çelik, İsrail’in Türk-Amerikan ilişkilerine de ambargo koymaya çalıştığını da söyledi.

İsrail’le yaşanan baskın krizi ve İran’a yönelik yeni yaptırımlara verilen ‘hayır’ oyu sonrası Ankara’nın pozisyonunu anlatmak için Washington’a gelen AK Parti dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Amerikalı bazı vekillerin Ermeni iddialarına destek tehdidine tepki gösterdi. Çelik, “Dostlar birbirine şantaj yapmaz.” diye konuştu. İsrail’le yaşanan kriz ile yaptırıma ilişkin oy arasında ilinti kurulmasına yönelik propaganda olduğunu da belirten Çelik, “İsrail’in, Türk-Amerikan ilişkilerine bir ambargo koyma gibi bir faaliyeti var.” diye konuştu.

AK Parti dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Washington’da dün düzenlediği basın toplantısında temaslarının amacına ulaştığını vurguladı. Çelik, “Türkiye ile ABD arasında kriz var diyen muhataplarımıza, iki ülke arasında belli olaylarda yöntem farklılığı olduğunu ama esasa ilişkin bir kriz olmadığını söyledik.” dedi. Amerika’ya geldikten sonra programlarının genişlediğini, görüştükleri kişi sayısının 3 katına çıktığını ve heyetin bölünmek zorunda kaldığını belirten Çelik, “ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın TÜSİAD’ı kabul edip, kendilerinin görüşemediğine yönelik bazı sözler duyduklarını” dile getirerek, Clinton’dan randevu talepleri olmadığını ve TÜSİAD’ın görüşmesini ve sonrasındaki açıklamaları da olumlu bulduklarını kaydetti. Çelik, ABD Temsilciler Meclisi’nde Ermeni tasarısının gündeme getirilmesi gibi bir duruma yönelik soru üzerine, “Türkiye’nin İsrail ile ilgili haklı pozisyonunda destek görmesi gerekir. Bunun yerine Türkiye’nin önüne bir eleştiri getirilirse, olayla alakası olmayan bir şekilde Kürt, Ermeni meselesinden bahsedilirse, bu dostluğa sığmaz, dostlar birbirine şantaj yapmazlar.” dedi.

İsrail’in Ankara-Tel Aviv hattındaki mevcut sorunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan kaynakladığına yönelik bir propaganda yaptığına da dikkat çeken Çelik, “Bu propaganda faaliyetleri, Türk tarihini bilenler iyi bilirler, birilerinin darbe ya da demokrasi dışı yolları kışkırtmasından ibarettir.” dedi. Türkiye’nin İsrail’le yaşadığı sorunla, İran’a yaptırımlara ‘hayır’ demesi arasında bağlantılı kurulmaya çalışıldığını ifade eden Çelik, “Buradan kalkarak İsrail’in, Türk-Amerikan ilişkilerine bir ambargo koyma gibi bir faaliyeti var. Buradaki muhataplarımıza, İsrail’in Türk-Amerikan ilişkilerine ambargo koyma şeklindeki girişimini engellemelerini ve bu tavrı, İsrail’in saldırganlığını cesaretlendirmemeleri gerektiğini söyledik.” diye konuştu. WASHINGTON ZAMAN

ZAMAN

Yorumlar kapatıldı.